Złota czwórka. Dzięki tym przyprawom mózg będzie ostry jak brzytwa
Dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odpowiednio dobrana może pozwolić utrzymać funkcje poznawcze i opóźniać moment pojawienia się demencji, a nawet jej zapobiegać. Wiele dobrego może zdziałać już samo włączenie do codziennego jadłospisu kilku niepozornych przypraw.
W tym artykule:
Co mózg uwielbia jeść?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że właściwa, zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy nowotworów. Ale taka dieta może też zapobiec coraz bardziej powszechnym chorobom mózgu, jak parkinson czy alzheimer.
Łącznie każdego roku z rozmaitymi chorobami układu nerwowego borykają się nawet trzy miliony osób. Z uwagi na starzenie się społeczeństw niektórych z tych chorób będzie przybywać.
Szereg badań wskazuje, że dieta bogata w polifenole, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, może wpływać bardzo korzystnie na mózg. Warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, tłuste ryby morskie. Co jeszcze? Potrawy koniecznie obficie doprawiajmy.
7 powodów dla których warto pić sok z imbiru
Czwórka dla zdrowia mózgu. Najlepsze przyprawy
Ekspert ds. żywności i założyciel Seasoned Pioneers, Matt Webster, wskazuje, że mózg doceni obecność imbiru w diecie.
- Imbir zawiera setki fitochemikaliów, które chronią przed stresem oksydacyjnym - wyjaśnia w rozmowie z Express.co.uk. - Stres oksydacyjny może przyspieszyć proces starzenia i jest uważany za jeden z kluczowych czynników wywołujących chorobę Alzheimera.
Druga azjatycka przyprawa, która już na dobre zadomowiła się i w kuchni Polaków, to kurkuma. Jak wyjaśnia Webster, zawiera kurkuminę, która ma właściwości neuroprotekcyjne, ale również przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania wskazują, że kurkumina może przekraczać barierę krew-mózg, przez co bezpośrednio wpływa na narząd.
Jeśli kurkuma, to tylko w towarzystwie czarnego pieprzu. Piperyna, związek obecny w pieprzu, zwiększa wchłanialność kurkuminy, a ponadto również poprawia pracę mózgu.
- Głównym związkiem leczniczym zawartym w czarnym pieprzu jest piperyna, która zawiera duże ilości przeciwutleniaczy - mówi i dodaje: - Te przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom zdrowych komórek mózgowych. Czarny pieprz poprawia także funkcje poznawcze i pamięć poprzez stymulację szlaków chemicznych do mózgu.
Ostatnia przyprawa, która sprawdzi się nie tylko w daniach słodkich, ale i wytrawnych, to cynamon. Webster przyznaje, że to genialne źródło przeciwutleniaczy.
- Nie tylko pobudza proces uczenia się i tworzenia wspomnień, pomagając neuronom w nawiązywaniu nowych połączeń, ale przyprawa jest również bogata w przeciwutleniacze, które chronią mózg przed negatywnymi skutkami stresu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.