Ananas - właściwości, zastosowanie
Ananas to soczysty, aromatyczny owoc. Jest źródłem cennych witamin, soli mineralnych i kwasów owocowych. Ananas jest składnikiem wielu sałatek i potraw. Znalazł także zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jakie właściwości ma ananas?
1. Charakterystyka ananasa
W Polsce przez długie lata ananasy można było dostać jedynie z puszki. Obecnie możesz kupić świeże ananasy nawet w osiedlowym warzywniaku. O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Jeśli chcesz, aby twoja zdrowa dieta była przy okazji smaczna, do jadłospisu dodaj świeże ananasy, które mają niewiele kalorii.
2. Ananas jadalny
Ananas jadalny, nazywany też ananasem właściwym, to gatunek rośliny uprawnej, której plantacje występują w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Ananas dojrzewa w okresie letnim.
Ananas osiąga masę 1-2 kg, a czasami nawet 5 kg. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Owoce ananasa są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, spożywczym, zaś cenne źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny.
Większość osób nie ma pojęcia, jak rośnie ananas. Wielu z nas zastanawiając się nad tym, jak rośnie ananas, wyobraża sobie drzewa, jednak okazuje się, że ananas rośnie na stosunkowo niskich krzakach. Ananasa można wyhodować nawet w doniczce we własnym domu, jeśli zapewni się mu odpowiednie warunki.
Kalorii w ananasie jest bardzo mało, pomimo że są bogate w cukry proste (jak niemal wszystkie owoce) i witaminę C. Kalorie w ananasie to jedynie 50 kcal w 100 g świeżego owocu. Poza niewielką ilością kalorii ananasy zawierają też kwasy organiczne, związki miedzi i potasu oraz estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem.
Ananas wydziela bromelinę, tzn. grupę enzymów proteolitycznych, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Dzięki bromelinie właściwości ananasa to leczenie obrzęków pourazowych i pooperacyjnych (szczególnie przegrody nosowej i zatok).
Ponadto ananas ma właściwości łagodzące ból (szczególnie w medycynie sportowej). Dzięki właściwościom ananasa możliwe jest też obniżenie temperatury ciała podczas gorączki.
Zawarte w ananasie właściwości można również wykorzystać do zapobiegania osteoporozie, gdyż zawiera mangan, żelazo i miedź, wspomagania leczenia dny moczanowej oraz łagodzenia stanów zapalnych oskrzeli i płuc.
Zawarte w ananasie właściwości można również w czasie odchudzania, gdyż ananas wspomaga procesy przemiany materii.
Błonnik z ananasem są częstym składnikiem suplementów diety. Należy jednak pamiętać, że suplementy zawierające błonnik z ananasem nie są gwarancją utraty dodatkowych kilogramów. Błonnik z ananasem jedynie wspomoże nas w odchudzaniu, ale konieczna jest zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej. Same suplementy diety zawierające ananasa nie przyczynią się do spadku wagi.
Ananasy są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witamin A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwasu foliowego, fosforu, cynku, miedzi, żelaza i manganu. W skład ananasów wchodzi enzym bromelina, który zmniejsza obrzęki, skraca procesy gojenia ran i urazów, a także zmniejsza ból towarzyszący urazom czy zabiegom medycznym. Bromelina łagodzi także procesy zapalne. Spożycie ananasów zaleca się osobom z problemami żołądkowymi i na diecie ze wzglądu na poprawę trawienia, niwelowanie niestrawności i zgagi. Ponadto enzym bromelina znacząco wspomaga trawienie białek.
Jedzenie ananasa zmniejsza również zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, a bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży.
Ponadto ananasa można wykorzystać we wspomaganiu rozpuszczania zakrzepów krwi oraz wzmacniania układu immunologicznego i niszczenia zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in.:
- rakowi piersi,
- rakowi płuc,
- rakowi jelita grubego,
- rakowi jajników,
- rakowi skóry.
3. Zastosowanie ananasa
Ananas to nie tylko niski poziom kalorii i zdrowa dieta, ale także ważny składnik kosmetyków. Owoce ananasa cenione są w peelingach enzymatycznych, bromelina pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażnienia skóry. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych.
Dzięki zawartości witaminy C, ananasa wykorzystuje się do produkcji kosmetyków likwidujących przebarwienia skóry. Kremy do cery naczyniowej mogą zawierać wyciąg z ananasa. Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki.
Aby przygotować specjalny, naturalny krem na pękające skórki wokół paznokci, wystarczy sok ananasa połączyć z oliwą z oliwek. Do miseczki porcelanowej wyciskamy sok z ananasa, lekko podgrzewamy, łączymy go z łyżką stołową oliwy z oliwek i przez pół godziny moczymy w nim końce palców bądź całe dłonie. Efekt przyniesie regularne stosowanie maseczki z ananasa na pękające skórki wokół paznokci. Ponadto, witamina C z ananasa zlikwiduje przebarwienia, a twoje paznokcie będą zadbane i błyszczące.
Warto ananasa wykorzystać w czasie kuracji odchudzających, gdyż zawiera on niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów. Ananas jest cennym składnikiem zdrowej diety dlatego warto, aby znalał się w naszym jadłospisie.
4. Odmiany surowego ananasa
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 165 g (1 szklanka, kawałki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 50,0 kcal | 82,5 kcal |
Białko | 0,54 g | 0,89 g |
Węglowodany | 13,12 g | 21,6 g |
Cukier | 9,85 g | 16,25 g |
Błonnik | 1,40 g | 2,31 g |
Tłuszcz | 0,12 g | 0,20 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 47,8 mg | 78,9 mg |