Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Algi morskie (glony) - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie w kosmetyce i żywieniu. Jak jeść algi?

Algi morskie mają szerokie zastosowanie.
Algi morskie mają szerokie zastosowanie. (123rf)

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata algi morskie używane są jako składnik codziennej diety lub jako pasza dla zwierząt. Poza tym stanowią bogate źródło minerałów, takich jak cyn, fluor, fosfor czy magnez, które są niezwykle potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu.

spis treści

1. Co to są algi?

Algi to organizmy żyjące w środowisku wodnym, w wodach słonych, słodkich, stanowiąc pożywienie dla ryb i wodnych ssaków. Najliczniej występują w wodach półkuli północnej.

Najczęściej wyławianymi algami są:

Zobacz film: "Polacy będą wybierać wodorosty zamiast ryb"
  • zielenice, których plecha może zawierać barwnik zielony – chlorofil, żółty ksantofil oraz pomarańczowy karoten,
  • krasnorosty – mają barwę czerwoną (fikoerytryna), niebieską (fikocyjanina) lub zieloną (chlorofil),
  • brunatnice – ich plecha ma barwę zieloną, żółtą lub brunatną.

2. Zdrowotne właściwości alg morskich

Algi morskie należą do podwodnego świata glonów. Swoimi rozmiarami przypominają czasami lądowe zarośla lub krzaki. Algi morskie, nie tylko morskie, ale i słodkowodne, gromadzą w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie i to w postaci łatwo przyswajalnej dla człowieka. Są bogatym źródłem takich pierwiastków, jak:

  • cynk,
  • fluor,
  • fosfor,
  • miedź,
  • magnez,
  • mangan,
  • wapń,
  • potas,
  • żelazo.

Dodatkowo, algi morskie zawierają dużą ilość jodu. Przy niedoborze jodu w organizmie włączenie alg do diety może skutecznie uzupełnić zapotrzebowanie na jod. Poza tym, algi morskie i słodkowodne dostarczają wielu witamin:

Jest to bez wątpienia zdrowa żywność. Ze względu na swe odżywcze właściwości algi morskie są doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Algi morskie zawierają bowiem dużo białka, niezbędnego do rozwoju organizmu.

Spożywanie alg zalecane jest osobom niespożywającym mięsa (wegetarianom oraz weganom) oraz osobom wychudzonym, po chorobach lub rekonwalescentom. Białko w organizmie pełni wiele ważnych funkcji – buduje tkanki, wzmacnia odporność, reguluje pracę całego organizmu (hormony, enzymy).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Algi morskie to również doskonałe źródło aminokwasów tzw. egzogennych , których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać je z pożywieniem. W niektórych krajach azjatyckich algi morskie zajmują poczesne miejsce w codziennym odżywianiu jako źródło białka, witamin i minerałów.

Ze względu na fakt, że algi zawierają wiele cennych składników są wykorzystywane w wielu krajach jako pożywienie dla ludzi i pasza dla zwierząt oraz naturalny nawóz w rolnictwie. Ponadto algi znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów, maseczek, toników, szamponów oraz w kąpielach wyszczuplających.

Regularne spożywanie alg:

  • wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich oraz toksyn,
  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
  • zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, przez co zapobiega anemii,
  • poprawia odporność organizmu i zapobiega zakażeniom bakteryjnym oraz wirusowym,
  • przeciwdziała objawom alergii poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE,
  • hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych,
  • zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).

3. Zastosowanie w kosmetyce

Współczesna kosmetologia szeroko czerpie z odżywczych i pielęgnacyjnych właściwości, jakie mają algi morskie. Algi morskie zawierają bowiem liczne związki biologicznie czynne, takie jak:

  • witaminy z grupy B – dzięki nim algi morskie pobudzają regenerację naskórka;
  • beta-karoten, witaminy C oraz E – dzięki nim algi morskie mają działanie przeciwutleniające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych i poprawiające wygląd skóry;
  • minerały – dzięki nim algi morskie regulują czynność skóry;
  • aminokwasy egzogenne – dzięki nim algi morskie wpływają korzystnie na nawilżanie skóry;
  • białko aosaina – dzięki niemum algi morskie opóźniają proces starzenia się skóry;
  • polifenole – dzięki nim algi morskie mają działanie antyoksydacyjne i opóźniają proces starzenia się skóry;
  • węglowodany – dzięki nim algi morskie regulują pracę gruczołów łojowych;
  • karagen – dzięki niemu algi morskie działają nawilżająco;
  • kwas hialuronowy i siarczan chondroityny – dzięki nim algi morskie silnie nawilżają skórę;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki nim algi morskie działają korzystnie na barierę lipidową skóry;
  • agar – używany jako zagęstnik do kosmetyków.

W kosmetykach z algami morskimi ważne jest opóźnianie procesu starzenia się skóry. Algi morskie wykorzystywane są też w kosmetykach naturalnych przeznaczonych do skóry łojotokowej i trądzikowej, ponieważ oczyszczają cerę i mają działanie kojące.

Inne działanie alg morskich w kosmetykach polega na rewitalizacji skóry poprzez aktywację syntezy kolagenu oraz na redukcji cellulitu w wyniku pobudzania przemiany materii w tkance tłuszczowej. Poza tym algi morskie działają korzystnie nie tylko na skórę, ale i na włosy, dlatego coraz częściej są składnikiem odżywek i kosmetyków przeznaczonych do ich pielęgnacji.

4. Algi morskie na stole

Algi morskie goszczą na naszym stole jako składnik jadłospisu, a my nawet o tym nie wiemy. Niektóre z nich wykorzystywane są w przemyśle spożywczym jako substancje zagęszczające i żelujące. Na kupowanych artykułach żywnościowych często możemy znaleźć dziwnie brzmiące słowa, jak: alginian sodu, agar czy karagen oraz odpowiadające im symbole.

Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z morskich alg. Jest bez smaku i zapachu i dobrze wiąże wodę, dlatego używa się go jako zagęstnika, substancji żelującej lub stabilizatora, np. w masach marcepanowych, majonezach, koncentratach, sosach, galaretkach itp.

Agar zaś to też substancja żelująca, tyle że pozyskiwana z czerwonych glonów, krasnorostów. Agar coraz częściej zastępuje żelatynę zwierzęcą. Używany między innymi w napojach mlecznych, ptasim mleczku, dżemach, galaretkach i jako substancja klarująca w produkcji piwa.

Karagen otrzymuje się z czerwonych alg oceanicznych. Stosowany jest jako zagęstnik i substancja żelująca w produkcji lodów, śmietany, margaryn niskotłuszczowych, serków topionych i wyrobów garmażeryjnych.

Algi morskie są wykorzystywane nie tylko w zdrowej żywności, ale także dostępne w aptekach jako gotowe suplementy diety. Jednym z nich jest spirulina, która dostarcza pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Zawarte w niej barwniki wspomagają procesy trawienne oraz oczyszczają organizm.

Drugim z glonów dostępnych w aptekach bez recepty jest chlorella. Wzmacnia ona system immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz działa detoksykacyjnie. Wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia, zaburzeń trawienia](https://portal.abczdrowie.pl/przydatne-porady-zgaga-i-niestrawnosc) i wchłaniania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze