- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?
Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone negatywnie. Wystarczy pamiętać, aby zachować umiar w jego spożyciu (jedna porcja dziennie w przypadku kobiet oraz do dwóch w przypadku mężczyzn). Oto kilka niezwykłych i zaskakujących zalet piwa, które mogą zmienić twoje postrzeganie tego napoju.
Wzmocnienie kości
Piwo zawiera sporą ilość krzemu, który jest potrzebny dla utrzymania zdrowych kości. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Tufts w 2009 roku wykazały, że u starszych osób, które spożywały od jednej do dwóch szklanek piwa dziennie gęstość kości była wyższa i ich były one mniej podatne na złamania niż u osób, które nie zwykły spożywać piwa lub wina w takich ilościach. Jednak według rezultatów badań, picie większej ilości niż dwie szklanki piwa dziennie zwiększa podatność na złamania kości.
Walka z łupieżem
Kolejny interesujący fakt na temat piwa, to jego właściwości przeciwłupieżowe. Piwo jest uważane za jeden z najlepszych naturalnych środków na walkę z łupieżem. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości drożdży i witaminy B w tym napoju. Wystarczy dwa, trzy razy w tygodniu użyć piwa do płukania włosów, a łupież zniknie i włosy będą miękkie i lśniące.
Zapobieganie kamicy nerkowej
Badania przeprowadzone przez naukowców z Finlandii wykazały, że umiarkowane spożycie piwa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych o 40 proc. Tę właściwość prozdrowotną przypisuje się dużej zawartości wody w piwie (około 93 proc.), która pomaga wypłukiwać szkodliwe toksyny z organizmu i utrzymać prawidłową pracę nerek.
Walka z cukrzycą
Jest to kolejna korzyść z picia piwa w umiarkowanych ilościach. Badania przeprowadzone w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że u około 38 000 osób w średnim wieku, które piły jedno do dwóch piw dziennie, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 było o 25 proc. niższe. Zawartość alkoholu w piwie zwiększa wrażliwość na insulinę, co pomaga zapobiegać cukrzycy.
Zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera
Jedną z najbardziej niezwykłych zalet piwa jest jego wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Naukowcy z Uniwersytetu Loyola w Chicago udowodnili, że u osób spożywających regularnie umiarkowane ilości piwa szansa na rozwinięcie się różnych form demencji spada o 23 proc. Uważa się, że krzem zawarty w piwie chroni mózg przed szkodliwym działaniem glinu, który może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.