10 powodów, dla których warto jeść cytrynę
Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach.
Normalizacja pH
Jeśli dieta bogata jest w mięso, nabiał, tłuszcz zwierzęcy, produkty oczyszczone, jaja czy słodycze, taka osoba narażona jest na zakwaszenie organizmu. Cytryna ma odczyn zasadowy (o dziwo!). Jej obecność w diecie wpływa na odczyn pH w żołądku i pomaga go znormalizować, jeśli spożywamy pokarmy o odczynie kwaśnym.
Wspiera utratę wagi
Badania wykazały, że zawarte w soku cytrynowym pektyny (rozpuszczalne włókna) mają wpływ na redukcję wagi u osób, które go spożywają.
Rozbudź swój organizm
Sok ze świeżo wyciskanych cytryn z samego rana to porcja witaminy C oraz stymulator przewodu pokarmowego. Organizm będzie wówczas bardziej skłonny do pracy.
Ochrona przed nowotworami
Limonidy obecne w cytrusach wykazują właściwości przeciwutleniające i chronią komórki przed zmianami nowotworowymi.
Siła potasu
100 gramów cytryny to aż 150 mg potasu, który wpływa pozytywnie na pracę serca i całego układu krążenia.
Pokonaj przeziębienie
Kiedy czujesz, że łapie cię przeziębienie, zafunduj sobie cytrynową miksturę, która wesprze twój układ odpornościowy i pomoże postawić cię na nogi.
Łagodzi objawy anginy
Sok cytrynowy z miodem pomaga uśmierzyć nieprzyjemności związane z bólem gardła towarzyszącym anginie.
Cytryna kontra swędzenie
Roztwór soku cytrynowego i skrobi kukurydzianej może ukoić swędzenie związane z ukąszeniem przez owady.
Cytrynowe katharsis
Roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.