Trwa ładowanie...

Pędy bambusa – wygląd, właściwości, kalorie i pomysły na dania

Avatar placeholder
03.01.2023 16:26
Pędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiej
Pędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiej (AdobeStock)

Pędy bambusa znajdują zastosowanie w kuchni, szczególnie chińskiej, japońskiej czy indyjskiej. Zawierają sporo kwasów fenolowych, lignanów, potasu i witamin z grupy B oraz błonnika. Dlaczego warto je jeść? Jak smakują i wyglądają? Do czego je dodawać?

spis treści

1. Co to są pędy bambusa?

Pędy bambusa to jadalna część najszybciej rosnącej trawy na świecie. Pozyskuje się je ścinając, gdy mają kilkanaście dni lub około 30 cm wysokości. Na ponad 1500 znanych gatunków bambusa, 110 gatunków jest jadalnych.

Bambus jest typowym przedstawicielem podrodziny roślin bambusowych. Rośnie dziko w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, jest też rozpowszechniony w uprawie także w klimacie umiarkowanym. Najwięcej bambusa uprawia się w Chinach.

Zobacz film: "Odwiedziny dzikiej pandy. Pierwszy przypadek od 2015 roku"

Bambusy to imponująco wysokie trawy, które mają zdrewniałe i grube łodygi w kształcie rury o średnicy kilkunastu centymetrów i centymetrowej grubości ściany. Posiadają charakterystyczne tak zwane kolanka wzrostu, które w regularnych odstępach dzielą łodygę na odcinki. Łodyga najtwardsza jest na zewnątrz, a im bliżej wnętrza, tym jej struktura staje się bardziej miękka.

Co ciekawe, bambus rośnie w błyskawicznym tempie, przyrastając nawet do 80 centymetrów dziennie.

2. Jak wyglądają i smakują pędy bambusa?

Pędy bambusa mają żółtawą lub kremową barwę i przypominają białe szparagi. Po ścięciu są białe lub różowe, mają delikatną strukturę. Posiadają lekko słodko-gorzki smak. Są bardzo popularne w krajach azjatyckich. To typowy składnik potraw kuchni japońskiej i chińskiej.

Ponieważ pędy babusa są nietrwałe i łatwo uszkadzają się w trakcie transportu, w Polsce można je kupić wyłącznie w formie przetworzonej, czyli w zalewie: w puszce lub w słoiku. Są dostępne w sklepach z azjatycką żywnością oraz dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach.

Świeże pędy bambusa można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce, z dala od światła słonecznego lub innego. W przeciwnym razie staną się gorzkie w smaku. Najlepiej ugotować je tak szybko, jak to możliwe. Puszkowane kiełki bambusa mogą być przechowywane przez długi czas.

3. Właściwości odżywcze pędów bambusa

Pędy bambusa są i smaczne, i zdrowe, ponieważ zawierają sporo witamin i minerałów. To:

Rekomendowane przez naszych ekspertów

W pędach znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i zwiększa uczucie sytości (jedna porcja bambusa dostarcza ponad 10 % zapotrzebowania), pomaga obniżyć cholesterol i związki fitochemiczne. To naturalne substancje obecne w roślinach. Lignany, jako jedne z najsilniejszych antyutleniaczy, mogą pomóc walczyć z bakteriami, grzybami i wirusami, a także rakiem.

Obecne są także kwasy fenolowe, które posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Pomagają zapobiegać nowotworom, zmniejszają ryzyko stwardnienia tętnic. Jedna szklanka pędów bambusa to zaledwie 14 kalorii i pół grama tłuszczu.

3.1. Składniki i wartości odżywcze pędów bambusa

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 151 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 27,0 kcal 40,8 kcal
Białko 2,60 g 3,93 g
Węglowodany 5,20 g 7,85 g
Cukier 3,00 g 4,53 g
Błonnik 2,20 g 3,32 g
Tłuszcz 0,30 g 0,45 g
Tłuszcze nasycone 0,07 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,13 g 0,20 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,00 mg 6,04 mg

4. Co zrobić z pędów bambusa?

Surowe pędy bambusa są ciężkostrawne. Przed zjedzeniem należy zdjąć z nich osłonki, a delikatne wnętrze poddać obróbce termicznej. Wystarczy je gotować przez pół godziny w odkrytym naczyniu. To sprawia, że zostaną pozbawione lekko gorzkiego smaku. Ważne jest, by nie robić tego za długi. Stają się wówczas gumowate (a to właśnie chrupkość jest ich ogromną zaletą).

Ponadto świeże pędy bambusa trzeba moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Te z puszki czy słoika nadają się do jedzenia od razu.

Do czego pasują pędy bambusa? Można je piec, smażyć, gotować, a także traktować jako dodatek do różnych potraw i sałatek, zarówno egzotycznych, jak i rodzimych (np. do jajecznicy).

Jak wykorzystać pędy bambusa w kuchni? Najpopularniejsze przepisy to:

  • zupa tajska z pędami bambusa,
  • zupa ramen,
  • zupa kwaśno-pikantna,
  • makaron azjatycki z kurczakiem i warzywami,
  • sushi z pędami bambusa,
  • zielone curry z krewetkami,
  • sałatka chińska z bambusem,
  • stir-fry ze szparagami i polędwicą wołową,
  • sałatka z pędami bambusa i ananasem,
  • sałatka z pędami bambusa i tuńczykiem,
  • sałatka z pędami bambusa i kurczakiem,
  • sałatka z pędami bambusa i szynką,
  • sałatka z pędami bambusa i makaronem ryżowym,
  • kurczak z pędami bambusa,
  • kurczak po tajsku,
  • kurczak po chińsku z pędami bambusa,
  • kurczak z grzybami mun i bambusem.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze