Mają najmniej cholesterolu. Te mięsa grilluj bez obaw

Grillowanie to niemal obowiązkowy punkt każdej majówki. Polacy to uwielbiają, ale często wybierają tylko tłuste mięso. Tymczasem warto postawić na zdrowszą alternatywę. Znacznie mniej cholesterolu zawierają białe mięsa i ryby, które są równie smaczne.

Białe mięso ma mniej cholesteroluBiałe mięso ma mniej cholesterolu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Zredukuj cholesterol

Cholesterol to dla zdrowia jeden z najgorszych wrogów. Jeśli jest go za dużo, może dojść do rozwoju miażdżycy. To z kolei pierwszy krok do między innymi udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek.

Większość, bo około 60-80 proc. cholesterolu - organizm wytwarza sam. Reszta jest dostarczana wraz z pożywieniem. Dziennie nie powinniśmy przekraczać 300 mg cholesterolu, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i wybierają dietę, w której jest zbyt dużo tłuszczu.

Do żywieniowych grzechów należy spożywanie w zbyt dużych ilościach przetworzonej żywności, a także tłustego czerwonego mięsa. Majówkowe grillowanie to dobry moment, by bardziej świadomie wybrać to, co trafi na ruszt.

Kurczak ma niską zawartość cholesterolu
Kurczak ma niską zawartość cholesterolu © Getty Images

Warto pamiętać, by w codziennej diecie zapewnić ok. 150-170 g chudego białego mięsa lub ryb. To one mają najmniej cholesterolu.

Ważny jest też sposób, w jaki je przyrządzimy. Najlepsze będzie grillowanie, pieczenie, gotowanie lub duszenie. Jeśli koniecznie chcemy je usmażyć, wybierajmy do tego oleje roślinne (np. oliwę z oliwek) zamiast produktów, które są źródłem tłuszczów nasyconych.

Białe mięso i ryby

Jakie mięsa są najzdrowsze? Jednym z najlepszych wyborów będzie pierś kurczaka lub indyka, które zawierają najmniej cholesterolu.

100 g chudych kawałków piersi kurczaka zawiera ok. 104 mg cholesterolu, w tym ok. 3 g tłuszczów nasyconych. Jeszcze lepiej, jeśli zrezygnujemy ze skóry. 100 g takiej piersi kurczaka zawiera ok. 75 mg cholesterolu, w tym ok. 0,5 g tłuszczów nasyconych.

Zdrową alternatywą dla tłustych czerwonych mięs są także ryby. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3, który pomagają podwyższyć poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Najlepsze będą:

  • tuńczyk (36 mg cholesterolu na 100 g),
  • śledź (60 mg cholesterolu na 100 g),
  • łosoś (63 mg cholesterolu na 100
  • pstrąg (70 mg cholesterolu na 100 g),
  • makrela (95 mg cholesterolu na 100 g),

Jeśli mamy ochotę na czerwone mięso, wybierzmy chude części. Najlepsza będzie:

  • polędwica wieprzowa (80 mg cholesterolu na 100 g).
  • stek z polędwicy wołowej (92 mg cholesterolu na 100 g).

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka