Sód - funkcje, niedobór, nadmiar, dieta

Sód jest mikropierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu i odgrywającym istotną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej w organizmie. Niedobór sodu to hiponatremia, która może być przyczyną przewodnienia organizmu lub zatrucia pokarmowego. Nadmiar sodu w diecie prowadzi do nadciśnienia tętniczego - choroby cywilizacyjnej, która nieleczona zagraża życiu.

Sód ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, jego niedobór lub nadmiar powoduje wiele dolegliwości.Sód ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, jego niedobór lub nadmiar powoduje wiele dolegliwości.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Mislav Marohnić / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Paula Komendarczuk

Funkcje sodu

Sód w organizmie pełni zróżnicowane funkcje:

  • reguluje gospodarkę wodną,
  • uwadnia komórki,
  • uwadnia tkanki,
  • utrzymuje napięcie mięśniowe,
  • uczestniczy w utrzymaniu pobudliwości nerwowej,
  • uczestniczy w przekazywaniu impulsów pomiędzy neuronami,
  • utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi,
  • chroni organizm przed utratą wody.

Objawy niedoboru sodu

  • ból głowy,
  • brak apetytu,
  • nudności i wymioty,
  • nadpobudliwość nerwowa,
  • niepokój,
  • zaburzenia mowy,
  • senność,
  • drgawki,
  • utrata przytomności,
  • uszkodzenia mózgu,
  • obrzęk mózgu.

Sól nie tak szkodliwa jak sądzono

Długotrwały niedobór sodu jest stanem zagrażającym życiu i może prowadzić do zgonu. Śmiertelność z powodu hiponatremii jest duża i wynosi od 38 do 58 procent.

Przyczyny niedoboru sodu

Niedobór sodu w organizmie określa się mianem hiponatremii, przyczyny tego stanu rzeczy to:

  • nadmierna potliwość,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • przedawkowanie leków moczopędnych,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niewydolność nerek,
  • nadmierne spożycie wody źródlanej (powyżej 3 litrów w ciągu doby),
  • choroby psychiczne.

Objawy nadmiaru sodu

Nadmiar sodu w organizmie jest przyczyną nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń pracy serca. Do charakterystycznych objawów nadmiaru należy:

  • wysokie ciśnienie tętnicze krwi (>145/95 mmHg),
  • ból głowy w okolicy potylicy (tył głowy),
  • zawroty głowy,
  • krwawienie z nosa,
  • kołatanie serca.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze prowadzi do zaburzenia pracy wielu narządów (nerek, serca) oraz wylewu krwi do mózgu. Udar mózgu jest przyczyną niepełnosprawności, niedowładów kończyn oraz paraliżu.

Osoby cierpiące z powodu nadmiaru sodu w organizmie powinny stosować odpowiednią dietę, ubogą w jony sodu.

Sód w diecie

Sód jest dostarczany do organizmu z pożywieniem, w którym znajduje się pod postacią chlorku sodu. Jest on niezbędny w procesie trawienia, ponieważ jest aktywatorem enzymów trawiennych obecnych w ślinie (amylaza ślinowa).

W jakich produktach znajdziemy ten cenny pierwiastek?

Prawidłowo zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowej suplementacji jonami sodu, gdyż produkty spożywcze zawierają wystarczającą ich ilość. Jednakże podczas zatrucia pokarmowego, w którym występują wymioty i biegunka, może dojść nie tylko do odwodnienia, ale również do hiponatremii.

By tego uniknąć, należy pić płyny elektrolitowe. Warto również pamiętać, że zbyt częste spożywanie pokarmów zawierających spore ilości sodu jest przyczyną wzrostu ciśnienia krwi, co w długotrwałym procesie prowadzić może do nadciśnienia tętniczego.

Dieta DASH

Dieta DASH jest zalecana osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Polega ona na wyeliminowaniu z diety pokarmów wysoko przetworzonych takich jak: gotowe dania z torebki (zupy, sosy), przyprawy typu Vegeta, Ziarenka Smaku, Kucharek czy kostki rosołowe.

Spore ilości sodu znajdują się również w serach żółtych oraz kupnych wędlinach, w szczególności parówkach, pasztetach, kabanosach i szynce.

W badaniach klinicznych dowiedziono, że dieta zawierająca około 6 g soli kuchennej (1 łyżeczka) nie przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Jednakże wiele osób, stosując przyprawy, dosalając dania oraz spożywając słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy), dostarcza około 10 g soli dziennie.

Dieta bogata w sód i sól kuchenną jest przyczyną wielu zaburzeń metabolicznych, w tym insulinooporności i miażdżycy. W diecie dla osób z nadmiarem sodu w organizmie zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w potas i magnez, czyli kaszy gryczanej, bananów, pomidorów, orzechów, ryżu brązowego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka