Miód manuka - wlaściwości, działanie, zastosowanie
Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości są cenione na całym świecie. Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”.
W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny naturalny składnik – methylglyoxal. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. Zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera aż od 100 do 550 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.
1. Właściwości miodu manuka
Miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka. Roślina ta występuje tylko w Nowej Zelandii – jednym z najczystszych miejsc na świecie. Główny aktywny składnik miodu manuka to methylglyoxal. Badania niemieckiego naukowca, profesora Thomasa Henle’a udowadniają, że methylglyoxal w istotnych dla zdrowia ilościach występuje wyłącznie w miodzie manuka i odpowiada za trwałą dobroczynną aktywność miodu.
Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Jednak nie wszystkie produkty, które występują pod nazwą miód manuka i mają wysoką cenę są równie wartościowe. Methylglyoxal występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych miodach manuka.
2. Działanie miodu manuka
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Reguluje florę bakteryjną jelit.
- Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
- Zapewnia dobrą kondycję skóry.
- Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego.
- Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha).
- Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca.
- Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła.
- Przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn.
- Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.
Wymienione powyżej właściwości lecznicze stanowią jedynie część możliwych dobroczynnych działań miodu manuka. Zanim trafi do konsumentów, nowozelandzki miód manuka poddawany jest wielokrotnym badaniom: w laboratorium producenta, w laboratorium zewnętrznym w Nowej Zelandii oraz w laboratoriach w Polsce.
Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza temperatury panującej w ulu. Miód manuka jest więc w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów.
3. Leczenie schorzeń układu pokarmowego
Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, np. Helicobacter pylori.
Potencjał leczniczy nowozelandzkiego miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka.
Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.
Rodzaj miodu manuka | Zastosowanie |
---|---|
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia |
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha |
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego |
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) | miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec |
4. Spożycie miodu manuka
Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem.
Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.
Cena miodów manuka waha się od blisko 40 do 170 zł za słoik – w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego więc warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu aktywnego składnika – methylglyoxalu – niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.