10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka przed komplikacjami związanymi z wysokim poziomem cholesterolu, tj. miażdżycą i chorobami serca.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Silberfuchs / CC BY

/ 9Ochrona przed udarem mózgu

Badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców potwierdzają, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu u osób spożywających każdego dnia jedno duże jabłko jest zdecydowanie mniejsze niż u osób rzadziej jedzących te owoce.

/ 9Lepszy metabolizm

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zawarty w jabłkach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom. Poza tym, składnik ten oczyszcza kosmki jelitowe i redukuje zalegające w ich obrębie gnijące resztki pokarmu.

/ 9Wzmocnienie odporności

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Gareth Williams / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W jabłkach zawarte są flawonoidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Jednym z nich jest kwercetyna, która dodatkowo wzmacnia naturalny system odpornościowy organizmu.

/ 9Ochrona pamięci

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Pedro Ribeiro Simões / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania naukowców z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell sugerują, że związki zawarte w jabłkach mogą zapobiec zaburzeniom pamięci i usprawnić proces zapamiętywania. Co więcej, spożywanie jabłek lub soku z nich pozyskiwanego może uchronić starsze osoby przed chorobą Alzheimera.

/ 9Poprawa kolorytu zębów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Według kanadyjskich naukowców regularne spożywanie jabłek może się przyczynić do redukcji osadu w obrębie zębów. Poza tym, mają one pozytywny wpływ na wzmocnienie zębów, gdyż wspomagają proces wchłaniania wapnia w układzie pokarmowym.

/ 9Spowolnienie procesów starzenia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Bergadder / CC BY

W jabłku zawarta jest duża ilość witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyśpieszenie procesów starzenia. Co więcej, witamina C jest składnikiem niezbędnym dla syntezy prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze – składnika warunkującego jej jędrność.

/ 9Zwiększenie uczucia sytości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Jabłka zawierają w składzie błonnik, który pęcznieje w układzie pokarmowym i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejsza poziom cholesterolu LDL.

/ 9Ochrona przed nowotworami

Obraz
© Zdjęcie autorstwa -Savanna- / CC BY

Zawarte w jabłkach flawonoidy stanowią grupę związków zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej w organizmie, co potwierdzili naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Warto zwrócić uwagę na to, aby wybierać ekologiczne owoce, które nie są pryskane pestycydami, które kumulują się w skórce jabłka i wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie.

/ 9Doskonała przekąska przed ćwiczeniami

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rob / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jabłko podobnie jak banan stanowi doskonałą przekąskę przed ćwiczeniami. Stanowi ono lekki posiłek, a tym samym zapewnia odpowiednią dawkę energii niezbędną do wykonania treningu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka