Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu

Demencja, choć często kojarzona z naturalnym procesem starzenia, nie jest chorobą, na którą każdy z nas będzie skazany. Według dr. Bartka Kulczyńskiego istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych odgrywa dieta. Niektóre produkty mogą zwiększać ryzyko wystąpienia demencji, a ich regularne spożywanie negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Cukier jest ukryty w wielu produktach. "Pogarsza pamięć, powoduje demencję"Cukier jest ukryty w wielu produktach. "Pogarsza pamięć, powoduje demencję"
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cienka granica między ochroną a szkodą

Jednym z produktów, które mogą mieć wpływ na rozwój demencji, jest alkohol. Jak zaznacza dr Kulczyński, temat ten budzi wiele kontrowersji, nawet wśród naukowców.

Pewne badania sugerują, że niewielkie ilości alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina i piwa, mogą działać ochronnie na mózg dzięki zawartości polifenoli – substancji o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Jednak ekspert podkreśla, żepromowanie alkoholu jako środka profilaktycznego jest błędem.

- Między ilościami alkoholu, które działają ochronnie, a tymi, które wyrządzają szkodę, jest bardzo cienka granica, którą trudno dokładnie wyznaczyć – ostrzega dr Kulczyński w jednym ze swoich nagrań na YouTube.

Pokarmy, które poprawią pracę mózgu

Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do uszkodzeń neuronów i zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych.

Wróg pamięci

Cukier jest niezbędny do funkcjonowania mózgu, ale jego nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dr Kulczyński zwraca uwagę, że współczesna dieta jest pełna ukrytego cukru, który znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w przetworzonej żywności, pieczywie, drożdżówkach, sosach czy napojach.

- Nadmiar cukru pogarsza pamięć, powoduje demencję i sprzyja rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych – zauważa dietetyk.

Warto pamiętać, że cukier może występować pod różnymi nazwami, np. jako syrop glukozowy, syrop kukurydziany czy zagęszczony sok owocowy.

Sztuczne słodziki

Czy sztuczne substancje słodzące mogą powodować demencję? Dr Kulczyński przyznaje, że dotychczasowe badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi.

- Nie chciałbym jednoznacznie wyrokować, czy sztuczne substancje słodzące sprzyjają pogorszeniu pamięci i demencji, ponieważ nie dysponujemy jeszcze zbyt wieloma badaniami w tym zakresie – zaznacza ekspert.

Zaleca jednak ostrożność i unikanie ich nadmiernego spożycia. Okazjonalne sięganie po produkty zawierające słodziki nie powinno stanowić zagrożenia, ale regularne ich stosowanie nie jest zalecane.

Żywność wysokoprzetworzona

Produkty wysoko przetworzone są ubogie w składniki odżywcze, ale bogate w konserwanty, wzmacniacze smaku i tłuszcze trans.

Ich nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych i przyczyniać się do upośledzenia funkcji poznawczych. Przytoczone przez eksperta badanie sugeruje, że dieta pełna żywności przetworzonej zwiększa ryzyko demencji aż o 44 proc.

- Zadaniem badaczy tego typu żywność skutkuje uwalnianiem substancji prozapalnych, które powodują zmiany neurodegeneracyjne - wyjaśnia lekarz.

Ukryte zagrożenie

Sól jest niezbędnym składnikiem diety, ale jej nadmiar może prowadzić do nadciśnienia, które jest jednym z czynników ryzyka demencji. Wysokie spożycie soli przyczynia się do problemów naczyniowych i zmniejsza przepływ krwi do mózgu, co może prowadzić do zaburzeń pamięci.

- Nie jestem przeciwnikiem dosalania potraw w domu, to jednak dobrze jest zmniejszyć spożycie soli ograniczając produkty, które i tak nie są dla nas zbyt wartościowe - radzi dr Kulczyk.

Przejadanie się też szkodzi mózgowi

Nie tylko jakość jedzenia ma znaczenie, ale również jego ilość. Dr Kulczyński wskazuje, że nadmiar kalorii w diecie może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2, które zwiększają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

- Dieta wysokokaloryczna, czyli po prostu przejadanie się, to kolejny czynnik sprzyjający demencji – podkreśla ekspert.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. YouTube

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"