Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Polacy kochają majonez i zwłaszcza w święta Wielkanocne go sobe nie żałują. Wzbogaca smak sałatki jarzynowej, jajek faszerowanych czy śledzi w sosie, ale sprawdza się także na kanapki i do sosów sałatkowych. Warto jednak z nim uważać, bo spożywany zbyt lekkomyślnie spowoduje spustoszenie w organizmie.
1. Majonez a ryzyko chorób serca
Majonez zawiera przede wszystkim ogromne ilości tłuszczów, w tym niekorzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe trans. Ich nadmiar prowadzi do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL, co z kolei zwiększa ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, udaru mózgu i chorób serca, które pozostają głównymi "zabójcami" Polaków. Oprócz tego, majonez dostarcza jedynie pustych kalorii – w 100 gramach znajduje się ok. 700 kcal, z czego pochodzą one prawie w całości z tłuszczów nasyconych (białko i węglowodany stanowią ilości śladowe).
Oczywiście, na rynku istnieją alternatywy w postaci majonezów odtłuszczonych. Dla osoby na diecie, która koniecznie musi zjeść łyżkę sałatki jarzynowej (np. podczas śniadania wielkanocnego), na pewno będzie to nieco lepsze rozwiązanie pod kątem zachowania bilansu energetycznego.
Warto jednak zwrócić uwagę na skład takiego majonezu: często jest tak, że o ile produkty light zawierają mniejsze ilości tłuszczu, producenci dodają do nich większe ilości cukru. Mogą też mieć znacznie dłuższą liczbę składników, "wzbogaconą" o sztuczne dodatki, które mają za zadanie poprawić smak, kolor i konsystencję.
Po głębszej analizie składu, może się okazać, że korzystniejszą opcją będzie rozrobienie zwykłego, dobrej jakości majonezu z odtłuszczonym jogurtem naturalnym niż sięganie po ten w wersji light.
Zobacz też: Jaki majonez wybrać? Analizujemy skład majonezów
2. Sól i cukier – cisi zabójcy
Nie tylko tłuszcze stanowią zagrożenie dla zdrowia. Majonez zawiera także duże ilości soli, której nadmiar może prowadzić do nadciśnienia, osteoporozy oraz nowotworu żołądka. W zależności od typu majonezu, w jego składzie może być także zawarty cukier, jak już wspomnieliśmy wyżej.
Nie jest tajemnicą, że zbyt duże ilości cukru w diecie zwiększają ryzyko cukrzycy, insulinooporności i stanów zapalnych w organizmie. Spożywanie produktów bogatych w cukier przyczynia się także do przyspieszenia procesów starzenia się skóry. Wiemy, że w diecie Polaków niestety nie brakuje tego składnika. Czy warto go więc dokładać w kolejnych, dodatkowych produktach?
3. Zdrowe alternatywy dla majonezu
Jeśli nie chcemy rezygnować z kremowego dodatku do potraw, warto sięgnąć po zdrowsze zamienniki. Świetnym wyborem jest jogurt naturalny, grecki lub skyr. Można je doprawić ziołami, takimi jak:
Wzbogacą smak, jednocześnie dostarczając cennych składników odżywczych. Dzięki temu nasze ulubione dania pozostaną smaczne, ale staną się znacznie bardziej przyjazne dla zdrowia.
Warto zadbać o świadome wybory żywieniowe i ograniczyć spożycie majonezu, zastępując go zdrowszymi alternatywami. Dzięki temu możemy uniknąć wielu poważnych schorzeń i cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.