Winogrona - właściwości, polifenole w winogronach

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, ponieważ zawierają wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów - jako sok, rodzynki czy wino gronowe.

Winogrona - właściwości, polifenole w winogronachWinogrona - właściwości, polifenole w winogronach
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Właściwości winogron

W 100 gramach winogron zielonych znajduje się około 69 kalorii, a czerwonych winogronach - 67. Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości.

Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników, owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.

Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10 proc. winogron spożywanych jest jako świeże owoce. Winogrona są także suszone na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminę A i witaminę E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.

Dlaczego warto jeść winogrona

Polifenole

Winogrona, zwłaszcza czerwone, to cenne źródło polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol.

Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

W zależności od gatunku wina, stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.

Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby naczyniowo-sercowej.

Ile kalorii mają surowe ciemne i jasne winogrona bezpestkowe

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 151 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna69,0 kcal104 kcal
Białko0,72 g1,09 g
Węglowodany18,10 g27,3 g
Cukier15,48 g23,4 g
Błonnik0,90 g1,36 g
Tłuszcz0,16 g0,24 g
Tłuszcze nasycone0,05 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C3,20 mg4,83 mg
Równoważnik folianów2,00 µg3,02 µg
Witamina B1 - tiamina0,07 mg0,10 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,07 mg0,11 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,19 mg0,28 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,05 mg0,08 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,09 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy2,00 µg3,02 µg
Witamina B4 - cholina5,60 mg8,46 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A66,0 i.u.99,66 i.u.
Witamina A3,00 µg RAE4,53 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten1,00 µg1,51 µg
Beta karoten39,0 µg58,9 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna72,0 µg109 µg
Witamina E0,19 mg0,29 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K14,60 µg22,0 µg
Wapń10,00 mg15,10 mg
Żelazo0,36 mg0,54 mg
Magnez7,00 mg10,57 mg
Fosfor20,0 mg30,2 mg
Potas191 mg288 mg
Sód2,00 mg3,02 mg
Cynk0,07 mg0,11 mg
Miedź0,13 mg0,19 mg
Mangan0,07 mg0,11 mg
Selen0,10 µg0,15 µg
Woda80,5 g122 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka