Jagody - rodzaje, kalorie, właściwości zdrowotne, przepisy. Jagody w kosmetykach

Jagody i ich właściwości są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze, które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.

Jagody i ich właściwości są znane od wiekówJagody i ich właściwości są znane od wieków
Kinga Olchowy

Właściwości jagód

Jagody są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.

Jagody mają wiele istotnych właściwości. Są to m.in.:

  • Uszczelnienie naczyń krwionośnych – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.
  • Działanie przeciwzapalne – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.
  • Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności w jagodach takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.
  • Działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.
  • Działanie ściągające – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu jagody przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.
  • Działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Rodzaje jagód

Istnieje wiele rodzajów jagód, m. in. jagoda goji, jagoda acai i jagoda kamczacka. Każda z nich jest witaminową bombą. Czym się od siebie różnią?

Jagody goji

Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B, C oraz E. To również źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen i cynk.

Już w starożytności jagody goji wykorzystywano w leczeniu chorób reumatycznych, problemach z sercem, wątrobą i płucami. Jedzenie świeżych lub suszonych owoców jagody pomoże też paniom cierpiącym na PMS, poprawi wygląd skóry i funkcjonowanie mózgu.

Flawonoidy zawarte w jagodach goji mają znaczący wpływ na zapobieganie nowotworom żołądka, okrężnicy i płuc.

Jagody acai

Jagody acai stały się modnym i zdrowym dodatkiem kosmetyków. Stało się to za sprawą przeciwutleniaczy i minerałów, które skutecznie dbają o cerę, opóźniając starzenie się skóry.

Już w XIX w. doceniano zdrowotne właściwości jagód acai. Leczono nimi biegunki, krwotoki oraz wrzody żołądka i jelit. Jagody acai mają również właściwości antynowotworowe i odchudzające. Jedzenie owoców jagody w umiarkowanych ilościach skutecznie podkręca metabolizm.

Jagody acai będą też skuteczną bronią w walce z wysokim cholesterolem. Zawarte w owocach jagód kwasy oleinowy i linolowy obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu.]

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu, co sprawia, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Japończycy nazywają jej owoce "eliksirem życia". Jagoda kamczacka zapobiega bowiem nie tylko cukrzycy, ale też pomaga w walce z anemią.

Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej w leczeniu jaskry, chorób układu trawiennego i krążenia. Roślina pochodząca z Azji obniża więc ryzyko zawału serca, a także uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witaminy B.

Jagoda czarna

Latem polskie lasy obfitują w owoce czarnej jagody, zwanej również czarną borówką. Niegdyś jagoda służyła jako antidotum na polio, tyfus i gronkowca.

Czarna jagoda to źródło witaminy A, B, PP i C, a także składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, mangan, fosfor i potas. Świeże lub mrożone owoce borówki doskonale wpływają na wzrok poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.

Jagody w kosmetykach

Do roślin, które służą do tworzenia kosmetyków, zaliczamy dziki bez czarny oraz borówkę czernicę. Dziki bez czarny to roślina częściej wykorzystywana do tworzenia leków niż kosmetyków. Możemy go znaleźć w miejscach wilgotnych, w lasach i zaroślach. Jest wysoki na 10 m i kwitnie w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są jego kwiaty i jagody.

W dzikim bzie czarnym znajdują się typowe składniki wykorzystywane w celach farmakologicznych. Jego właściwości mogą być również wykorzystywane w kosmetologii. Do podstawowych składników jagód bzu czarnego należą: antocyjany, flawony, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, cukry, garbniki, glikozydy cyjanogenne, związki azotowe, witaminy, substancje mineralne oraz ślady olejków eterycznych.

Borówka czernica zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup, kompotów. Jagody czarne zawierają dużo witamin. W ich skład wchodzą: witamina C, witaminy z grupy B, witamina PP, witamina P oraz prowitamina A.

Jagody są doskonałe do pielęgnacji ciała w domu. Warto skorzystać z natury, która daje nam najlepsze składniki potrzebne naszemu ciału. Dlatego odstawmy na półkę kosmetyki sztucznie tworzone i sięgnijmy po te naturalne.

Ile kalorii mają surowe dzikie jagody?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 148 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna61,0 kcal90,3 kcal
Białko1,22 g1,81 g
Węglowodany12,31 g18,22 g
Cukier6,46 g9,56 g
Błonnik2,60 g3,85 g
Tłuszcz0,76 g1,13 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C18,30 mg27,1 mg
Równoważnik folianów33,0 µg48,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,10 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,41 mg0,61 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,60 mg0,88 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,27 mg0,39 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,03 mg0,04 mg
Witamina B9 - kwas foliowy33,0 µg48,8 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A115 i.u.170 i.u.
Witamina A6,00 µg RAE8,88 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten69,0 µg102 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,69 mg2,50 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K17,20 µg25,5 µg
Wapń13,00 mg19,24 mg
Żelazo0,37 mg0,55 mg
Magnez7,00 mg10,36 mg
Fosfor29,0 mg42,9 mg
Potas75,0 mg111 mg
Sód6,00 mg8,88 mg
Cynk0,20 mg0,30 mg
Miedź0,03 mg0,04 mg
Mangan2,00 mg2,96 mg
Selen0 µg0 µg
Woda85,5 g127 g

Przepisy na pyszne desery i ciasta z jagodami

Jagody możemy wykorzystać do przygotowania smoothie, dżemów na zimę, deserów i przekąsek. Każda gospodyni domowa z pewnością nie raz dodawała jagody do ciast. Wykonanie ucieranego ciasta z jagodami to szybki, prosty i niedrogi sposób na podwieczorek.

Do przygotowania deseru z jagodami potrzebujesz:

  • 15 dag margaryny do pieczenia;
  • 20 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 35 dag mąki;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!);
  • 60 dag świeżych jagód.

Przygotowanie ciasta z jagodami:

Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku i mąkę z proszkiem, przesiane przez sitko. Połowę powstałej masy przelej do tortownicy o średnicy 25 cm i posyp połową jagód. Na wierzch wylej kolejną porcję ciasta i ułóż resztę owoców.

Piecz przez 1h15min w 180 stopniach. Kiedy ciasto z jagodami upiecze się i ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka