Jagody - rodzaje, kalorie, właściwości zdrowotne, przepisy. Jagody w kosmetykach
Jagody i ich właściwości są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze, które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
W tym artykule:
Właściwości jagód
Jagody są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Jagody mają wiele istotnych właściwości. Są to m.in.:
- Uszczelnienie naczyń krwionośnych – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.
- Działanie przeciwzapalne – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.
- Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności w jagodach takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.
- Działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.
- Działanie ściągające – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu jagody przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.
- Działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.
Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie
Rodzaje jagód
Istnieje wiele rodzajów jagód, m. in. jagoda goji, jagoda acai i jagoda kamczacka. Każda z nich jest witaminową bombą. Czym się od siebie różnią?
Jagody goji
Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B, C oraz E. To również źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen i cynk.
Już w starożytności jagody goji wykorzystywano w leczeniu chorób reumatycznych, problemach z sercem, wątrobą i płucami. Jedzenie świeżych lub suszonych owoców jagody pomoże też paniom cierpiącym na PMS, poprawi wygląd skóry i funkcjonowanie mózgu.
Flawonoidy zawarte w jagodach goji mają znaczący wpływ na zapobieganie nowotworom żołądka, okrężnicy i płuc.
Jagody acai
Jagody acai stały się modnym i zdrowym dodatkiem kosmetyków. Stało się to za sprawą przeciwutleniaczy i minerałów, które skutecznie dbają o cerę, opóźniając starzenie się skóry.
Już w XIX w. doceniano zdrowotne właściwości jagód acai. Leczono nimi biegunki, krwotoki oraz wrzody żołądka i jelit. Jagody acai mają również właściwości antynowotworowe i odchudzające. Jedzenie owoców jagody w umiarkowanych ilościach skutecznie podkręca metabolizm.
Jagody acai będą też skuteczną bronią w walce z wysokim cholesterolem. Zawarte w owocach jagód kwasy oleinowy i linolowy obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu.]
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu, co sprawia, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Japończycy nazywają jej owoce "eliksirem życia". Jagoda kamczacka zapobiega bowiem nie tylko cukrzycy, ale też pomaga w walce z anemią.
Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej w leczeniu jaskry, chorób układu trawiennego i krążenia. Roślina pochodząca z Azji obniża więc ryzyko zawału serca, a także uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witaminy B.
Jagoda czarna
Latem polskie lasy obfitują w owoce czarnej jagody, zwanej również czarną borówką. Niegdyś jagoda służyła jako antidotum na polio, tyfus i gronkowca.
Czarna jagoda to źródło witaminy A, B, PP i C, a także składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, mangan, fosfor i potas. Świeże lub mrożone owoce borówki doskonale wpływają na wzrok poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.
Jagody w kosmetykach
Do roślin, które służą do tworzenia kosmetyków, zaliczamy dziki bez czarny oraz borówkę czernicę. Dziki bez czarny to roślina częściej wykorzystywana do tworzenia leków niż kosmetyków. Możemy go znaleźć w miejscach wilgotnych, w lasach i zaroślach. Jest wysoki na 10 m i kwitnie w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są jego kwiaty i jagody.
W dzikim bzie czarnym znajdują się typowe składniki wykorzystywane w celach farmakologicznych. Jego właściwości mogą być również wykorzystywane w kosmetologii. Do podstawowych składników jagód bzu czarnego należą: antocyjany, flawony, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, cukry, garbniki, glikozydy cyjanogenne, związki azotowe, witaminy, substancje mineralne oraz ślady olejków eterycznych.
Borówka czernica zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do soków, dżemów, syropów, zup, kompotów. Jagody czarne zawierają dużo witamin. W ich skład wchodzą: witamina C, witaminy z grupy B, witamina PP, witamina P oraz prowitamina A.
Jagody są doskonałe do pielęgnacji ciała w domu. Warto skorzystać z natury, która daje nam najlepsze składniki potrzebne naszemu ciału. Dlatego odstawmy na półkę kosmetyki sztucznie tworzone i sięgnijmy po te naturalne.
Ile kalorii mają surowe dzikie jagody?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 148 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 61,0 kcal | 90,3 kcal |
| Białko | 1,22 g | 1,81 g |
| Węglowodany | 12,31 g | 18,22 g |
| Cukier | 6,46 g | 9,56 g |
| Błonnik | 2,60 g | 3,85 g |
| Tłuszcz | 0,76 g | 1,13 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 18,30 mg | 27,1 mg |
| Równoważnik folianów | 33,0 µg | 48,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,07 mg | 0,10 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,41 mg | 0,61 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,60 mg | 0,88 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,27 mg | 0,39 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 33,0 µg | 48,8 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 115 i.u. | 170 i.u. |
| Witamina A | 6,00 µg RAE | 8,88 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 69,0 µg | 102 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 1,69 mg | 2,50 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 17,20 µg | 25,5 µg |
| Wapń | 13,00 mg | 19,24 mg |
| Żelazo | 0,37 mg | 0,55 mg |
| Magnez | 7,00 mg | 10,36 mg |
| Fosfor | 29,0 mg | 42,9 mg |
| Potas | 75,0 mg | 111 mg |
| Sód | 6,00 mg | 8,88 mg |
| Cynk | 0,20 mg | 0,30 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Mangan | 2,00 mg | 2,96 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 85,5 g | 127 g |
Przepisy na pyszne desery i ciasta z jagodami
Jagody możemy wykorzystać do przygotowania smoothie, dżemów na zimę, deserów i przekąsek. Każda gospodyni domowa z pewnością nie raz dodawała jagody do ciast. Wykonanie ucieranego ciasta z jagodami to szybki, prosty i niedrogi sposób na podwieczorek.
Do przygotowania deseru z jagodami potrzebujesz:
- 15 dag margaryny do pieczenia;
- 20 dag cukru;
- 5 jajek;
- 35 dag mąki;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!);
- 60 dag świeżych jagód.
Przygotowanie ciasta z jagodami:
Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku i mąkę z proszkiem, przesiane przez sitko. Połowę powstałej masy przelej do tortownicy o średnicy 25 cm i posyp połową jagód. Na wierzch wylej kolejną porcję ciasta i ułóż resztę owoców.
Piecz przez 1h15min w 180 stopniach. Kiedy ciasto z jagodami upiecze się i ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.