Trwa ładowanie...

Stir fry – czym jest? Zasady smażenia, przepisy

Stir fry to jeden ze sposobów przyrządzania potraw, który charakterystyczny jest dla kuchni dalekowschodnich. Technika polega na krótkim, intensywnym smażeniu z jednoczesnym mieszaniem składników. Dzięki czemu dania są chrupiące, świeże, a jednocześnie nie tracą swoich wartości odżywczych. Co to jest stir fry? Jak smażyć z wykorzystaniem tej techniki?

spis treści

1. Czym jest technika stir fry?

Stir fry to metoda przygotowywania potraw, która opiera się na krótkim smażeniu na maksymalnie rozgrzanym oleju. W czasie smażenia składniki są cały czas mieszane lub stale podrzucane, przez co technikę określa się też jako "smażenie w ruchu". Tradycyjnie do potrawy stir fry wykorzystuje się naczynie o nazwie wok.

Zobacz film: "Stir fry z kurczakiem i ogórkiem"

Tak przygotowana żywność zachowuje wszystkie soki oraz cenne wartości odżywcze. W ten sposób można przygotowywać dania z ryżem, makaronem, mięsem, rybami, owocami morza, tofu, czy warzywami. Warzywa pozostają chrupiące i świeże w smaku, a mięso miękkie i soczyste.

2. Stir fry – zasady smażenia w ruchu

Najważniejsze elementy dań stir fry to przede wszystkim:

  • przygotowanie produktów – składniki powinny być pocięte na kawałki podobnej grubości, np. w paseczki,
  • odpowiednie naczynie – do smażenia tą metodą najlepiej sprawdzi się wok, ale można też użyć głębokiej patelni,
  • rodzaj oleju – polecane są oleje, których temperatura dymienia przekracza 200°C (olej arachidowy, sojowy, ryżowy, słonecznikowy, rzepakowy, czy sezamowy),
  • mocno rozgrzany tłuszcz – dzięki niemu powierzchnia produktów szybko się zamyka, składniki nie nasiąkają tłuszczem, są chrupiące i smaczne,
  • właściwa kolejność wrzucania składników – najpierw te wymagające najdłuższej obróbki (twarde warzywa można też wcześniej zblanszować), następnie wymagające krótszego smażenia, na koniec ocet, wino, czy woda,
  • nieustanne mieszanie, podrzucanie produktów.

3. Przepisy stir fry

3.1. Makaron ryżowy z warzywami stir fry

Jest to świetny pomysł na zdrowy, smaczny, ale i błyskawiczny obiad. Makaron ryżowy można zastąpić także makaronem chow mein. Przepis można modyfikować, dodając ulubione mięso (chow mein z kurczakiem).

Składniki:

Sposób przygotowania:

Czosnek, cebulę, papryczkę chili siekamy, pozostałe warzywa kroimy w równe słupki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Bardzo mocno rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem, dodajemy paprykę, marchew. Smażymy.

Kapustę dzielimy na liście, wrzucamy do woka. Smażymy. Dodajemy sos sojowy, imbir. Wlewamy wodę, wrzucamy makaron. Podsmażamy. Doprawiamy sokiem z limonki, syropem z agawy, papryczką chili.

3.2. Stir fry z kurczakiem

Smażony ryż (fried rice) z kurczakiem to lekkie i szybkie danie inspirowane kuchnią azjatycką. Taki przepis można dowolnie modyfikować. Ryż można podawać nie tylko z kurczakiem (chicken stir fry), ale i z innym mięsem (stir fry z wołowiną, wieprzowina stir fry), tofu (np. sitr fry tofu teriyaki), a nawet jajkiem (egg rice).

Jak robi się kurczaka stir fry? Można go przyrządzić na różne sposoby, np. kurczak z kiełkami na patelnię, stir fry kurczak z orzechami, czy kurczak z ananasem i chilli. Jedną z ciekawszych propozycji jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym (tzw. sweet and sour chicken). Jak przygotować potrawę?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, studzimy, osuszamy. Czosnek i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Warzywa i kurczaka kroimy w paski. Mieszamy odrobinę oleju z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, solimy. Mieszamy.

Bardzo mocno rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Wrzucamy czosnek i szalotkę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, imbir, smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę, pieprz, chilli. Podsmażamy. Wlewamy sok z limonki z odrobiną wody i cukru. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Na koniec można danie posypać sezamem.

Stir fry tradycyjnie przygotowuje się w naczyniu o nazwie wok
Stir fry tradycyjnie przygotowuje się w naczyniu o nazwie wok (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.