Trwa ładowanie...

Unikaj cebuli, jeśli cierpisz na tę chorobę

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
25.05.2022 16:14
Cebula, choć wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, nie jest polecana w przypadku niektórych schorzeń
Cebula, choć wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, nie jest polecana w przypadku niektórych schorzeń (Getty Images)

Cebula jest produktem żywnościowym, który doskonale nadaje się zarówno do potraw mięsnych, jak również do sosów, zup czy przekąsek. Słynie ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, z tego powodu sięgamy po nią w okresie zwiększonej zachorowalności. Okazuje się jednak, że cebula nie jest dla każdego, ponieważ związki zawarte w niej mogą wzmagać nieprzyjemne dolegliwości. Pacjenci cierpiący na niektóre choroby powinni unikać spożywania tego warzywa.

spis treści

1. Właściwości cebuli

Ze względu na swoje właściwości lecznicze cebula była wykorzystywana już w czasach starożytnych. Feniccy marynarze stosowali ją formie środka zapobiegawczego na szkorbut, z kolei grecki lekarz Hipokrates przepisywał cebulę jako środek moczopędny oraz przyspieszający gojenie ran oraz skaleczeń.

Warzywo słynące ze swego charakterystycznego zapachu stanowiło również naturalne remedium na przeziębienie, suchy kaszel czy na infekcje układu oddechowego np. zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie gardła.

Zobacz film: "Nietypowe zastosowania cebuli"

Cebula stanowi cenne źródło związków mineralnych m.in. siarki, potasu, magnezu, żelaza, manganu, karotenu, sodu, fluoru, fosforu, witaminy A, witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwgrzybicze oraz przeciwcukrzycowe. Zawarte w warzywie związki wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

2. Kto powinien unikać cebuli?

Chociaż cebula uchodzi za warzywo niezwykle prozdrowotne, nie jest polecana dla każdego. Ze spożywania jej powinny zrezygnować osoby borykające się z:

Produktu żywnościowego powinny unikać również osoby uczulone na cebulę. Objawy alergii na warzywo cebulowe mogą obejmować: świąd, łzawienie oraz pieczenie oczu, wysypkę na ciele (uczulenie na skórze może wywołać zarówno spożycie warzywa, jak samego ekstraktu). Alergia na cebulę może objawiać się także w postaci dolegliwości bólowych brzucha, nudności, zaparć, biegunki, niestrawności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze