Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ketchup to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie. Jak wybrać ten najlepszy? Eksperci i miłośnicy pomidorowego przysmaku wyszczególnili te o najlepszym składzie i smaku, ale i wymienili te, które pozostawiają wiele do życzenia.
W tym artykule:
Co powinien zawierać dobry ketchup?
Dobry ketchup to oczywiście ten smaczny, ale na smak znacząco wpływa jego skład, ilość pomidorów, z jakiej został wykonany, wszelkie dodatki, obecność lub nieobecność konserwantów. Kluczowe składniki to:
pomidory – najlepiej, gdy ketchup powstaje z co najmniej 200 g pomidorów na 100 g produktu,
ocet – nadaje charakterystyczny smak i przedłuża trwałość,
cukier lub słodzik – poprawia smak, ale powinien być w ograniczonej ilości,
sól – niezbędna do podkreślenia smaku, lecz w nadmiarze niekorzystna dla zdrowia,
przyprawy – np. czosnek, goździki, chili, oregano.
Czego unikać? Benzoesanu sodu, skrobi modyfikowanej i zbyt dużej ilości wody, które obniżają jakość produktu.
Składniki odżywcze w ketchupie
Choć ketchup często kojarzy się jedynie z dodatkiem do fast foodów, zawiera też cenne składniki odżywcze, takie jak:
likopen – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych,
potas – wspomaga pracę serca i układu nerwowego,
żelazo,
beta-karoten,
witaminy E i C – ważne dla zdrowia i odporności.
Ranking najlepszych ketchupów 2025
Zestawienie najlepszych ketchupów w roku 2025 opublikowało Centrum Respo gromadzące w swoich szeregach wykwalifikowanych dietetyków. Zespół uwzględnił ketchupy dostępne w popularnych sieciach handlowych.
Podzielono je na trzy kategorie: te stanowiące dobry wybór (z dobrymi składami, dużą ilością pomidorów, optymalną ilością cukru i soli), niezły wybór (z dobrym składem, ale z pewnymi zastrzeżeniami) i te, które są odradzane, czyli zawierające duże ilości konserwantów, nadmiar cukru lub zbyt dużo wody.
W rankingu znalazły się zarówno ketchupy łagodne, jak i pikantne, oceniane według tych samych kryteriów.
Wśród ketchupów o najlepszym składzie dietetycy wyróżnili:
Develey Ketchup Premium Mniej cukru,
Roleski BIO Ketchup łagodny,
Roleski Keto Ketchup sycylijski,
Madero Ketchup Junior,
Dawtona Ketchup bez dodatku cukru,
Hellmann’s Ketchup pikantny,
Madero Ketchup pikantny,
Dawtona Ketchup pikantny.
Zwycięzcy rankingu mieli z reguły jedną wspólną cechę: krótki, prosty skład. Premiowano także optymalną, możliwie jak najniższą zawartość cukrów dodanych.
Z drugiej strony rankingu, wśród odradzanych produktów, znalazły się ketchupy łagodne marek Tortex, Kamis, Kania oraz ketchupy marki Pudliszki - zarówno łagodny, jak i pikantny. Swoją decyzję dietetycy uzasadnili jednolitymi kryteriami.
"Jeden z najpopularniejszych ketchupów na rynku jest też niestety jednym z najgorszych. Choć skład nie jest zły, to wartość odżywcza ketchupu Pudliszki jest bardzo słaba – na tle innych ketchupów jest to produkt bardzo kaloryczny, z bardzo dużą ilością cukru oraz soli" - argumentują ekspeci Centrum Respo.
W przypadku wariantu pikantnego, analitycy zauważyli, że produkt ten ma nawet o 50 proc. więcej kalorii niż konkurencyjne ketchupy, a do tego mnóstwo soli i aż 6 łyżeczek cukru na 100 g.
W przypadku równie popularnego, dla wielu wręcz kultowego ketchupu Tortex, dietetycy podkreślili, że jego główną wadą jest bardzo niska zawartość pomidorów.
"Znajdziemy w nim jedynie 34 proc. koncentratu, zbędny wypełniacz (skrobię modyfikowaną), a do tego konserwant – benzoesan sodu” - wyjaśniają.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Centrum Respo
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.