Złota czwórka. Dzięki tym przyprawom mózg będzie ostry jak brzytwa

Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiednio dobrana może pozwolić utrzymać funkcje poznawcze i opóźniać moment pojawienia się demencji, a nawet jej zapobiegać. Wiele dobrego może zdziałać już samo włączenie do codziennego jadłospisu kilku niepozornych przypraw.

Mózg będzie ostry jak brzytwa. Ekspert wskazuje 4 przyprawyMózg będzie ostry jak brzytwa. Ekspert wskazuje 4 przyprawy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Co mózg uwielbia jeść?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że właściwa, zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy nowotworów. Ale taka dieta może też zapobiec coraz bardziej powszechnym chorobom mózgu, jak parkinson czy alzheimer.

Łącznie każdego roku z rozmaitymi chorobami układu nerwowego borykają się nawet trzy miliony osób. Z uwagi na starzenie się społeczeństw niektórych z tych chorób będzie przybywać.

Szereg badań wskazuje, że dieta bogata w polifenole, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, może wpływać bardzo korzystnie na mózg. Warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby morskie. Co jeszcze? Potrawy koniecznie obficie doprawiajmy.

7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

Ekspert wskazuje przyprawy, które poprawiają pracę mózgu
Ekspert wskazuje przyprawy, które poprawiają pracę mózgu © Pixabay

Czwórka dla zdrowia mózgu. Najlepsze przyprawy

Ekspert ds. żywności i założyciel Seasoned Pioneers, Matt Webster, wskazuje, że mózg doceni obecność imbiru w diecie.

- Imbir zawiera setki fitochemikaliów, które chronią przed stresem oksydacyjnym - wyjaśnia w rozmowie z Express.co.uk. - Stres oksydacyjny może przyspieszyć proces starzenia i jest uważany za jeden z kluczowych czynników wywołujących chorobę Alzheimera.

Druga azjatycka przyprawa, która już na dobre zadomowiła się i w kuchni Polaków, to kurkuma. Jak wyjaśnia Webster, zawiera kurkuminę, która ma właściwości neuroprotekcyjne, ale również przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania wskazują, że kurkumina może przekraczać barierę krew-mózg, przez co bezpośrednio wpływa na narząd.

Jeśli kurkuma, to tylko w towarzystwie czarnego pieprzu. Piperyna, związek obecny w pieprzu, zwiększa wchłanialność kurkuminy, a ponadto również poprawia pracę mózgu.

- Głównym związkiem leczniczym zawartym w czarnym pieprzu jest piperyna, która zawiera duże ilości przeciwutleniaczy - mówi i dodaje: - Te przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom zdrowych komórek mózgowych. Czarny pieprz poprawia także funkcje poznawcze i pamięć poprzez stymulację szlaków chemicznych do mózgu.

Ostatnia przyprawa, która sprawdzi się nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych, to cynamon. Webster przyznaje, że to genialne źródło przeciwutleniaczy.

- Nie tylko pobudza proces uczenia się i tworzenia wspomnień, pomagając neuronom w nawiązywaniu nowych połączeń, ale przyprawa jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią mózg przed negatywnymi skutkami stresu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka