Jak zrobić wino z winogron?

Wino towarzyszy nam od wieków. Pite z umiarem może pozytywnie wpływać na zdrowie. Sprawdźmy, jakie ma właściwości oraz jak powstaje wino z winogron.

Wino z winogron można przygotować w domuWino z winogron można przygotować w domu
Źródło zdjęć: © 123Rf

Wino z winogron – charakterystyka

Pierwsze wina pojawiły się już kilka tysięcy lat temu. Wykorzystywane były w celach zarówno religijnych, jak i niereligijnych.

W Polsce winorośl pojawiła się około X wieku, Wino w tamtym okresie produkowali zakonnicy. Niestety polskie winiarstwo nigdy nie rozwinęło się tak jak w Europie Zachodniej. Spowodowane to było licznymi wojnami, sprowadzaniem win z zagranicy oraz niesprzyjającym klimatem. Mimo to w Polsce istnieje ponad 500 winnic, głównie w zachodniej części Polski.

Wyróżnia się wiele rodzajów win. Podstawowy podział rozróżnia:

Sprawdź, jak wątroba reaguje na alkohol

  • wina białe,
  • wina różowe,
  • wina czerwone.

Uwzględniając zawartość cukru, wyróżniamy:

  • wina wytrawne (1,5 proc. cukru),
  • półwytrawne (2-4 proc. cukru),
  • półsłodkie (4,5-7,5 proc. cukru),
  • słodkie (8-16 proc. cukru).

Wina mogą być również rozróżniane ze względu na zawartość alkoholu, sposób konsumpcji lub rodzaj i ilość wykorzystanych składników.

Głównymi składnikami wina są woda i alkohol etylowy. Do pozostałych składników możemy zaliczyć aldehydy, estry, kwasy organiczne, garbniki i cukry. W winie znajdują się również mikroelementy m.in. fosfor, miedź, selen, żelazo, magnez i wapń.

Wino z winogron – właściwości

Wino spożywane regularnie i w rozsądnych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Wino z winogron ma następujące właściwości:

  • Poprawia trawienie – wino zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, przez co sprawdza się jako dodatek przy spożywaniu dań ciężkostrawnych;
  • Obniża poziom cholesterolu – zawarte w winie z winogron przeciwutleniacze, kwas salicylowy i alkohol rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu oraz zwiększają elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Regularne picie wina może zmniejszyć ryzyko zawałów i udaru;
  • Poprawia pracę nerek – wino z winogron pobudza pracę nadnerczy, tarczycy i trzustki. Wspomaga to przemianę tłuszczy, cukrów i białek. Pijąc wino z winogron, zmniejszamy ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.

Pamiętajmy, że wino z winogron spożywane w nadmiarze może być dużym zagrożeniem. Nadużywając wina możemy zniszczyć wątrobę, trzustkę, a nawet mieć problemy z nadwagą lub otyłością. Wino jest trunkiem o wysokiej kaloryczności. W jednym kieliszku znajduje się od 80 do 130 kalorii.

Wino z winogron – jak zrobić?

Do przygotowania wina z ciemnych winogron potrzebujemy:

  • 9 kg ciemnych winogron,
  • 1 kg cukru,
  • 2.7 l wody,
  • Drożdże do czerwonego wina,
  • Pożywka do drożdży.

Owoce myjemy, miażdżymy i przekładamy do gąsiora. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy do naszych winogron. Po ostygnięciu dodajemy drożdże i zamykamy szczelnie gąsior. Całość pozostawiamy na 7 dni. Każdego dnia mieszamy gąsiorem całą jego zawartość.

Po 7 dniach zbieramy z wierzchu pianę i przelewamy wino z winogron do balona. Zatykamy go korkiem i wkładamy rurkę fermentacyjną. Wino z winogron odstawiamy w zacienionym miejscu i zostawiamy na 4 tygodnie.

Następnym krokiem jest zlewanie wina, które znajduje się nad osadem. Czynność wykonujemy co miesiąc. Po ośmiu miesiącach wino z winogron nadaje się do spożycia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka