Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Kurczak z warzywami to danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego – z czerwonej fasoli – oraz pochodzenia zwierzęcego – z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca kurczaka z warzywami w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w witaminę A, witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Cukinia jest niezwykle niskokaloryczna – w 100 g dostarcza tylko 15 kcal a przy tym działa odtruwająco i ma wyborny smak.
1. Kurczak z warzywami - składniki (4 porcje)
- 40 dkg piersi z kurczaka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz, majeranek,
- po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki,
- 20 dkg porów,
- 15 dkg cukinii,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 250 ml rosołu.
2. Sposób przygotowania kurczaka z warzywami
Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w paski, podsmażyć z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę i por oczyścić, pokroić w paski, cukinię w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę. Całość podlać kurczaka z warzywami rosołem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i majerankiem. Kurczak z warzywami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ciemnym pieczywem.
Zobacz też:
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 311,70 kcal |
Białka | 33,26 g |
Tłuszcze | 4,66 g |
Cholesterol | 58,00 mg |
Węglowodany | 37,00 g |
Błonnik | 10,24 g |
Witamina C | 160,05 mg |
Witamina A | 601,10 µg |
3. Komentarz do kurczaka z warzywami
Kurczak z warzywami to dobry pomysł na ciepłą i lekką kolację. Kurczak z warzywami polecany jest osobom pracującym nad rozbudową tkanki mięśniowej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kurczak z warzywami może być również spożywany przez diabetyków.
4. Kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 693 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 95,0 kcal | 658 kcal |
Białko | 8,18 g | 56,7 g |
Węglowodany | 5,38 g | 37,3 g |
Cukier | 2,93 g | 20,3 g |
Błonnik | 0,90 g | 6,24 g |
Tłuszcz | 4,56 g | 31,6 g |
Tłuszcze nasycone | 0,77 g | 5,34 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,09 g | 7,53 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,08 g | 14,41 g |
Cholesterol | 21,0 mg | 146 mg |
Witamina C | 8,10 mg | 56,1 mg |