Szaszłyki z piekarnika - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Szaszłyki z piekarnika to doskonały sposób na obiad, kolację, a także rodzinną imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Dzięki małej zawartości tłuszczu to doskonałe rozwiązanie także dla osób, które dbają o codzienną równowagę kaloryczną, ale nie chcą odmawiać sobie przekąsek. Jak przygotować idealne pieczone szaszłyki?

Szaszłyki z piekarnika to doskonały sposób na obiad, kolację, a także rodzinną imprezę czy spotkanie ze znajomymiSzaszłyki z piekarnika to doskonały sposób na obiad, kolację, a także rodzinną imprezę czy spotkanie ze znajomymi
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Z czego zrobić szaszłyk?

Szaszłyki najczęściej robi się z mięsa drobiowego – zwykle jest to kurczak lub indyk. Zawierają one mało tłuszczu, a w piekarniku zyskują chrupiącą skórkę. Jeśli chodzi o warzywa, dominują:

  • pieczarki,
  • cebula,
  • papryka,
  • cukinia,
  • pomidorki koktailowe.

Najlepiej sprawdzają się warzywa, które w surowej wersji są dość twarde. Dzięki temu mamy pewność, że nie rozpadną się podczas pieczenia, ale zmiękną i staną się soczyste.

Szaszłyki z warzyw i pieczarek – smacznie i dietetycznie

Szaszłyki można podawać w towarzystwie jogurtowego sosu typu tzatziki lub klasycznie – z ketchupem.

Można także przygotować szaszłyk z niewielką ilością warzyw (np. mięso + odrobina cebuli) i podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją sałatki.

Ile kalorii ma szaszłyk z piekarnika?

Gotowy szaszłyk mięsno-warzywny przygotowany na mięsie z kurczaka w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:

  • 18 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 1 g węglowodanów

Szacuje się, że jeden szaszłyk ma ok. 300-350 kalorii. Dostarcza mnóstwo białka, a także witamin i minerałów z warzyw.

Przepis na szaszłyk z piekarnika

Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą:

  • duża pierś z kurczaka lub indyka
  • 2 średnie cebule
  • papryka
  • ok. 400 g pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • średnia cukinia

Cukinię i pieczarki należy pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pomidorki na pół. Kurczaka należy pokroić w kostkę i natrzeć solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, a następnie naprzemiennie nabijać składniki na patyczek do szaszłyków.

Ułożyć na kratce i piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut, aż mięso się zarumieni. Można zdjąć jeden kawałek z patyczka i sprawdzić, czy jest upieczony w środku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka