Wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiem

Warzywa są ważnym składnikiem żywienia w chorobach tarczycy. Zdrowa dieta, której są częścią, wspiera prawidłowy przebieg procesów metabolicznych oraz poprawia samopoczucie. Jednak chorzy na tarczycę powinni uważać na niektóre z nich.

Warzywa, które wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiemWarzywa, które wyniszczają tarczycę. Lepiej omijać szerokim łukiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Warzywa kapustne najlepsze po obróbce termicznej

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny uważać przede wszystkim na niektóre warzywa krzyżowe, zwłaszcza na surowe warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, jarmuż, rzepa czy brukiew). W jadalnych częściach tych roślin znajdują się tioglikozydy, które zmniejszają aktywność tarczycy i mogą powodować jej przerost.

Spożywanie dużych ilości surowych warzyw z tej grupy jest niewskazane zwłaszcza u chorych z jednocześnie występującym niedoborem jodu w organizmie.

Nie oznacza to jednak, że osoby z niedoczynnością tarczycy muszą zupełnie rezygnować z warzyw kapustnych. Ograniczeniom powinny podlegać głównie surowe formy tych produktów. Po obróbce termicznej, podczas gotowania czy procesu fermentowania (kiszona kapusta), ginie część niekorzystnych substancji.

Dieta przy chorobie Hashimoto. Ekspert mówi, czego nie wolno jeść

Pomidory mogą być kłopotliwe

U osób z chorą tarczycą negatywny wpływ na zdrowie mogą mieć także pomidory, należące do warzyw psiankowatych. W pomidorach znajdują się alkaloidy – tomatydyna, która związana z cukrem, tworzy tomatynę. Nadmiar tomatyny w diecie pobudza układ odpornościowy.

W przypadku niedoczynności tarczycy stymulowanie układu odpornościowego może powodować zwiększoną autoagresję organizmu.

Ogranicz przy nadczynności tarczycy

Pomimo tego, że warzywa krzyżowe zmniejszają produkcję hormonu tarczycy i mogą zmniejszać pobieranie jodu przez tarczycę, to ich nadmiar w diecie nie jest wskazany także w przypadku osób z nadczynnością tarczycy.

Przy nadczynności tarczycy zaleca się zachować umiar w spożywaniu warzyw takich jak brukselka i kapusta, jarmuż, rukola, korzeń rzepy, kalafior, brokuły, rzodkiewka czy pak choi.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka