Trwa ładowanie...

Witaminy dla seniora

Witaminy dla seniora
Witaminy dla seniora

Seniorzy, a więc osoby będące po 60. roku życia, powinni zmienić nieco sposób odżywiania, wprowadzając do diety produkty bogate w witaminy i minerały. Z witamin szczególnie należy zwiększyć podaż witamin D, C i A. Z minerałów natomiast warto spożywać produkty bogate w wapń, żelazo, potas i magne. Istotne w diecie są także fitoestrogeny oraz NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Taka dieta dla seniora pozwoli cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją fizyczną, a to wpłynie na dobre samopoczucie psychiczne.

spis treści

1. Jakie witaminy i minerały dla seniora?

Spośród witamin dla osób starszych szczególnie należy zwrócić uwagę na witaminę C. Jest ona silnym antyoksydantem, w wyniku czego zwalcza wolne rodniki w organizmie. Warto wiedzieć, jakie produkty bogate są w witaminę C, aby móc je włączyć do swojej diety. Można ją znaleźć w wielu owocach i warzywach, np. w owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, ziemniakach czy papryce. Witamina A wpływa bardzo korzystnie na wzrok, a to jest szczególnie ważne u osób starszych. Witaminy na oczy to nie tylko ta witamina, ale także witamina E. Witamina D także powinna być suplementowana, bowiem osoby starsze w mniejszym stopniu przebywają na słońcu, a to właśnie promienie słoneczne stymulują jej produkcję. Kwas pantotenowy jest natomiast niezbędny w syntezie hormonów, metabolizmie cukrów, białek i tłuszczów. Zapobiega zmęczeniu, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Warunkuje sprawne funkcjonowanie układów: nerwowego, pokarmowego i krwionośnego. Luteina odpowiada za prawidłowy stan oczu, atiamina – między innymi przyspiesza gojenie się ran i uśmierza stany bólowe. Jej niedobór może wywoływać zaburzenia układu nerwowego, niewydolność krążeniową oraz dolegliwości gastryczne, jak spadek wagi, brak apetytu, wymioty, nudności, bóle brzucha. Osoby w podeszłym wieku powinny też dostarczać w pokarmach ryboflawiny, witamin z grupy B](/witaminy-z-grupy-b), niacyny, biotyny, choliny itp.

Istotny jest wapń, bowiem u osób starszych często pojawia się osteoporoza. Oprócz wzmacniania kości, działa on także na zęby. Żelazo wpływa na układ krwiotwórczy, stymulując produkcję krwinek czerwonych. Oprócz tych właściwości, łącznie z potasem i magnezem, opóźnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega miażdżycy czy chorobom nowotworowym. Bardzo ważną rolę u seniorów odgrywają także fitoestrogeny i NNKT. Te pierwsze działają ochronnie na serce, zmniejszają poziom cholesterolu oraz łagodzą objawy menopauzy. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, mają istotny wpływ na nasze naczynia krwionośne i serce. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu, tj. frakcji LDL cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Dieta dla seniora

Jak powinien wyglądać jadłospis dla seniora? Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze można znaleźć w różnego rodzaju produktach żywnościowych. Przede wszystkim w owocach. Należy wybierać owoce bardziej soczyste i miękkie, zawierają bowiem więcej witamin. Można także przyjmować soki owocowe, ale bez cukru. Warzywa są bogate w błonnik, który ważny jest dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, jak również witaminy i minerały, np. potas. Warzywa strączkowe bogate są natomiast w fitoestrogeny.

Nabiał to bardzo dobre źródło wapnia, witamin i łatwo przyswajalnego białka. Zaleca się spożywanie dużej ilości mleka, jogurtów, maślanek, kefirów czy twarożku. Sery topione i żółte utrudniają natomiast wchłanianie wapnia, dlatego należy ograniczyć je w diecie. Ryby, jaja i mięso to źródło białka, które jest równie ważne jak witaminy u seniorów. Spożywanie jaj należy jednak ograniczyć do 2-3 w ciągu tygodnia, głównie ze względu na dużą ilość cholesterolu w żółtku.

Produkty zbożowe – kasze gruboziarniste, razowe pieczywo, brązowe mąki i makarony, płatki owsiane - są bogate w bardzo ważny błonnik, który chroni przed zaparciami oraz witaminy B i minerały. Zawierają m.in. magnez, który usprawnia pracę mózgu i wspomaga koncentrację. Jak wiele ich powinno znaleźć się w jadłospisie dla osób starszych? Lekarze zalecają spożywanie produktów zbożowych w każdym posiłku.

Produkty żywnościowe są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Ważne jest jednak ich odpowiednie połączenie w diecie, aby móc się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Następny artykuł: Preparaty dla seniora
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze