Winogrona - właściwości, polifenole w winogronach
Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, ponieważ zawierają wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów - jako sok, rodzynki czy wino gronowe.
1. Właściwości winogron
W 100 gramach winogron zielonych znajduje się około 69 kalorii, a czerwonych winogronach - 67. Winogrona są źródłem polifenoli, cennych związków, które korzystnie wpływają na zdrowie. Winorośl właściwa jest jedną z najstarszych, obok zbóż, roślin uprawnych. Jest rośliną długowieczną osiągającą nawet 30 m wysokości.
Owoc winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników, owoce winorośli mogą mieć barwę od żółtej, poprzez zieloną, czerwoną, aż po niebieskofioletową. Świeże winogrona zawierają mnóstwo składników, do których należą: węglowodany, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witamina C i karoten.
Winogrona wykorzystuje się głównie do produkcji wina, zaledwie 10 proc. winogron spożywanych jest jako świeże owoce. Winogrona są także suszone na rodzynki, które zawierają spore ilości cukru (glukoza, fruktoza) oraz kwasy winowy i jabłkowy, a także związki polifenolowe. W przemyśle spożywczym z nasion winogron otrzymuje się olej, który jest bogaty w witaminę A i witaminę E oraz kwas linolenowy zapobiegający rozwojowi schorzeń układu krążenia.
2. Polifenole
Winogrona, zwłaszcza czerwone, to cenne źródło polifenoli, które wykazują działanie prozdrowotne. Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny. W winie gronowym obecne są również trihydroksystilbeny, do których należy resweratrol.
Najwięcej polifenoli znajduje się w winach czerwonych (1000-4000 mg/l), natomiast w winach białych jest ich około 10-krotnie mniej (ok. 250 mg/l). Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Występujący w dużych ilościach w winogronach i winach gronowych resweratrol wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.
W zależności od gatunku wina, stężenie resweratrolu wynosi od 0,1 do 15 mg/l. Wiele badań klinicznych i epidemiologicznych wykazało, że spożywanie czerwonego wina i winogron, a zatem i resweratrolu, zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, zwłaszcza na chorobę niedokrwienną serca. Resweratrol zmniejsza agregację płytek krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom niedokrwiennego mózgu oraz miażdżycy.
Podsumowując, można stwierdzić, że spożywanie czerwonych winogron lub lampki czerwonego wina reguluje metabolizm lipidów i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby naczyniowo-sercowej.
3. Ile kalorii mają surowe ciemne i jasne winogrona bezpestkowe
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 151 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 69,0 kcal | 104 kcal |
Białko | 0,72 g | 1,09 g |
Węglowodany | 18,10 g | 27,3 g |
Cukier | 15,48 g | 23,4 g |
Błonnik | 0,90 g | 1,36 g |
Tłuszcz | 0,16 g | 0,24 g |
Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,20 mg | 4,83 mg |