Trwa ładowanie...

Obniża poziom cholesterolu, wspiera wątrobę i łagodzi stany zapalne. Niepozorna roślina o potężnej mocy

Avatar placeholder
07.12.2023 12:50
Obniża poziom cholesterolu, wspiera wątrobę i łagodzi stany zapalne. Dlaczego jeszcze warto włączyć chlorellę do diety?
Obniża poziom cholesterolu, wspiera wątrobę i łagodzi stany zapalne. Dlaczego jeszcze warto włączyć chlorellę do diety? (Getty Images)

Chlorella to jedna z lepiej przebadanych roślin w kontekście wpływu na zdrowie człowieka. Jest jednak nie tylko bezpieczna w stosowaniu, ale i skuteczna. A powodów dla jej wykorzystania jest naprawdę wiele. Jeśli chcemy obniżyć poziom cholesterolu lub glukozy, czy też oczyścić organizm z toksyn, sięgnijmy po chlorellę.

spis treści

1. Niepozorna alga, która jest źródłem życiodajnego chlorofilu

Chlorella to zielona, jednokomórkowa mikroalga, zamieszkująca środowiska wilgotne i słodkowodne. Najpopularniejszym gatunkiem jest tutaj chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris), choć na potrzeby tworzenia prozdrowotnych suplementów szeroko wykorzystuje się również Chlorellę pyrenoidosa (nie jest to jednak odrębny gatunek, a nazwa, pod którą kryje się kilka innych gatunków).

To, co wyróżnia chlorellę, to m.in. wysoka zawartość białka. Alga zawiera od 48 do aż 60% białka w suchej masie. Inne składniki to odpowiednio węglowodany (głównie skrobia i celuloza w ilości od 8-17%) oraz tłuszcze stanowiące od 14-22% suchej masy rośliny.

Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

Jeśli interesuje nas korzystny wpływ chlorelli na nasze zdrowie, warto przyjrzeć się bliżej dobroczynnym substancjom, w które, jak się okazuje, ta mikroalga po prostu obfituje. Chlorella to źródło sodu, potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Znajdziemy w niej również cynk, mangan oraz żelazo. Wśród witamin dominuje witamina C, a tuz obok witamina A, E oraz niektóre witaminy z grupy B.

Poza prozdrowotnymi dla ludzkiego organizmu aminokwasami, karotenoidami, czy kwasami GLA o właściwościach leczniczych w przypadku chorób nowotworowych, czy autoimmunologicznych, chlorella zawiera życiodajny chlorofil. To zielony roślinny barwnik, któremu to właśnie przypisuje się najwięcej dobroczynnych właściwości. W zasadzie każda zielona roślina zawiera ów wyjątkowy składnik, jednak uważa się, że chlorella ma go najwięcej. Stąd też suplementacja chlorellą w ostatnim czasie zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

2. Chlorofil w diecie pozwoli obniżyć poziom cholesterolu, wesprze wątrobę i zadba o poziom energii

Lista dolegliwości, w przypadku których warto włączyć chlorellę do diety, jest naprawdę długa. Poza tym suplementacja sprawdzi się również w sytuacji, gdy chcemy zadbać o profilaktykę, oczyścić organizm, czy po prostu wesprzeć go w codziennym funkcjonowaniu.

Wyniki badań pokazują, że chlorella to polecane rozwiązanie dla osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu. Suplementacja tej substancji pozwala również na obniżenie ciśnienia tętniczego, czy zredukowanie poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą. Warto podkreślić w tym kontekście, że metabolity chlorofilu biorą udział w modulowaniu poziomu insuliny oraz poprawiają wrażliwość insulinową mięśni, tym samym zwiększając ich wytrzymałość.

Łatwiej w tym przypadku zarówno o równowagę glukozy, jak i odpowiednie wydatkowanie energii. Chlorofil pomaga utrzymać równowagę lipidową, a także zapobiega występowaniu zespołu metabolicznego.

Chlorella kojarzona jest przez wiele osób przede wszystkim ze względu na jej właściwości detoksujące. I to się zgadza, gdyż suplementacja poprawia detosykację organizmu i usuwanie z niego ksenobiotyków, metali ciężkich czy innych toksyn, jak chociażby alkoholu.

Właściwości immunostymulujące sprawiają z kolei, że chlorella wykazuje pozytywne działanie w przypadku leczenia nowotworów (sugeruje się również, że spożywanie chlorofilu może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, w tym głównie wątroby i jelita grubego), zakażeń wirusowych i bakteryjnych. Stany zapalne wywołane toksynami, takimi jak papierosy, wybrane leki, czy alkohol łagodzone są przez chlorellę dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym.

3. Komu chlorella może zaszkodzić?

Jak już wspomnieliśmy, chlorella to jedna z najlepiej przebadanych roślin w aspekcie oddziaływania na zdrowie człowieka. Jej suplementacja nie powinna zatem budzić szczególnych obaw. Jak zawsze jednak, w pewnych sytuacjach zaleca się szczególną ostrożność. Czy chlorella może zaszkodzić? Owszem.

Ze względu na wysoką zawartość jodu, chlorella nie jest wskazana w przypadku osób z Hashimoto, a także z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Co więcej, w niektórych przypadkach chlorella może negatywnie oddziaływać w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi, będącymi antagonistami witaminy K.

Chlorella może okazać się także rośliną słabo tolerowaną przez niektóre osoby. W przypadku wystąpienia nadwrażliwości na słońce, bólu brzucha, czy biegunki, powinniśmy suplement niezwłocznie odstawić.

Jeśli chodzi o dawkowanie mikroalgi, suplementację w tym przypadku stosujemy standardowo przez okres od 3 do 6 miesięcy, zaczynając od mniejszej dawki, tj. 3g. Ilość chlorelli stopniowo zwiększamy do 5-10g na dobę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze