Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc

Polacy kochają majonez i zwłaszcza w święta Wielkanocne go sobe nie żałują. Wzbogaca smak sałatki jarzynowej, jajek faszerowanych czy śledzi w sosie, ale sprawdza się także na kanapki i do sosów sałatkowych. Warto jednak z nim uważać, bo spożywany zbyt lekkomyślnie spowoduje spustoszenie w organizmie.

Zdradliwy składnik sałatki jarzynowej. Sieje spustoszenie w organizmieZdradliwy składnik sałatki jarzynowej. Sieje spustoszenie w organizmie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Majonez a ryzyko chorób serca

Majonez zawiera przede wszystkim ogromne ilości tłuszczów, w tym niekorzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe trans. Ich nadmiar prowadzi do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL, co z kolei zwiększa ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, udaru mózgu i chorób serca, które pozostają głównymi "zabójcami" Polaków. Oprócz tego, majonez dostarcza jedynie pustych kalorii – w 100 gramach znajduje się ok. 700 kcal, z czego pochodzą one prawie w całości z tłuszczów nasyconych (białko i węglowodany stanowią ilości śladowe).

Oczywiście, na rynku istnieją alternatywy w postaci majonezów odtłuszczonych. Dla osoby na diecie, która koniecznie musi zjeść łyżkę sałatki jarzynowej (np. podczas śniadania wielkanocnego), na pewno będzie to nieco lepsze rozwiązanie pod kątem zachowania bilansu energetycznego.

Warto jednak zwrócić uwagę na skład takiego majonezu: często jest tak, że o ile produkty light zawierają mniejsze ilości tłuszczu, producenci dodają do nich większe ilości cukru. Mogą też mieć znacznie dłuższą liczbę składników, "wzbogaconą" o sztuczne dodatki, które mają za zadanie poprawić smak, kolor i konsystencję.

Po głębszej analizie składu, może się okazać, że korzystniejszą opcją będzie rozrobienie zwykłego, dobrej jakości majonezu z odtłuszczonym jogurtem naturalnym niż sięganie po ten w wersji light.

Sól i cukier – cisi zabójcy

Nie tylko tłuszcze stanowią zagrożenie dla zdrowia. Majonez zawiera także duże ilości soli, której nadmiar może prowadzić do nadciśnienia, osteoporozy oraz nowotworu żołądka. W zależności od typu majonezu, w jego składzie może być także zawarty cukier, jak już wspomnieliśmy wyżej.

Nie jest tajemnicą, że zbyt duże ilości cukru w diecie zwiększają ryzyko cukrzycy, insulinooporności i stanów zapalnych w organizmie. Spożywanie produktów bogatych w cukier przyczynia się także do przyspieszenia procesów starzenia się skóry. Wiemy, że w diecie Polaków niestety nie brakuje tego składnika. Czy warto go więc dokładać w kolejnych, dodatkowych produktach?

Czy majonez może być zdrowy?
Czy majonez może być zdrowy? © Adobe Stock

Zdrowe alternatywy dla majonezu

Jeśli nie chcemy rezygnować z kremowego dodatku do potraw, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki. Świetnym wyborem jest jogurt naturalny, grecki lub skyr. Można je doprawić ziołami, takimi jak:

Wzbogacą smak, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych. Dzięki temu nasze ulubione dania pozostaną smaczne, ale staną się znacznie bardziej przyjazne dla zdrowia.

Warto zadbać o świadome wybory żywieniowe i ograniczyć spożycie majonezu, zastępując go zdrowszymi alternatywami. Dzięki temu możemy uniknąć wielu poważnych schorzeń i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"