Kurkumina – charakterystyka, wskazania, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkumina jest związkiem o wartościach leczniczych. Można znaleźć go w dość popularnej przyprawie jaką jest. Jakie właściwości posiada kurkumina? Gdzie można ją spotkać?
1. Charakterystyka Kurkuminy
Kurkumina jest związkiem chemicznym pochodzącym z kurkumy. Możemy ją znaleźć w składach różnych produktów jako E100. Bardzo często kurkumina jest stosowana jako żółty barwnik dodawany do żywności. Między innymi to właśnie dzięki kurkuminie przyprawa curry zawdzięcza swój żółty kolor.
2. Wskazania do stosowania
Istnieje wiele cennych właściwości leczniczych kurkuminy. Można stosować ją na różnego rodzaju alergie, miażdżycę, cukrzycę, zaćmę czy zaburzenia gospodarki lipidowej. Kurkumina działa przeciwnowotworowo, wspomaga układ krążenia oraz układ trawienny.
3. Wskazania do stosowania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego działania polifenolu
Kurkumina zawarta w kurkumie ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim jest to polifenol o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniajacym. Kurkumina jest stosowana w leczeniu wielu nowotworów takich jak rak skóry, rak płuc, rak jamy ustnej, a także chłoniaki.
Kurkumina w warunkach laboratoryjnych była badana przy nowotworach zwierząt. Potwierdzono, że kurkumina zmniejszyła wielkość guzów o 30 proc. Kurkumina była także podawana pacjentom z polipami jelita. Zaobserwowano, że ogranicza ona powstawanie kolejnych polipów.
Kurkumina ma także wpływ na stosowane leczenie. Zaobserwowano, że kurkumina wspomaga działanie leku taxol, który jest stosowany w leczeniu raka piersi. Dzięki kurkuminie leczenie jest bardziej skuteczne i mniej toksyczne dla organizmu. Należy pamiętać, że stosowanie kurkumina może być wspomaganiem terapii nowotworowej. Nie można zapomnieć, ze sama kurkumina nie wyleczy pacjenta onkologicznego.
Obecnie trwają badania nad wpływem kurkuminy na zapobieganie występowaniu demencji oraz choroby Alzheimera. Kurkumina ma także działanie przeciwzapalne. Kurkumina wpływa na oczyszczenie krwi, poprawia trawienie, wspomaga regenerację wątroby oraz zmniejsza apetyt.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Zastosowanie Kurkuminy w przemyśle spożywczym i kosmetycznym
Kurkumina znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest stosowana jako barwnik spożywczy. Dodaje się ją do ciast. To dzięki kurkuminie gotowe panierki do mięs mają taki żółty kolor. Kurkumina jest także obecna w margarynie czy serkach topionych.
Kurkumina jest także obecna w składzie niektórych kosmetyków, stosuje się ją jako barwnik do ubrań, a także jest wskaźnikiem chemicznym.
Kurkuminę możemy dostarczać naszemu organizmowi poprzez stosowanie kurkumy do dań, lub w postaci preparatów zawierających wyciąg z kurkumy. Tabletki z kurkuminą można stosować 2 razy dziennie w trakcie posiłku. Cena tabletek z kurkuminą to ok. 40 zł za 90 kapsułek.