Trwa ładowanie...

Patulina - w jakich owocach powstaje, wpływ na zdrowie

 Paula Jakubasik
06.03.2024 18:23
123rf
123rf (Patulina może rozwinąć się w większości owoców.)

Patulina to toksyczny związek, powstający ze względu na obecność niektórych rodzajów pleśni. Najczęściej patulina rozpoznawana jest w owocach, wówczas widoczna jest charakterystyczna brązowa plama, a miąższ można określić jako wodnisty lub watowaty. Niestety usunięcie patuliny z produktów jest niemalże niemożliwe, a toksyna wywiera negatywny wpływ na organizm. Co warto wiedzieć o patulinie?

spis treści

1. Czym jest patulina?

Patulina to toksyczny związek chemiczny o właściwościach mutagennych i teratogennych. Jest metabolitem niektórych gatunków pleśni, na przykład Penicillium, Aspergillus oraz Byssochlamys nivea.

Patulina powstaje na owocach zaatakowanych przez pleśń. Jej obecność można rozpoznać po charakterystycznej brązowej plamie na skórce i zmianie miąższu na watowaty lub wodnisty.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zjedzenie patuliny jest niebezpieczne, może skutkować chorobami układu pokarmowego i krwawieniem. Zwykle niebezpieczne stężenia tej toksyny są obecne w jabłkach i przetworach na bazie tych owoców.

Często jest też rozpoznawana na podstawie sinej pleśni, pokrywającej winogrona, gruszki, banany czy pomidory. Patulina jest odporna na działanie wysokiej temperatury, kwaśnych substancji czy kontaktu z wodą.

2. W jakich owocach powstaje patulina?

Grzyby tworzące patulinę są obecne w warzywach, zbożach, mięsie, serach i pieczywie. Najczęściej jednak toksyna rozwija się w psujących się owocach, takich jak:

  • jabłka,
  • banany,
  • pomidory,
  • winogrona,
  • brzoskwinie,
  • ananasy,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • morele,
  • gruszki,
  • nektarynki,
  • czarna porzeczka,
  • pigwa.

3. Jak pozbyć się pleśni z owoców?

Niestety usunięcie patuliny jest niemalże niemożliwe. Odkrojenie uszkodzonej części nic nie daje, ponieważ toksyna przedostaje się w głąb produktu. Zaatakowane owoce najlepiej wyrzucić, ponieważ obróbka termiczna ani moczenie w wodzie również nie przyniesie oczekiwanego efektu.

Patuliny można się pozbyć wyłącznie z twardych owoców z niewielką ilością soków. Wówczas wystarczy odkroić kawałek powyżej 3 cm wokół miejsca z widoczną pleśnią. Niestety bez dostępu do laboratorium trudno ocenić czy zabieg przyniósł efekt i nie spowoduje żadnych problemów żołądkowych.

4. Wpływ patuliny na zdrowie

Negatywny wpływ patuliny na organizm jest zależny od jej dawki. Toksyna w niewielkich ilościach nie wywołuje szkód, ale w większym stężeniu prowadzi do zatrucia.

Patulina ma działanie rakotwórcze i patogenne. Może być odpowiedzialna za:

  • ostre i przewlekłe zatrucia,
  • alergie,
  • choroby układy oddechowego,
  • schorzenia wątroby
  • wrzody
  • krwawienia w przewodzie pokarmowym,
  • uszkodzenia śluzówki jelit,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • niekorzystny wpływ na układ nerwowy,
  • wady płodu.

W przypadku zatrucia patuliną należy zażyć kilka tabletek węgla aktywnego, a skórę która miała styczność z toksyną dokładnie umyć wodą z mydłem.

Ostre zatrucie zwykle wymaga leczenia w szpitalu i zastosowania silniejszych leków. W ramach profilaktyki należy unikać jedzenia nieświeżych, nadgnitych i spleśniałych owoców, nawet jeżeli uszkodzenie jest niewielkie. Nie zaleca się również spożywania zapleśniałych produktów, nawet po usunięciu zepsutej części.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze