Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

6 letnich produktów niebezpiecznych dla twojego zdrowia

Avatar placeholder
31.08.2019 19:19
6 letnich produktów niebezpiecznych dla twojego zdrowia
6 letnich produktów niebezpiecznych dla twojego zdrowia (Ilustracja / Shutterstock)

Grillowanie i piknikowanie pod gołym niebem to nieodłączny atrybut lata. Sielanka może jednak nie trwać długo. Nieodpowiednio przygotowana i przechowywana żywność to prosta droga do zatrucia pokarmowego, które niestety podczas wakacyjnego wypoczynku nie zdarza się rzadko. Zobacz, jakie produkty w największym stopniu zagrażają naszemu zdrowiu.

spis treści

1. Burgery

Zadbajmy o jakość i właściwy stopień wysmażenia mięsa, z którego przygotowujemy burgery
Zadbajmy o jakość i właściwy stopień wysmażenia mięsa, z którego przygotowujemy burgery

Podawane ze świeżymi warzywami w chrupiącej bułce, kuszą nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników kalorii. I choć nie wyobrażamy sobie grilla bez ich udziału, przysmak to dość niewdzięczny – wystarczy smażyć mięso odrobinę za krótko, by narazić się na bóle brzucha, nudności i wymioty. A wszystko za sprawą podstępnych bakterii E. coli, które mogą czaić się w używanej do przygotowania burgerów wołowinie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jak zaznaczają specjaliści, ryzyko spożycia skażonego produktu wzrasta, kiedy stanowi ono mieszankę mięs pochodzących z różnych źródeł. Zamiast mielonej warto zatem wybrać wołowinę w jednym kawałku. Temperatura smażenia nie powinna natomiast być niższa niż 60 stopni Celsjusza.

2. Kiełki

Dla dobra układu pokarmowego kiełki nie powinny być podawane w postaci surowej
Dla dobra układu pokarmowego kiełki nie powinny być podawane w postaci surowej

Na zatrucie pokarmowe narażają nas także dodawane do potraw kiełki. Ziarna rozwijają się bowiem w cieple i wilgoci, czyli warunkach sprzyjających namnażaniu groźnych bakterii, przede wszystkim wspomnianej E. coli i pałeczek Salmonelli. Dotyczy to także roślin hodowanych w warunkach domowych.

Zanim zdecydujemy się dodać je do sałatki, warto poddać je obróbce termicznej, korzystając z techniki sauté, czyli delikatnie podsmażyć z niewielką ilością tłuszczu.

3. Zielone warzywa liściaste

Aby uniknąć zatrucia po spożyciu zielonych warzyw, wybierajmy te dostępne w sklepach ekologicznych i zadbajmy o higienę ich przyrządzania
Aby uniknąć zatrucia po spożyciu zielonych warzyw, wybierajmy te dostępne w sklepach ekologicznych i zadbajmy o higienę ich przyrządzania

Choć świetnie urozmaicają mięsne potrawy, sałatki przygotowane z rukoli, szpinaku, sałaty, kapusty, boćwiny i innych warzyw liściastych mogą być siedliskiem najróżniejszych niebezpiecznych mikrobów.

Źródłem zagrożenia jest zarówno metoda uprawy tych warzyw, podczas której często wykorzystywane są trujące pestycydy, jak i niehigieniczny sposób przygotowania sałatki, np. mieszanie bez uprzedniego umycia rąk czy wykorzystanie tego samego noża do krojenia warzyw i surowego mięsa. Na szczęście większość zagrożeń wyeliminować można poprzez dokładne umycie warzyw i zachowanie zasad higieny.

4. Ostrygi

Dolegliwości żołądkowe może wywołać zjedzenie surowych ostryg, zwłaszcza jeśli są nieświeże
Dolegliwości żołądkowe może wywołać zjedzenie surowych ostryg, zwłaszcza jeśli są nieświeże

Ostrożność powinniśmy zachować, sięgając także po surowe owoce morza, zwłaszcza ostrygi. Zatrucie pokarmowe wywołują w tym przypadku dwa rodzaje bakterii Vibrio parahaemolyticus oraz Vibrio vulnificus. Mogą one powadzić do przykrych dolegliwości, takich jak ból brzucha, wymioty czy biegunka.

Te mikroorganizmy największe niebezpieczeństwo stwarzają dla osób zmagających się z cukrzycą, chorobami wątroby, żołądka lub innymi schorzeniami upośledzającymi pracę układu odpornościowego. Przenikając do krwiobiegu, mogą doprowadzić do stanu zagrażającego życiu.

5. Domowej roboty lody

Jajka wykorzystywane do robienia domowych lodów mogą być żródłem niebezpiecznej Salmonelli
Jajka wykorzystywane do robienia domowych lodów mogą być żródłem niebezpiecznej Salmonelli

To prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak całą przyjemność może nam zepsuć Salmonella kryjąca się często w używanych do przygotowania lodów jajkach. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po upływie około 8 godzin od spożycia, choć równie dobrze może upłynąć doba. Nie zawsze dolegliwości w postaci bólu głowy, podwyższonej temperatury czy wymiotów wiążemy zatem ze zjedzoną poprzedniego dnia porcją domowych lodów.

6. Pomidory

Pleśń może rozwijać się w pomidorach w niewidoczny sposób
Pleśń może rozwijać się w pomidorach w niewidoczny sposób

Pomidory to bezapelacyjnie królowie polskich stołów, nie tylko latem. Świetnie komponują się z wędlinami, pieczonym mięsem i sałatkami, jednak mają jedną drobną wadę. Otóż pleśnie rozwijają się w nich w niewidoczny sposób, wytwarzając silnie kancerogenne substancje – mikotoksyny. Podobnie rzecz ma się z ogórkami.

Zagrożenie wymienionymi produktami wzrasta latem, gdyż wysoka temperatura otoczenia to warunki idealne do namnażania mikroorganizmów. Starajmy się więc nie pozostawiać jedzenia na blacie kuchennym – już po godzinie może stać się dla nas niebezpieczne.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze