Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Kurczak z warzywami to danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego – z czerwonej fasoli – oraz pochodzenia zwierzęcego – z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca kurczaka z warzywami w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w witaminę A, witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Cukinia jest niezwykle niskokaloryczna – w 100 g dostarcza tylko 15 kcal a przy tym działa odtruwająco i ma wyborny smak.
W tym artykule:
Kurczak z warzywami - składniki (4 porcje)
- 40 dkg piersi z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz, majeranek,
- po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki,
- 20 dkg porów,
- 15 dkg cukinii,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 250 ml rosołu.
Sposób przygotowania kurczaka z warzywami
Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w paski, podsmażyć z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę i por oczyścić, pokroić w paski, cukinię w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę. Całość podlać kurczaka z warzywami rosołem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i majerankiem. Kurczak z warzywami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ciemnym pieczywem.
Komentarz do kurczaka z warzywami
Kurczak z warzywami to dobry pomysł na ciepłą i lekką kolację. Kurczak z warzywami polecany jest osobom pracującym nad rozbudową tkanki mięśniowej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kurczak z warzywami może być również spożywany przez diabetyków.
Kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 693 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 95,0 kcal | 658 kcal |
| Białko | 8,18 g | 56,7 g |
| Węglowodany | 5,38 g | 37,3 g |
| Cukier | 2,93 g | 20,3 g |
| Błonnik | 0,90 g | 6,24 g |
| Tłuszcz | 4,56 g | 31,6 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,77 g | 5,34 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 1,09 g | 7,53 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,08 g | 14,41 g |
| Cholesterol | 21,0 mg | 146 mg |
| Witamina C | 8,10 mg | 56,1 mg |
| Równoważnik folianów | 40,0 µg | 277 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,03 mg | 0,21 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,12 mg | 0,83 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,69 mg | 11,71 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,44 mg | 3,05 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,23 mg | 1,61 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 40,0 µg | 277 µg |
| Witamina B4 - cholina | 41,8 mg | 290 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,07 µg | 0,49 µg |
| Witamina A | 630 i.u. | 4,366 i.u. |
| Witamina A | 56,0 µg RAE | 388 µg RAE |
| Retinol | 30,0 µg | 208 µg |
| Alpha karoten | 66,0 µg | 457 µg |
| Beta karoten | 286 µg | 1,982 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 301 µg | 2,086 µg |
| Witamina E | 0,77 mg | 5,34 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 54,7 µg | 379 µg |
| Wapń | 20,0 mg | 139 mg |
| Żelazo | 0,56 mg | 3,88 mg |
| Magnez | 15,00 mg | 104 mg |
| Fosfor | 73,0 mg | 506 mg |
| Potas | 185 mg | 1,282 mg |
| Sód | 413 mg | 2,862 mg |
| Cynk | 0,43 mg | 2,98 mg |
| Miedź | 0,04 mg | 0,31 mg |
| Mangan | 0,13 mg | 0,87 mg |
| Selen | 8,10 µg | 56,1 µg |
| Woda | 80,2 g | 556 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.