Trwa ładowanie...

Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu

 Dominika Najda
23.03.2025 10:14
Cukier jest ukryty w wielu produktach. "Pogarsza pamięć, powoduje demencję"
Cukier jest ukryty w wielu produktach. "Pogarsza pamięć, powoduje demencję" (Getty Images)

Demencja, choć często kojarzona z naturalnym procesem starzenia, nie jest chorobą, na którą każdy z nas będzie skazany. Według dr. Bartka Kulczyńskiego istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych odgrywa dieta. Niektóre produkty mogą zwiększać ryzyko wystąpienia demencji, a ich regularne spożywanie negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

spis treści

1. Cienka granica między ochroną a szkodą

Jednym z produktów, które mogą mieć wpływ na rozwój demencji, jest alkohol. Jak zaznacza dr Kulczyński, temat ten budzi wiele kontrowersji, nawet wśród naukowców.

Pewne badania sugerują, że niewielkie ilości alkoholu, zwłaszcza czerwonego wina i piwa, mogą działać ochronnie na mózg dzięki zawartości polifenoli – substancji o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Jednak ekspert podkreśla, żepromowanie alkoholu jako środka profilaktycznego jest błędem.

- Między ilościami alkoholu, które działają ochronnie, a tymi, które wyrządzają szkodę, jest bardzo cienka granica, którą trudno dokładnie wyznaczyć – ostrzega dr Kulczyński w jednym ze swoich nagrań na YouTube.

Zobacz film: "Pokarmy, które poprawią pracę mózgu"

Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do uszkodzeń neuronów i zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych.

2. Wróg pamięci

Cukier jest niezbędny do funkcjonowania mózgu, ale jego nadmiar może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dr Kulczyński zwraca uwagę, że współczesna dieta jest pełna ukrytego cukru, który znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w przetworzonej żywności, pieczywie, drożdżówkach, sosach czy napojach.

- Nadmiar cukru pogarsza pamięć, powoduje demencję i sprzyja rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych – zauważa dietetyk.

Warto pamiętać, że cukier może występować pod różnymi nazwami, np. jako syrop glukozowy, syrop kukurydziany czy zagęszczony sok owocowy.

3. Sztuczne słodziki

Czy sztuczne substancje słodzące mogą powodować demencję? Dr Kulczyński przyznaje, że dotychczasowe badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi.

- Nie chciałbym jednoznacznie wyrokować, czy sztuczne substancje słodzące sprzyjają pogorszeniu pamięci i demencji, ponieważ nie dysponujemy jeszcze zbyt wieloma badaniami w tym zakresie – zaznacza ekspert.

Zaleca jednak ostrożność i unikanie ich nadmiernego spożycia. Okazjonalne sięganie po produkty zawierające słodziki nie powinno stanowić zagrożenia, ale regularne ich stosowanie nie jest zalecane.

Zobacz także: Powoduje raka. WHO chce ostrzeżeń na tych napojach

4. Żywność wysokoprzetworzona

Produkty wysoko przetworzone są ubogie w składniki odżywcze, ale bogate w konserwanty, wzmacniacze smaku i tłuszcze trans.

Ich nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych i przyczyniać się do upośledzenia funkcji poznawczych. Przytoczone przez eksperta badanie sugeruje, że dieta pełna żywności przetworzonej zwiększa ryzyko demencji aż o 44 proc.

- Zadaniem badaczy tego typu żywność skutkuje uwalnianiem substancji prozapalnych, które powodują zmiany neurodegeneracyjne - wyjaśnia lekarz.

5. Ukryte zagrożenie

Sól jest niezbędnym składnikiem diety, ale jej nadmiar może prowadzić do nadciśnienia, które jest jednym z czynników ryzyka demencji. Wysokie spożycie soli przyczynia się do problemów naczyniowych i zmniejsza przepływ krwi do mózgu, co może prowadzić do zaburzeń pamięci.

- Nie jestem przeciwnikiem dosalania potraw w domu, to jednak dobrze jest zmniejszyć spożycie soli ograniczając produkty, które i tak nie są dla nas zbyt wartościowe - radzi dr Kulczyk.

6. Przejadanie się też szkodzi mózgowi

Nie tylko jakość jedzenia ma znaczenie, ale również jego ilość. Dr Kulczyński wskazuje, że nadmiar kalorii w diecie może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu 2, które zwiększają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.

- Dieta wysokokaloryczna, czyli po prostu przejadanie się, to kolejny czynnik sprzyjający demencji – podkreśla ekspert.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze