Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Fosfor – rola w organizmie, występowanie, dawkowanie, nadmiar, niedobór

Avatar placeholder
13.04.2021 09:52
Fosfor – rola w organizmie, występowanie, dawkowanie, nadmiar, niedobór
Fosfor – rola w organizmie, występowanie, dawkowanie, nadmiar, niedobór

Fosfor jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo korzystnie wpływa na zdrowie kości i układ nerwowy. Jeżeli masz problemy z osteoporozą, to fosfor pomoże ci pokonać problem. Jak zatem należy dawkować fosfor i czy posiada jeszcze inne właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie?

spis treści

1. Rola fosforu w organizmie

Fosfor jest bardzo ważnym pierwiastkiem budującym nasze kości i zęby. Właśnie tam fosfor znajduje się w największych ilościach, dlatego jego niedobór może powodować osteoporozę albo wypadanie zębów.

Fosfor występuje także w DNA i RNA i jest nośnikiem informacji genetycznych. Fosfor odpowiada także za przewodzenie bodźców nerwowych, jak i utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo – zasadową.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Fosfor w niewielkich, ale znaczących ilościach występuje w tkankach miękkich, można go znaleźć w mózgu, serc czy mięśniach. Fosfor ma zdolności przetwarzania pokarmu w niezbędną do życia energię.

2. Gdzie występuje fosfor?

Fosfor znajdziemy w pożywieniu, jednak można go również suplementować, np.: w postaci tabletek. Głównymi produktami, które zawierają w swoim składzie fosfor, są:

  • jaja;
  • sery żółte;
  • mleko;
  • orzechy;
  • ryby;
  • drób;
  • wędliny;
  • mąka kukurydziana;
  • otręby;
  • ryż brązowy;
  • kakao;
  • ciemna czekolada;
  • grzyby;
  • migdały;
  • nasiona słonecznika;
  • pestki dyni.
Jedzenie bogate w fosfor
Jedzenie bogate w fosfor [10 zdjęć]

Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów

zobacz galerię

Bardzo dobrze jest postawić na dietę bogatą w warzywa oraz produkty zbożowe, w nich – z całą pewnością – znajdziemy spore dawki fosforu i nie będziemy cierpieli z powodu jego niedoboru.

3. Dawkowanie fosforu

Oczywiście dawkowanie fosforu uzależnione jest między innymi od wieku człowieka. Dorosły, zdrowy człowiek powinien przyjmować fosfor w 800 - 1200 mg na dobę.

Najwięcej fosforu potrzebują dzieci i młodzież w wieku od 10 do 18 lat, aż 1250 mg na dobę, ze względu na proces dojrzewania. W tym okresie należy zadbać o dawkowanie tego pierwiastka, aby w przyszłości dzieci nie chorowały z powodu osłabionych kości.

4. Nadmiar fosforu w organizmie

Nadmiar fosforu w organizmie może być spowodowany nadmiernym jego spożyciem z pożywienia lub wzmożoną suplementacją. Naukowcy twierdzą, że nadmiar fosforu może przyczyniać się do porowatości kości, a u dzieci może wystąpić nadpobudliwość, a nawet autyzm.

Nadmiar fosforu powoduje, że wapń i inne składniki mineralne są gorzej przyswajane. Witamina D znacznie pomaga wchłonąć się fosforowi.

5. Gorsze przyswajanie przy chorobie alkoholowej

Całkowicie zdrowy człowiek nie powinien mieć problemów z niedoborem fosforu. Fosfor gorzej przyswaja się u osób z chorobą alkoholową, niedożywionych czy u tych, które mają problemy ze wchłanianiem. Przy niedoborze fosforu dochodzi do słabnięcia mięśni i kości.

Niedobór fosforu może objawiać się bólami kości i stawów, wymiotami, biegunkami czy zaburzeniami układu nerwowego. Takie osoby są o wiele bardziej podatne na infekcje.

Osoby, które doznały poparzenia, powinny zażywać produkty bogate w fosfor, ponieważ u nich występuje go znacznie mniej, gdyż przemieszcza się do innych, uszkodzonych tkanek.

Jeżeli chcemy dowiedzieć się, czy mamy odpowiednią ilość fosforu w organizmie, to wykonajmy badanie osocza krwi. Jednak w prawidłowo zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć tego pierwiastka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze