Trwa ładowanie...

Dieta przy chorobach tarczycy -jak uregulować przemianę materii

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych oraz mineralnych. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędny jest jod, który można znaleźć w morskich rybach. Aby dieta w chorobach tarczycy skutecznie wspomagała proces leczenia niedoczynności lub nadczynności, musi się w niej znaleźć odpowiednia ilość białka. Właściwe odżywianie w przypadku osób z zaburzeniami tarczycy polega także na niespożywaniu produktów wysokokalorycznych, które przyczyniają się do wystąpienia otyłości.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Jak usprawnić przemianę materii przy chorobach tarczycy?

Niedoczynność i nadczynność tarczycy powoduje wiele objawów. Dlatego zanim chory trafi do endokrynologa, wcześniej zwiedza połowę przychodni. To powoduje, że gdy w końcu trafia do niego, ma zwolniony lub przyspieszony metabolizm. Endokrynolog reguluje go stopniowo. Mimo leczenia, wiele osób dalej cierpi na obniżony nastrój i nadwagę. Gdy mamy niewyregulowany metabolizm, to nasz organizm źle znosi dietę wegetariańską, nie lubi słodyczy, cukru w produktach mlecznych. Produkty wzbogacone o cukier zwalniają metabolizm i powodują magazynowanie kalorii w organizmie.

Dlatego tak ważne przy niedoczynności i nadczynności tarczycy jest stosowanie odpowiedniej diety. Ponadto nadwaga często jest również spowodowana interakcją hormonów z innymi lekami, dużą ilością soli w diecie i nieprzestrzeganiem czasu brania tabletek. Odpowiednia aktywność fizyczna zmobilizuje twój organizm do odchudzania. Najbardziej przy niedoczynność tarczycy, oprócz diety, wskazane są poranne ćwiczenia aerobowe: bieganie, pływanie, marsz. Nie zaleca się wysiłków, które zmuszają mięśnie do krótkiego i intensywnego wysiłku.

2. Sposoby na przyspieszenie metabolizmu w niedoczynności tarczycy

Skuteczna dieta przy niedoczynności tarczycy przyspieszająca przemianę materii oraz wyrównuje niedobory wielu składników. Zaleca się dietę bogatą w białko, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i węglowodany z niskim indeksem glikemicznym.

Dieta odchudzająca powinna zawierać poniżej 1500 kcal. Dieta przy niedoczynności tarczycy bogata w białko mobilizuje organizm do większej ilości energii. Dzięki temu przyspiesza się metabolizm do 25%. Korzystne jest jedzenie ryb morskich, cielęciny, jajek, chudego drobiu. Energię naszemu organizmowi dostarczą wolno trawione węglowodany. Gdy glukoza będzie się powoli dostawała do krwiobiegu, to powoli także będzie uwalniała się insulina. To spowoduje, że organizm nie będzie magazynował kalorii.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Ważna jest duża ilość warzyw i błonnika w diecie przy niedoczynności tarczycy. Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe: grube kasze, ciemne pieczywo, chleb typu graham, brązowy ryż. Warto pamiętać, by pieczywo razowe nie zawierało dodatku karmelu czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.

3. Dieta w niedoczynności tarczycy

Osoba, która cierpi z powodu niedoczynności tarczycy, powinna zwrócić szczególną uwagę na zdrową dietę. Jedząc poszczególne produkty, może pomóc swojemu organizmowi w walce z chorobą lub mu zaszkodzić. Przy niedoczynności tarczycy, z dietą powinny być dostarczane w odpowiednich ilościach jod oraz białko.

  • Jod – bierze udział w produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny, a więc hormonów tarczycy. Wpływają one na metabolizm. Najlepszym źródłem jodu są ryby morskie i owoce morza. Warto więc nauczyć się je przyrządzać. Jod można także znaleźć w owocach, warzywach, produktach zbożowych i mlecznych, jednak tu jego zawartość jest bardzo niska. Zależy bowiem od wielu czynników, chociażby hodowli czy miejsca uprawy roślin. Aby zapobiec niedoborom jodu, dodaje się go do soli kuchennej i pasz dla zwierząt. Czasem ilość jodu dostarczana w pożywieniu nie jest jednak wystarczająca. Wtedy konieczne są suplementy diety.
  • Białko – dieta na niedoczynność tarczycy powinna być pełna białka. Dziennie, chorzy powinni dostarczać organizmowi 80-100 g tego cennego składnika. Białko przyspiesza przemiany metaboliczne oraz stymuluje produkcję hormonu wzrostu, który jest odpowiedzialny za spalanie tkanki tłuszczowej. Nie wolno jednak zapominać, że przy takiej ilości białka konieczne jest zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie nerek. Należy wypijać przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

horzy, którzy cierpią z powodu niedoczynności tarczycy, powinni wystrzegać się wszystkich pokarmów, które ograniczają przyswajanie jodu. Należą do nich:

Nie wolno jeść tych warzyw przede wszystkim na surowo. Gotując je, zmniejszamy zawartość niekorzystnych substancji o 30 procent. Przy niedoczynności tarczycy trzeba także unikać gorczycy oraz orzeszków ziemnych.

Przykładowe menu w diecie przy niedoczynności tarczycy:

  • Śniadanie: musli owocowe na wodzie, zielona herbata,
  • II śniadanie: malinowy koktajl,
  • Obiad: ryba pieczona z pieczonymi warzywami: pomidorami, papryką,
  • Podwieczorek: owoc,
  • Kolacja: jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem z kromką razowego chleba.

Z diety odchudzającej przy niedoczynności tarczycy najlepiej wykluczyć słodkie napoje, pełnotłuste produkty mleczne czy mocną kawę. Również niewskazane są: orzeszki ziemne, soja, kapusta, kalafior, brukselka, cebula, groch, fasola, gorczyca, brukiew, rzepa. Te produkty negatywnie oddziałują na tarczycę.

Tłuste parówki, balerony, salami, boczek także powinny być wyeliminowane. Z diety przy niedoczynności tarczycy powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na dania typu fast food. Ponadto przygotowywane potrawy powinny być gotowane, , pieczone lub grillowane. Należy unikać smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu.

4. Dieta w nadczynności tarczycy

Przyczyną nadczynności tarczycy jest nadmierny rozrost tego gruczołu, który prowadzi do nadmiernej produkcji hormonów. Pojawiają się wówczas następujące objawy: nadpobudliwość, utrata masy ciała, arytmie, obrzęki, drżenie rąk, biegunki. U osób z nadczynnością tarczycy obserwuje się zwiększone zużycie tlenu oraz większą przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów. Leczenie farmakologiczne uzupełnia się odpowiednią dietą. Polega ona na dostarczeniu większych ilości energii, witamin, białka i składników mineralnych. Jak należy się odżywiać przy nadczynności tarczycy?

5 prostych i naturalnych sposobów na detoks tarczycy
5 prostych i naturalnych sposobów na detoks tarczycy [6 zdjęć]

Detoks tarczycy powinny przeprowadzić osoby, które zmagają się z niedoczynnością lub nadczynnością tego...

zobacz galerię
  • Niezwykle istotne jest spożywanie dużych ilości białka. Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić od 1,5 do 2 g białka na kilogram masy ciała. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka jest nabiał, ryby i chude mięso.
  • Dieta powinna być dość odżywcza, co oznacza, że niewskazane są kalorie pochodzące ze słodyczy i słonych przekąsek. Pomiędzy głównymi posiłkami lepiej jest sięgnąć po pełnowartościowe desery i przekąski, na przykład koktajle mleczne, budynie i sałatki owocowe.
  • Warto spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie zamiast trzech obfitych.
  • Przy nadczynności tarczycy dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, by nie dopuścić do wystąpienia niedoborów składników odżywczych. Dla właściwego funkcjonowania tarczycy niezwykle istotna jest witamina A. Można ją znaleźć w produktach mlecznych, rybach, jajach oraz w tranie. Do diety warto włączyć także produkty pochodzenia roślinnego bogate w prowitaminę A, czyli marchew, pomidory, pomarańczową paprykę, brzoskwinie i morele.
  • Należy zrezygnować z mocnej herbaty i kawy, które wpływają pobudzająco na układ nerwowy i pracę serca. Niewskazane są także napoje gazowane z kofeiną, na przykład coca-cola.
  • Warto zadbać o to, by każdy posiłek zawierał witaminy oraz składniki mineralne. Oprócz witaminy A ważna jest witamina C i B1. Wśród składników mineralnych szczególnie istotny jest wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach.
  • Dania powinny być lekkostrawne. Zaleca się rezygnację ze smażenia na rzecz gotowania na parze, pieczenia i duszenia bez obsmażania.
  • Warto ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Lepszym wyborem będą oleje roślinne.

Właściwa dieta jest sprzymierzeńcem chorego zarówno przy niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy. Zastosowanie się do wytycznych dotyczących właściwego odżywiania się przy chorobach tarczycy nie jest skomplikowane, a potencjalne korzyści dla zdrowia są warte wszelkich żywieniowych wyrzeczeń.

Następny artykuł: Sałatka dla zdrowej tarczycy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.