Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni

Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych, obecny w niemal każdej kuchni. Znajdują zastosowanie w wypiekach, sałatkach, pastach, a także jako samodzielne danie. Na sklepowych półkach można spotkać jajka o różnej barwie skorupki – od białych po ciemnobrązowe. Czy jednak kolor skorupki wpływa na smak i wartości odżywcze jajka?

Czy kolor skorupki wpływa na smak i wartości jajek?Czy kolor skorupki wpływa na smak i wartości jajek?
Źródło zdjęć: © Getty images

Co decyduje o kolorze skorupki?

Kolor skorupki jajka często budzi zainteresowanie konsumentów. Czy brązowe jajka są zdrowsze niż białe? Czy kolor skorupki wpływa na smak jajka? Jakie inne kolory skorupek można spotkać?

W rzeczywistości kolor skorupki nie ma wpływu na jakość jajka, ale wynika z biologii kury, która je zniosła i zależy wyłącznie od rasy kury i pigmentów wytwarzanych w jej organizmie. Wyróżniamy trzy główne pigmenty odpowiedzialne za barwę:

  • protoporfiryna – nadaje skorupce kolor brązowy. Występuje u kur o ciemnym upierzeniu, takich jak Rhode Island Red, Plymouth Rock czy Sussex,

  • bilwerdyna – odpowiada za zielonkawy lub niebieskawy odcień skorupki, obecny u ras takich jak Araucana, Ameraucana czy Cream Legbar,

  • mieszanina obu pigmentów – może dawać odcienie oliwkowe, zielonkawe czy plamiste, spotykane u kur Olive Egger.

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Jeśli kura nie produkuje tych pigmentów, jej jajka mają białą skorupkę. To przypadek popularnych w Polsce kur Leghorn.

Czy dieta kury wpływa na kolor skorupki?

Dieta kury nie wpływa na kolor skorupki jajka. Jednak to, co je kura, może wpływać na jakość i wartość odżywczą samego jajka – zwłaszcza na kolor żółtka oraz zawartość witamin i minerałów. Kury karmione paszą bogatą w naturalne barwniki roślinne (karotenoidy) znoszą jajka o intensywnie żółtych lub pomarańczowych żółtkach.

Wiele osób uważa, że brązowe jajka są zdrowsze lub bardziej naturalne. To mit. Skład i wartości odżywcze jajek nie zależą od koloru skorupki, a od sposobu chowu kur i ich diety. Jajko z chowu ekologicznego lub wolnowybiegowego będzie bardziej wartościowe niż jajko z chowu klatkowego – niezależnie od jego koloru.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Kupując jajka, warto nie tylko zwracać uwagę na ich oznaczenie i pochodzenie, ale także na świeżość. Można to łatwo ocenić domowym sposobem przy użyciu wody:

  • świeże jajko – jeśli całkowicie opada na dno szklanki z wodą i leży płasko, oznacza to, że jest bardzo świeże, ma maksymalnie 3 dni,

  • jajko kilkudniowe – jeśli jego szersza strona zaczyna się lekko unosić, ma około tygodnia,

  • jajko starsze – im bardziej unosi się na wodzie, tym jest starsze. Pęcherzyk powietrza wewnątrz jajka zwiększa swoją objętość, co powoduje jego wyporność,

  • jajko zepsute – jeśli unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do spożycia.

Wybierając jajka, warto kierować się nie kolorem skorupki, ale sposobem chowu kur i świeżością produktu. Najbardziej wartościowe jajka pochodzą od kur hodowanych w naturalnych warunkach i karmionych odpowiednio dobraną paszą.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"