Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych

O tym, że kefir doskonale działa na jelita, wiemy od dawna. Teraz naukowcy sprawdzili, jak działa na mózg. Uczestnicy badania mieli zdiagnozowaną chorobę Alzheimera. Jakie zmiany zaszły, gdy podano im kefir?

Cenne właściwości kefiru. Może chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymiCenne właściwości kefiru. Może chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zdrowie jelit a funkcjonowanie mózgu

Choroba Alzheimera to jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Obecnie nie istnieje skuteczne lekarstwo, a dostępne terapie koncentrują się głównie na łagodzeniu objawów i poprawie jakości życia pacjentów. Nowe badania sugerują jednak, że klucz do ochrony przed neurodegeneracją może znajdować się w naszych jelitach, a nie wyłącznie w mózgu.

Naukowcy od dawna badają zależność między mikrobiotą jelitową a funkcjonowaniem układu nerwowego. Najnowsze badanie, opublikowane w czasopiśmie "Brain, Behavior and Immunity Integrative", skupiło się na kefirze – fermentowanym napoju mlecznym bogatym w probiotyki.

Produkt ten jest znany z korzystnego wpływu na regulację poziomu cukru we krwi, kontrolę poziomu cholesterolu oraz wspomaganie trawienia. Te właściwości sprawiają, że może on także działać ochronnie wobec choroby Alzheimera.

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Według naukowców probiotyki zawarte w kefirze mogą mieć potencjał w zapobieganiu tej chorobie oraz opóźnianiu procesu demencji. Właściwości przeciwzapalne kefiru mogą odgrywać kluczową rolę w ochronie mózgu.

W jednym z przeglądanych badań podawano kefir 13 pacjentom cierpiącym na chorobę Alzheimera. U uczestników odnotowano poprawę funkcji motorycznych, pamięci oraz ogólnej kondycji poznawczej. Jednak inne badania wskazują, że w zaawansowanym stadium choroby kefir nie przynosi istotnych korzyści.

Potrzeba dalszych badań

Mimo obiecujących wyników naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań, zwłaszcza na większej liczbie pacjentów. Wciąż nie wiadomo, jaka dawka kefiru byłaby optymalna oraz na jakim etapie choroby może on działać najskuteczniej.

Choroba Alzheimera może mieć podłoże genetyczne, ale w wielu przypadkach jej rozwój jest związany z czynnikami środowiskowymi i stylem życia. Eksperci wskazują, że ponad 30 proc. przypadków można by uniknąć poprzez modyfikację czynników, takich jak unikanie otyłości, cukrzycy i nadciśnienia.

Coraz więcej badań wskazuje, że dieta bogata w produkty fermentowane, takie jak kefir, może mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu.

Choć nie można jeszcze uznać kefiru za lekarstwo na chorobę Alzheimera, jego regularne spożywanie może być jednym z elementów profilaktyki zdrowotnej, wspierającej funkcjonowanie zarówno układu trawiennego, jak i nerwowego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Brain, Behavior and Immunity Integrative

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"
Pomaga w walce z cholesterolem i reguluje ciśnienie krwi. Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto"