Wolotwórcze substancje, fatalne dla tarczycy. Tu znajdziesz ich najwięcej

Mówi się o nich, że są substancjami antyodżywczymi czy też wolotwórczymi. Chodzi o goitrogeny, obecne w wielu produktach roślinnych spożywanych przez nas na co dzień. Mogą zmniejszać przyswajalność lub zaburzać wchłanianie jodu i upośledzać pracę tarczycy.

Produkty bogate w goitrogeny mogą szkodzić osobom z chorobami tarczycyProdukty bogate w goitrogeny mogą szkodzić osobom z chorobami tarczycy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Czym są goitrogeny?

Szacuje się, że w Polsce problemy z gruczołem tarczowym może mieć nawet 22 procent społeczeństwa. Do najczęstszych, zaburzeń tarczycy należy niedoczynność, która jest skutkiem niedostatecznej produkcji hormonów produkowanych przez narząd. Zarówno w tej chorobie, jak i w nadczynności tarczycy, mogą pojawić się tzw. wola związane z niedoborem jodu.

Ich tworzeniu sprzyjają niektóre produkty bogate w goitrogeny.

Wśród nich wyróżnia się:

Produkty, które zawierają najwięcej jodu

  • tioglikozydy (glukozynolany) – uwalniają się podczas krojenia warzyw,
  • polifenole (przeciwutleniacze) – choć mają działanie przeciwzapalne, mogą ograniczać wchłanianie jodu,
  • glikozydy cyjanogenne - w procesie ich rozkładu powstaje kwas pruski czy aceton - zaburzające transport tlenu w organizmie.

Tu znajdziesz substancje wolotwórcze

Gdzie znajdują się niektóre z goitrogenów? To przede wszystkim warzywa kapustne (krzyżowe) jak kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa czy jarmuż. Lista potencjalnych źródeł substancji wolotwórczych jest jednak znacznie dłuższa.

Produkty na bazie soi oraz warzywa kapustne zawierają goitrogeny
Produkty na bazie soi oraz warzywa kapustne zawierają goitrogeny © Pixabay

Znajdują się na niej:

  • truskawki,
  • szpinak,
  • orzeszki ziemne i piniowe,
  • soja oraz tofu,
  • bataty,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • zielona herbata.

Goitrogeny uniemożliwiają jodowi przyłączenie się do hormonów tarczycy, trójjodotyroniny (FT3) oraz tyroksyny (FT4). Niski poziom FT3 oraz FT4 prowadzi do podwyższenia poziomu TSH i tworzenia się woli tarczycowych.

Niewielka ilość produktów zawierających substancje antyodżywcze nie szkodzi, ale na ich nadmiar powinni uważać pacjenci z chorobami tarczycy, a także osoby z niedoborem jodu.

Warto pamiętać, że stężenie goitrogenów jest najwyższe w produktach świeżych, surowych.

- Nie trzeba jednak wykluczać ich z diety. Gotowanie, co ważne bez przykrycia, by ułatwić parowanie niekorzystnych związków, ogranicza ich działanie i ilość w pożywieniu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, mgr Karolina Lubas.

- Mogą pojawiać się w diecie pacjenta, choć raczej nie codziennie – dodaje.

Do goitrogenów, które nie ulegają dezaktywacji w procesie obróbki termicznej, należą izoflawony obecne w soi i produktach na jej bazie.

By zmniejszyć działanie goitrogenów, należy również zapewnić odpowiednią podaż jodu poprzez dietę – ok. 160 mg na dobę – oraz unikać ich łączenia z lekami stosowanymi w leczeniu chorób tarczycy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka