Trwa ładowanie...

Cebula - rodzaje, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu. To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność. Cebulę warto umieścić w codziennym jadłospisie.

Zobacz film: "Jak przechowywać cebulę?"

spis treści

1. Rodzaje cebuli

Cebula czerwona ma piękny fioletowo-bordowy kolor. Charakteryzuje ją dużo delikatniejszy smak, dlatego jest częstym dodatkiem do sałatek, szczególnie w diecie śródziemnomorskiej.

Cebula cukrowa ma bardzo delikatny smak i aromat, dlatego często jest zjadana na surowo. Z kolei cebula dymka jest sprzedawana razem ze szczypiorem, to idealny dodatek do mięs pieczonych.

Świetnie nadaje się również do marynowania, warto jednak unikać jednak jej smażenia, ponieważ może mieć wówczas gorzki smak. Cebula szalotka to inaczej czosnek askaloński. W kuchni najczęściej wykorzystuje się ją do wykonania sosu z czerwonego wina. Cechą charakterystyczną szalotek jest lekko różowy kolor po obraniu.

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby [8 zdjęć]

Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd,...

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze cebuli

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, na przykład fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm.

Poza tym ma w składzie wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

  • siarka,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez,
  • mangan,
  • fluor,
  • wapń,
  • fosfor,
  • witamina A,
  • witamina B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • flawonoidy,
  • glukokinina.
Uzdrawiająca moc cebuli
Uzdrawiająca moc cebuli [9 zdjęć]

Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny?

zobacz galerię

3. Właściwości lecznicze cebuli

Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego.

Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.

Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją.

Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków.

W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy głębokiego talerza, 1 cebuli i kilku łyżek cukru lub miodu. Cebulę kroimy w plasterki i następnie dodajemy cukier. Po kilku godzinach syrop z cebuli jest gotowy.

3.1. Rak żołądka

Przede wszystkim czerwona cebula to potężne źródło związku znanego jako kwercetyna. To bioflawonoid, który odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników.

Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą, a według National Cancer Institute o 50 procent zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.

3.2. Choroby układu krwionośnego

Czerwona cebula to bogate źródło siarki, czyli składnika, który bierze udział w wytwarzaniu cysteiny w naszym organizmie.

Ta z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i detoksykacji organizmu. Badania argentyńskich naukowców pokazały też, że związki siarki mają silne właściwości hamujące powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

3.3. Cukrzyca

Czerwona odmiana cebuli powinna też na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a to ze względu na wysoką zawartość chromu i niski indeks glikemiczny.

Chrom znany jest jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju problemów z gospodarką cukrową. Hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Zastosowanie cebuli

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej dziennie daje nam gwarancję zdrowia.

Innym sposobem jest przyrządzanie syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów.

Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają natomiast silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu czy sałatek.

Cebula to także świetny dodatek do potraw smażonych. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, ale jest bardzo uniwersalna i znana w kuchni na całym świecie.

5. Kalorie i wartości odżywcze cebuli

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 160 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna 40,0 kcal 64,0 kcal
Białko 1,10 g 1,76 g
Węglowodany 9,34 g 14,94 g
Cukier 4,24 g 6,78 g
Błonnik 1,70 g 2,72 g
Tłuszcz 0,10 g 0,16 g
Tłuszcze nasycone 0,04 g 0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,02 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 7,40 mg 11,84 mg
Cebula - rodzaje, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie
Cebula - rodzaje, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie (Shutterstock)
Następny artykuł: Czosnek

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.