Szpinak - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepis, kalorie

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto się do niego przekonać ze względu na liczne zdrowotne właściwości i niewielką kaloryczność.

Zobacz film: "Siła szpinaku"

spis treści

1. Wartości odżywcze szpinaku

W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. Niestety kalorie poszybują do góry, gdy dodamy do niego śmietany, mięsa, boczku, czy jajek w czasie przygotowania różnych dań.

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak:

  • żelazo,
  • witamina C,
  • magnez,
  • przeciwutleniacze,
  • witamina A,
  • witamina B2,
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • jod,
  • sód,
  • potas.
Warzywa bogate w żelazo
Warzywa bogate w żelazo

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska,...

zobacz galerię

2. Właściwości lecznicze szpinaku

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił.

Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie zdrowotne właściwości szpinaku zostały udowodnione naukowo. Wykazano, że szpinak zawiera ogromną ilość żelaza, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia.

Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym zawiera witaminy oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Z kolei antyoksydanty wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.

Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Chroni też przed chorobą Parkinsona.

To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Powinny po niego sięgać również osoby z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym.

Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć. Warzywo powinno często występować w diecie osób palących papierosy.

Zobacz także

3. Zastosowanie szpinaku w kuchni

Szpinak jako zdrowa żywność niesłusznie kojarzy się z czymś niesmacznym. W sieci można znaleźć wiele pomysłów, jak przygotować szpinak w ciekawy sposób. Najprostszym sposobem jest pasta na kanapki. Wystarczy do szpinaku dodać soli, pieprzu, śmietany, jajek i gotowe!

Warto również wykorzystać przepis na makaron ze szpinakiem. Jednak gdy nie lubimy gotować, w sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru – pierogi czy naleśniki ze szpinakiem.

Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

4. Przepis na makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w 15 minut. Wcześniej należy sporządzić listę zakupów - nie jest ona jednak zbyt długa.

Składniki:

  • dwa duże, świeże pomidory,
  • makaron,
  • kilka listków bazylii,
  • dwie garście startego żółtego sera,
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • filiżanka pokrojonego szpinaku,
  • papryka słodka,
  • pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. Pokrój pomidory na małe kawałeczki i posiekaj bazylię. Do makaronu dodaj pomidory, bazylię oraz szpinak. Wrzuć ser, przypraw i postaw na kuchence. Dodaj dwie łyżeczki koncentratu i wymieszaj. Poczekaj aż ser się rozpuści.

Danie, w którym znajdzie się makaron ze szpinakiem jest propozycją, którą można wykonać bardzo szybko i łatwo. Co więcej, makaron ze szpinakiem to źródło wartości odżywczych, dlatego powinien od czasu do czasu zagościć na naszym stole.

5. Kaloryczność i wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem nie jest kalorycznym daniem i może być stosowany w czasie diety. Jedna porcja makaronu ze szpinakiem ma następujące wartości odżywcze:

Kalorie 469,3 kcal
Białko 20,3 g
Tłuszcz 7,7 g
Cholesterol 53,2 mg
Węglowodany 83,9 g
Błonnik 5,3 g
Witamina C 64,9 mg
Witamina A 551,0 µg

Zobacz także:

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 30 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 23,0 kcal 6,90 kcal
Białko 2,86 g 0,86 g
Węglowodany 3,63 g 1,09 g
Cukier 0,42 g 0,13 g
Błonnik 2,20 g 0,66 g
Tłuszcz 0,39 g 0,12 g
Tłuszcze nasycone 0,06 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,05 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 28,1 mg 8,43 mg
Szpinak - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepis, kalorie
Szpinak - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepis, kalorie (Shutterstock)
Następny artykuł: Jabłka

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.