Chemia w jedzeniu odpowiada za niepowodzenie diet

Toksyczne substancje znajdujące się w żywności przyczyniają się do trudności z utratą wagi. Niestety, nawet nie wiemy, że spożywamy je codziennie.

Otyłość a dodatki do żywnościOtyłość a dodatki do żywności
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów o charakterze globalnym, który przyczynia się do wielu problemów zdrowotnych. Jak jednak dowodzą naukowcy, powodem takiego stanu rzeczy jest nie tylko brak aktywności fizycznej i nieprawidłowo zbilansowana dieta, ale również konserwanty i dodatki do żywności masowo stosowane w branży spożywczej.

W porównaniu z analizami dokonanymi w latach 90. XX wieku, metabolizm współczesnych kobiet jest wolniejszy aż o 25 proc. Różnice widoczne są również w wynikach hormonów tarczycy (spadek ich ilości o 20 proc. w stosunku do lat ubiegłych). Podwyższone są natomiast wartości hormonów stresu oraz procentowa objętość tkanki tłuszczowej u badanych w XXI wieku kobiet.

Obecnie nie tylko większa liczba kobiet ma nadwagę, ale też wyższy jest odsetek pań, które zmagają się z objawami przewlekłego zmęczenia oraz depresją.

Badacze sugerują, że za taki stan rzeczy odpowiada zanieczyszczenie żywności i środowiska szkodliwymi chemikaliami.

Mięso często jest naszpikowane antybiotykami i hormonami, które podaje się zwierzętom, by te szybciej rosły i były zdrowe. Toksyczne substancje aplikowane są również w warzywom i owocom. Pestycydy i innego rodzaju środki ochrony roślin przenikają do ludzkiego organizmu, wywołując w nim niemałe spustoszenie.

Żywność genetycznie zmodyfikowana (GMO)

O żywności genetycznie zmodyfikowanej mówi się, gdy materiał genetyczny organizmu (żywności lub materiału źródłowego do produkcji żywności) został zmieniony w warunkach laboratoryjnych. Prawo europejskie zastrzega, że żywność GMO nie może negatywnie oddziaływać na środowisko, szkodzić człowiekowi i zwierzętom.

123RF: Żywność modyfikowana genetycznie
123RF: Żywność modyfikowana genetycznie

Kontrowersje budzi jednak fakt, że trudno przewidzieć, jaki wpływ na zdrowie człowieka będzie miało regularne spożywanie żywności GMO.

Przeprowadzone analizy nie pozostawiają jednak nadziei: żywność GMO prowadzić może do osłabienia odporności i znacznego pogorszenia pracy układu pokarmowego, w tym związanych z nim chorób zapalanych.

Bisfenol A (BPA)

Ten organiczny związek chemiczny stosuje się powszechnie w produkcji tworzyw sztucznych. Znajdziemy go zatem w plastikowych pojemnikach do przechowywania żywności, butelkach z wodą i napojami, jak również w farbach, klejach i laminatach.

Naukowcy są zdania, że bisfenol A jest substancją szkodliwą dla człowieka. Może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy i utrudniać pracę wątrobie.

Mówi się ponadto, że BPA przyczynia się do rozwoju cukrzycy, chorób serca i powstania zespołu metabolicznego. Badania na zwierzętach wykazały również właściwości kancerogenne tej substancji – u szczurów, którym wstrzykiwano optymalne ilości BPA, stwierdzono rozwój raka prostaty.

Kwas perfluorooktanowy (PFOA)

Kwas perfluorooktanowy uważa się za substancję chemiczną o wysokiej toksyczności, która ponadto jest niezwykle trudna do wydalenia z organizmu (osiada w komórkach tłuszczowych).

W Europie zakazano jej stosowania w przemyśle, niekiedy jednak znaleźć go można w produktach importowanych.

PFOA zakłóca pracę hormonów (m.in. hormonów tarczycy), stąd obwinia się tę substancję za wzrost liczby pacjentów, u których stwierdza się niedoczynność tarczycy. Powoduje również wzrost poziomu „złego” cholesterolu.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu (MSG) to powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności (E 621), którego zadaniem jest wzmocnienie smaku produktu.

Kryć się może pod wieloma nazwami, np. ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne to tylko niektóre z nich.

Glutaminian sodu ma udowodnione działanie uzależniające. A jeśli dodamy do tego informację, że MSG dodaje się najczęściej do żywności o niskiej jakości, łatwo możemy zrozumieć, dlaczego tak trudno jest oprzeć się nam chipsom i chrupkom.

Jedzenie produktów z glutaminianem sodu prowadzić może do uzależnienia się od produktów złej jakości. Udowodniono również, że to jeden z głównych winowajców drastycznego wzrostu liczby osób z problemem otyłości, jaki się współcześnie obserwuje.

Substancje chemiczne zawarte w jedzeniu prowadzą do zaburzenia pracy organizmu. U coraz większej liczby pacjentów diagnozuje się problemy z tarczycą oraz układem pokarmowym (zaburzenia metabolizmu, przewlekłe zaparcia. To z kolei przyczynia się do rozwoju otyłości. Jedynym rozwiązaniem jest uważne czytanie składu produktu i rozszyfrowanie wszystkich tajemniczo brzmiących nazw.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka