Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Rukola w sałatce

Avatar placeholder
15.03.2017 16:55
Rukola w sałatce
Rukola w sałatce

Rukola pochodzi z krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Ta odmiana sałaty ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Rukola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej!

Składniki:

  • posiekana rukola,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W miseczce umieść posiekaną rukolę. Polej kilkoma kroplami octu, łyżeczką oliwy z oliwek i posyp cukrem. Mieszaj, aż do uzyskania jednej konsystencji. Na sam wierzch posyp starty ser. Możesz też doprawić solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie96,3 kcal
Białka4,9 g
Tłuszcze8,3 g
Cholesterol7,9 mg
Węglowodany1,5 g
Błonnik0,7 g
Witamina C6,5 mg
Witamina A121,3 µg

Komentarz:

Rukola jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto ma działanie bakteriobójcze. Poza tym zapobiega anemii i osłabieniu. Sałatka z rukoli z pewnością zasmakuje każdemu!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze