Właściwości zdrowotne jagód camu camu
Jagody camu camu pochodzą z Ameryki Południowej. Istnieje wiele kapsułek, proszków i ekstraktów z tych owoców, jednak warto sięgnąć po świeże jagody, które zaczynają być dostępne w supermarketach. Co prawda dla niektórych z nas mogą okazać się zbyt kwaśne w smaku. Jednak stosowanie ich jako dodatku do sałatki może być idealnym rozwiązaniem i wciąż dostarczać wielu zalet zdrowotnych. Oto najważniejsze właściwości jagód camu camu.
Potężna dawka witaminy C
Jeśli wydaje się wam, że pomarańcze dostarczają najwięcej witaminy C, to się mylicie. Jagody camu camu zawierają jej aż 60 razy więcej i są prawdopodobnie najbogatszym jej źródłem na świecie. Witamina C jest niezwykle ważna dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. Ten składnik odżywczy wspomaga również odporność, dzięki czemu organizm lepiej radzi sobie ze zwalczaniem infekcji. Dodanie kilku jagód camu camu do sałatki bądź smoothie to świetny sposób, aby uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie.
Niezwykłe właściwości przeciwzapalne
Opuchlizna pojawiająca się wokół rany to wyraźny znak, że organizm walczy z infekcją. Jeśli jednak stan zapalny występuje bez powodu, jest to sygnał, że dzieje się coś złego. Przewlekły stan zapalny powiązany jest z różnymi schorzeniami, takimi jak rak, choroby serca, otyłość, osteoporoza, cukrzyca i wiele innych. Na szczęście, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej uwagi ekspertów ze względu na dużą zawartość składników o takim działaniu.
Łagodzenie bólu stawów
Jako że jagody camu camu mają niezwykłe właściwości przeciwzapalne, łagodzą ból stawów. Spożywanie tych owoców pomaga zwalczać dolegliwości, takie jak opuchlizna, obrzęki, sztywność czy ból stawów. Potężna dawka witaminy C chroni przed pojawieniem się problemów zdrowotnych, ponieważ pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki oraz wspomaga syntezę kolagenu.
Zdrowy wzrok
Jagody camu camu są źródłem wielu antyoksydantów – jednym z nich jest beta-karoten. Ten potężny przeciwutleniacz znany jest z tego, że pomaga zachować ostrość wzroku i zapobiega uszkodzeniom siatkówki oka. Jagody camu camu zawierają również luteinę i zeaksantynę – obie substancje mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu.