Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Wędliny goszczą w większości polskich lodówek. Dietetycy wskazują jednak, że wielu z nas nadal sięga po te złej jakości, serwując sobie prostą drogę do chorób. Takich wędlin należy unikać nawet okazyjnie, np. podczas świąt wielkanocych.
W tym artykule:
Czym kierować się przy wyborze wędlin?
Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez aromatycznej kiełbasy, soczystych wędlin czy domowego pasztetu, a ochota ta tylko się nasila wraz ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Choć najlepszym wyborem są wyroby przygotowywane samodzielnie, nie każdy ma na to czas. W efekcie sięgamy po gotowe produkty, które niestety często zawierają niezdrowe dodatki.
Producenci potrafią z jednego kilograma mięsa uzyskać nawet ponad dwa kilogramy gotowego wyrobu. To zasługa substancji takich jak białka sojowe, skrobia modyfikowana czy guma guar. Warto pamiętać, że również cena nie zawsze świadczy o jakości, bo nawet drogie wędliny mogą zawierać szkodliwe konserwanty, np. azotany.
Bardzo istotne jest także zwracanie uwagi na zawartość mięsa w danym wyrobie.
- Jeżeli chodzi o procentową zawartość mięsa w szynce, to warto szukać wyrobów, które mają go powyżej 90 proc. (im więcej, tym lepiej). A jeśli na etykiecie jest zapis "przyrządzono z X gramów mięsa na 100 g produktu", to szlachetniejszą szynką będzie ta wykonana ze 120 g mięsa na 100 g produktu niż taka wykonana z 180 g mięsa na 100 g produktu - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.
Jak rozpoznać dobrej jakości szynkę i wędliny?
Szynka wysokiej jakości powinna zawierać jedynie mięso i przyprawy. Dopuszczalny jest azotyn sodu (E250), który działa bakteriostatycznie, ale nie jest zalecany w zbyt dużych ilościach.
- Zwróćmy szczególną uwagę na to, czy w składzie nie ma barwników. Unikajmy różowych i różowoczerwonych wędlin, bo najwięcej w nich barwników i konserwantów. Ich dodatek świadczy o wyrobie gorszej jakości. Są to dodatkowe wypełniacze, których należy unikać – mówi Kinga Głaszewska.
Zobacz też: Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego wielu Polaków wkrótce zacznie poszukiwania najlepszej, najsmaczniejszej białej kiełbasy. To wielkanocny klasyk. Serwujemy je na ciepło jako danie główne, bądź w formie dodatku do żuru.
Biała kiełbasa różni się od innych tym, że nie jest wędzona ani peklowana. Powinna zawierać głównie:
mięso wieprzowe (np. boczek, podgardle, łopatkę),
naturalne przyprawy,
jelita.
Jej barwa może również wskazywać na jakość – zbyt jasna oznacza dużą zawartość tłuszczu, a ciemniejsza wskazuje na większą ilość mięsa.
Warto zaznaczyć, że niektóre osoby powinny ograniczyć spożycie wędlin wieprzowych, które należą do najtłustszych. Dotyczy to m.in. osób po operacjach, w trakcie leczenia onkologicznego czy stosujących dietę lekkostrawną. Dla nich lepszym wyborem będą wędliny drobiowe, które zawierają sporo białka, a jednocześnie niewiele tłuszczu.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- abcZdrowie.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.