Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz

Avatar placeholder
09.04.2021 16:08
Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Kurczak z warzywami - składniki, sposób przygotowania, komentarz

Kurczak z warzywami to danie wybitnie bogate w białko: pochodzenia roślinnego – z czerwonej fasoli – oraz pochodzenia zwierzęcego – z piersi kurczaka. Obecność kolorowej papryki, wzbogaca kurczaka z warzywami w witaminę C, której czerwona papryka dostarcza pięć razy więcej niż cytryna, w witaminę A, witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy. Cukinia jest niezwykle niskokaloryczna – w 100 g dostarcza tylko 15 kcal a przy tym działa odtruwająco i ma wyborny smak.

spis treści

1. Kurczak z warzywami - składniki (4 porcje)

  • 40 dkg piersi z kurczaka,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu winnego,

  • sól, pieprz, majeranek,

  • po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki,

  • 20 dkg porów,

  • 15 dkg cukinii,

  • 1 puszka czerwonej fasoli,

  • 250 ml rosołu.



2. Sposób przygotowania kurczaka z warzywami

Czosnek obrać, posiekać. Mięso umyć, pokroić w paski, podsmażyć z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Paprykę i por oczyścić, pokroić w paski, cukinię w plasterki. Przygotowane warzywa przełożyć do mięsa, dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolę. Całość podlać kurczaka z warzywami rosołem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i majerankiem. Kurczak z warzywami podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z ciemnym pieczywem.

Zobacz też:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie311,70 kcal
Białka33,26 g
Tłuszcze4,66 g
Cholesterol58,00 mg
Węglowodany37,00 g
Błonnik10,24 g
Witamina C160,05 mg
Witamina A601,10 µg

3. Komentarz do kurczaka z warzywami

Kurczak z warzywami to dobry pomysł na ciepłą i lekką kolację. Kurczak z warzywami polecany jest osobom pracującym nad rozbudową tkanki mięśniowej. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu kurczak z warzywami może być również spożywany przez diabetyków.

4. Kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 693 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 95,0 kcal 658 kcal
Białko 8,18 g 56,7 g
Węglowodany 5,38 g 37,3 g
Cukier 2,93 g 20,3 g
Błonnik 0,90 g 6,24 g
Tłuszcz 4,56 g 31,6 g
Tłuszcze nasycone 0,77 g 5,34 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,09 g 7,53 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,08 g 14,41 g
Cholesterol 21,0 mg 146 mg
Witamina C 8,10 mg 56,1 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze