Szpinak - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepis, kalorie

Szpinak niesłusznie został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Szpinak zasługuje na główne miejsce przy obiadowym stole. Warto się do niego przekonać ze względu na liczne zdrowotne właściwości i niewielką kaloryczność.

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które warto na stałe umieścić w diecie.Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które warto na stałe umieścić w diecie.
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Paula Komendarczuk

Wartości odżywcze szpinaku

W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. Niestety kalorie poszybują do góry, gdy dodamy do niego śmietany, mięsa, boczku, czy jajek w czasie przygotowania różnych dań.

Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak:

  • żelazo,
  • witamina C,
  • magnez,
  • przeciwutleniacze,
  • witamina A,
  • witamina B2,
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • jod,
  • sód,
  • potas.

Siła szpinaku

Właściwości lecznicze szpinaku

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji. Jednak zanim poznali go Europejczycy, minęło wiele lat. Do rozpowszechnienia szpinaku przyczyniły się pielęgniarki, które podawały napar z liści szpinaku osobom słabym, a te w niewyjaśniony sposób powracały do sił.

Sława szpinaku szybko przedostała się do Stanów Zjednoczonych, gdzie zdrowotne właściwości szpinaku zostały udowodnione naukowo. Wykazano, że szpinak zawiera ogromną ilość żelaza, więc warto spożywać go przy takiej chorobie jak anemia.

Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym zawiera witaminy oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Z kolei antyoksydanty wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.

Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Chroni też przed chorobą Parkinsona.

To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Powinny po niego sięgać również osoby z nadwagą, otyłością lub nadciśnieniem tętniczym.

Pozytywne właściwości szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć. Warzywo powinno często występować w diecie osób palących papierosy.

Zobacz także

Zastosowanie szpinaku w kuchni

Szpinak jako zdrowa żywność niesłusznie kojarzy się z czymś niesmacznym. W sieci można znaleźć wiele pomysłów, jak przygotować szpinak w ciekawy sposób. Najprostszym sposobem jest pasta na kanapki. Wystarczy do szpinaku dodać soli, pieprzu, śmietany, jajek i gotowe!

Warto również wykorzystać przepis na makaron ze szpinakiem. Jednak gdy nie lubimy gotować, w sklepach ze zdrową żywnością są do wyboru – pierogi czy naleśniki ze szpinakiem.

Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

Przepis na makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w 15 minut. Wcześniej należy sporządzić listę zakupów - nie jest ona jednak zbyt długa.

Składniki:

  • dwa duże, świeże pomidory,
  • makaron,
  • kilka listków bazylii,
  • dwie garście startego żółtego sera,
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • filiżanka pokrojonego szpinaku,
  • papryka słodka,
  • pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. Pokrój pomidory na małe kawałeczki i posiekaj bazylię. Do makaronu dodaj pomidory, bazylię oraz szpinak. Wrzuć ser, przypraw i postaw na kuchence. Dodaj dwie łyżeczki koncentratu i wymieszaj. Poczekaj aż ser się rozpuści.

Danie, w którym znajdzie się makaron ze szpinakiem jest propozycją, którą można wykonać bardzo szybko i łatwo. Co więcej, makaron ze szpinakiem to źródło wartości odżywczych, dlatego powinien od czasu do czasu zagościć na naszym stole.

Kaloryczność i wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem nie jest kalorycznym daniem i może być stosowany w czasie diety. Jedna porcja makaronu ze szpinakiem ma następujące wartości odżywcze:

Zobacz także:

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 30 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna23,0 kcal6,90 kcal
Białko2,86 g0,86 g
Węglowodany3,63 g1,09 g
Cukier0,42 g0,13 g
Błonnik2,20 g0,66 g
Tłuszcz0,39 g0,12 g
Tłuszcze nasycone0,06 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,17 g0,05 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C28,1 mg8,43 mg
Równoważnik folianów194 µg58,2 µg
Witamina B1 - tiamina0,08 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,19 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,72 mg0,22 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,07 mg0,02 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,20 mg0,06 mg
Witamina B9 - kwas foliowy194 µg58,2 µg
Witamina B4 - cholina19,30 mg5,79 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A9,377 i.u.2,813 i.u.
Witamina A469 µg RAE141 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten5,626 µg1,688 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna12,198 µg3,659 µg
Witamina E2,03 mg0,61 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K483 µg145 µg
Wapń99,0 mg29,7 mg
Żelazo2,71 mg0,81 mg
Magnez79,0 mg23,7 mg
Fosfor49,0 mg14,70 mg
Potas558 mg167 mg
Sód79,0 mg23,7 mg
Cynk0,53 mg0,16 mg
Miedź0,13 mg0,04 mg
Mangan0,90 mg0,27 mg
Selen1,00 µg0,30 µg
Woda91,4 g27,4 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka