Trwa ładowanie...

Jagody - rodzaje, kalorie, właściwości zdrowotne, przepisy. Jagody w kosmetykach

Jagody i ich właściwości są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze, które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.

Zobacz film: "Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie"

spis treści

1. Właściwości jagód

Jagody są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.

Jagody mają wiele istotnych właściwości. Są to m.in.:

  • Uszczelnienie naczyń krwionośnych – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.
  • Działanie przeciwzapalne – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.
  • Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności w jagodach takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.
  • Działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.
  • Działanie ściągające – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu jagody przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.
  • Działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.

2. Rodzaje jagód

Istnieje wiele rodzajów jagód, m. in. jagoda goji, jagoda acai i jagoda kamczacka. Każda z nich jest witaminową bombą. Czym się od siebie różnią?

2.1. Jagody goji

Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B, C oraz E. To również źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen i cynk.

Już w starożytności jagody goji wykorzystywano w leczeniu chorób reumatycznych, problemach z sercem, wątrobą i płucami. Jedzenie świeżych lub suszonych owoców jagody pomoże też paniom cierpiącym na PMS, poprawi wygląd skóry i funkcjonowanie mózgu.

Flawonoidy zawarte w jagodach goji mają znaczący wpływ na zapobieganie nowotworom żołądka, okrężnicy i płuc.

Różnice między czarnymi jagodami a borówkami amerykańskimi. Sprawdź, które są zdrowsze
Różnice między czarnymi jagodami a borówkami amerykańskimi. Sprawdź, które są zdrowsze [7 zdjęć]

Borówka czarna (czyli jagoda) i borówka amerykańska (borówka wysoka) należą do rodziny wrzosowatych.

zobacz galerię

2.2. Jagody acai

Jagody acai stały się modnym i zdrowym dodatkiem kosmetyków. Stało się to za sprawą przeciwutleniaczy i minerałów, które skutecznie dbają o cerę, opóźniając starzenie się skóry.

Już w XIX w. doceniano zdrowotne właściwości jagód acai. Leczono nimi biegunki, krwotoki oraz wrzody żołądka i jelit. Jagody acai mają również właściwości antynowotworowe i odchudzające. Jedzenie owoców jagody w umiarkowanych ilościach skutecznie podkręca metabolizm.

Jagody acai będą też skuteczną bronią w walce z wysokim cholesterolem. Zawarte w owocach jagód kwasy oleinowy i linolowy obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu.]

2.3. Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu, co sprawia, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Japończycy nazywają jej owoce "eliksirem życia". Jagoda kamczacka zapobiega bowiem nie tylko cukrzycy, ale też pomaga w walce z anemią.

Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej w leczeniu jaskry, chorób układu trawiennego i krążenia. Roślina pochodząca z Azji obniża więc ryzyko zawału serca, a także uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witaminy B.

2.4. Jagoda czarna

Latem polskie lasy obfitują w owoce czarnej jagody, zwanej również czarną borówką. Niegdyś jagoda służyła jako antidotum na polio, tyfus i gronkowca.

Czarna jagoda to źródło witaminy A, B, PP i C, a także składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, mangan, fosfor i potas. Świeże lub mrożone owoce borówki doskonale wpływają na wzrok poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.

3. Jagody w kosmetykach

Do roślin, które służą do tworzenia kosmetyków, zaliczamy dziki bez czarny oraz borówkę czernicę. Dziki bez czarny to roślina częściej wykorzystywana do tworzenia leków niż kosmetyków. Możemy go znaleźć w miejscach wilgotnych, w lasach i zaroślach. Jest wysoki na 10 m i kwitnie w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są jego kwiaty i jagody.

W dzikim bzie czarnym znajdują się typowe składniki wykorzystywane w celach farmakologicznych. Jego właściwości mogą być również wykorzystywane w kosmetologii. Do podstawowych składników jagód bzu czarnego należą: antocyjany, flawony, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, cukry, garbniki, glikozydy cyjanogenne, związki azotowe, witaminy, substancje mineralne oraz ślady olejków eterycznych.

Borówka czernica zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup, kompotów. Jagody czarne zawierają dużo witamin. W ich skład wchodzą: witamina C, witaminy z grupy B, witamina PP, witamina P oraz prowitamina A.

Jagody są doskonałe do pielęgnacji ciała w domu. Warto skorzystać z natury, która daje nam najlepsze składniki potrzebne naszemu ciału. Dlatego odstawmy na półkę kosmetyki sztucznie tworzone i sięgnijmy po te naturalne.

4. Ile kalorii mają surowe dzikie jagody?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 148 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 61,0 kcal 90,3 kcal
Białko 1,22 g 1,81 g
Węglowodany 12,31 g 18,22 g
Cukier 6,46 g 9,56 g
Błonnik 2,60 g 3,85 g
Tłuszcz 0,76 g 1,13 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 18,30 mg 27,1 mg

5. Przepisy na pyszne desery i ciasta z jagodami

Jagody możemy wykorzystać do przygotowania smoothie, dżemów na zimę, deserów i przekąsek. Każda gospodyni domowa z pewnością nie raz dodawała jagody do ciast. Wykonanie ucieranego ciasta z jagodami to szybki, prosty i niedrogi sposób na podwieczorek.

Do przygotowania deseru z jagodami potrzebujesz:

  • 15 dag margaryny do pieczenia;
  • 20 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 35 dag mąki;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!);
  • 60 dag świeżych jagód.

Przygotowanie ciasta z jagodami:

Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku i mąkę z proszkiem, przesiane przez sitko. Połowę powstałej masy przelej do tortownicy o średnicy 25 cm i posyp połową jagód. Na wierzch wylej kolejną porcję ciasta i ułóż resztę owoców.

Piecz przez 1h15min w 180 stopniach. Kiedy ciasto z jagodami upiecze się i ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Jagody - rodzaje, kalorie, właściwości zdrowotne, przepisy. Jagody w kosmetykach
Jagody - rodzaje, kalorie, właściwości zdrowotne, przepisy. Jagody w kosmetykach
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.