Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Rukola w sałatce
Rukola pochodzi z krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. Ta odmiana sałaty ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Rukola zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż ta sama ilość sałaty lodowej!
Składniki:
- posiekana rukola,
- ocet balsamiczny,
- oliwa z oliwek,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu.
Przygotowanie:
W miseczce umieść posiekaną rukolę. Polej kilkoma kroplami octu, łyżeczką oliwy z oliwek i posyp cukrem. Mieszaj, aż do uzyskania jednej konsystencji. Na sam wierzch posyp starty ser. Możesz też doprawić solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 96,3 kcal |
Białka | 4,9 g |
Tłuszcze | 8,3 g |
Cholesterol | 7,9 mg |
Węglowodany | 1,5 g |
Błonnik | 0,7 g |
Witamina C | 6,5 mg |
Witamina A | 121,3 µg |
Komentarz:
Rukola jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto ma działanie bakteriobójcze. Poza tym zapobiega anemii i osłabieniu. Sałatka z rukoli z pewnością zasmakuje każdemu!