Upośledzają pracę tarczycę. Są wolotwórcze, dlatego nie wolno z nimi przesadzać

Goitrogeny to substancje obecne m.in. w kapuście, kalafiorze, jarmużu i szpinaku. Są nazywane wolotwórczymi, gdyż ich spożycie w nadmiernej ilości może doprowadzić do przerostu tarczycy czyli wola. Czy osoby z chorobami tarczycy powinny wykluczyć z diety goitrogeny?

Nadmiar goitrogenów obecnych w warzywach kapustnych może być niekorzystnych przy nieodczynności tarczycyNadmiar goitrogenów obecnych w warzywach kapustnych może być niekorzystnych przy nieodczynności tarczycy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Goitrogeny - gdzie występują?

Goitrogeny to grupa substancji chemicznych naturalnie występujących w żywności. Do goitrogenów zaliczane są głównie giotryny i tiocyjaniany - występujące w roślinach kapustowatych oraz flawonoidy - obecne w większości pokarmów roślinnych, m.in. w soi. Najwięcej tych związków uwalnia się, kiedy kroimy i rozdrabniamy rośliny.

Pokarmy zawierające goitrogeny:

Najgorsze produkty dla tarczycy

Zielone warzywa zawierają antyodżywcze goitrogeny
Zielone warzywa zawierają antyodżywcze goitrogeny © Getty Images

Goitrogeny a choroby tarczycy

Goitrogeny są nazywane substancjami wolotwórczymi. Spożywane w zbyt dużej ilości mogą doprowadzić do zaburzeń wchłaniania jodu z żywności i upośledzenia pracy tarczycy. Może to zwiększać ryzyko powstania tzw. wola tarczycy, czyli widocznego zgrubienia szyi, które jest efektem nieprawidłowego funkcjonowania gruczołu.

Nadmiar goitrogenów w diecie może również utrudniać leczenie pacjentów cierpiących na niedoczynność tarczycy - w związku z tym, że te substancje ograniczają również wchłanianie lewotyroksyny. To oznacza, że osoby z chorą tarczycą nie powinny ich spożywać w zbyt dużych ilościach.

Eksperci zwracają jednak uwagę na to, że absolutnie nie jest wskazane zupełne wyeliminowanie z diety pokarmów goitrogennych. Są one również bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.

Osoby, które cierpią na choroby tarczycy, jak Hashimoto czy niedoczynność - powinny ograniczyć ich spożywanie, ale nie muszą zupełnie eliminować ich z diety. W ich przypadku wskazane jest gotowanie, np. na parze produktów goitrogennych. Największa zawartość wolotwórczych związków jest w surowych warzywach, po obróbce termicznej ich stężenie spada.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka