10 faktów na temat pomidora

Pomidory są produktami, które bardzo często są elementem naszej codziennej diety. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.

10 faktów na temat pomidora10 faktów na temat pomidora
  1. Pomidory nie są warzywami, ale owocami. Jako produkty żywnościowe, zaliczamy je co prawda do warzyw, jednak w rzeczywistości należą do grupy owoców jagodowych. Obok pomidorów znajdują się tutaj również porzeczki, pomarańcze, cytryny, banany oraz dynia.
  2. Pomidory i wszystkie przetwory na ich bazie, są bogate w likopen – silny antyoksydant, pomocny w profilaktyce chorób serca oraz chorób nowotworowych.
  3. Mężczyźni powinni włączyć pomidory do swojej codziennej diety, ponieważ ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko raka prostaty aż o 43%.
  4. Zawarty w pomidorach likopen jest karotenoidem. Podobnie jak np. witamina A do wchłonięcia przez organizm potrzebuje obecności tłuszczu (np. oliwy lub oleju, które warto dodać do potraw z pomidorów).
  5. Pomidory są bogatym źródłem likopenu – zawierają go najwięcej spośród wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy, ketchup czy sosy pomidorowe. Likopen znaleźć można także w różowych grejpfrutach.
  6. Likopen z pomidorów ma niezwykle pozytywny wpływ na profilaktykę nowotworów piersi i szyjki macicy. Umożliwia również ograniczenie wzrostu liczby komórek nowotworów płuc.
  7. Pomidory doskonale działają na oczy – likopen zawiera w swoim składzie dużą zawartość wit. A, która ma zbawienny wpływ na wzrok.
  8. Dieta bogata w pomidory dobrze wpływa na ogólny stan zdrowia, ponieważ są one źródłem witaminy C, potasu oraz wapnia.
  9. Pomidory to doskonałe źródło witaminy A, mającej świetny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
  10. Zarówno surowe pomidory, jak i przetwory na ich bazie mogą ochronić naszą skórę przed wpływem promieni słonecznych. Zawierają w sobie likopen, który swoim działaniem neutralizuje wolne rodniki, powstałe podczas promieniowania UV na skórę.

Artykuł autorstwa mgr inż. Agnieszki Kopacz

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka