10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia
W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka przed komplikacjami związanymi z wysokim poziomem cholesterolu, tj. miażdżycą i chorobami serca.
Ochrona przed udarem mózgu
Badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców potwierdzają, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu u osób spożywających każdego dnia jedno duże jabłko jest zdecydowanie mniejsze niż u osób rzadziej jedzących te owoce.
Lepszy metabolizm
Zawarty w jabłkach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, a tym samym zapobiega zaparciom. Poza tym, składnik ten oczyszcza kosmki jelitowe i redukuje zalegające w ich obrębie gnijące resztki pokarmu.
Wzmocnienie odporności
W jabłkach zawarte są flawonoidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Jednym z nich jest kwercetyna, która dodatkowo wzmacnia naturalny system odpornościowy organizmu.
Ochrona pamięci
Badania naukowców z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell sugerują, że związki zawarte w jabłkach mogą zapobiec zaburzeniom pamięci i usprawnić proces zapamiętywania. Co więcej, spożywanie jabłek lub soku z nich pozyskiwanego może uchronić starsze osoby przed chorobą Alzheimera.
Poprawa kolorytu zębów
Według kanadyjskich naukowców regularne spożywanie jabłek może się przyczynić do redukcji osadu w obrębie zębów. Poza tym, mają one pozytywny wpływ na wzmocnienie zębów, gdyż wspomagają proces wchłaniania wapnia w układzie pokarmowym.
Spowolnienie procesów starzenia
W jabłku zawarta jest duża ilość witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki odpowiedzialne za przyśpieszenie procesów starzenia. Co więcej, witamina C jest składnikiem niezbędnym dla syntezy prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze – składnika warunkującego jej jędrność.
Zwiększenie uczucia sytości
Jabłka zawierają w składzie błonnik, który pęcznieje w układzie pokarmowym i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejsza poziom cholesterolu LDL.
Ochrona przed nowotworami
Zawarte w jabłkach flawonoidy stanowią grupę związków zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej w organizmie, co potwierdzili naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Warto zwrócić uwagę na to, aby wybierać ekologiczne owoce, które nie są pryskane pestycydami, które kumulują się w skórce jabłka i wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie.
Doskonała przekąska przed ćwiczeniami
Jabłko podobnie jak banan stanowi doskonałą przekąskę przed ćwiczeniami. Stanowi ono lekki posiłek, a tym samym zapewnia odpowiednią dawkę energii niezbędną do wykonania treningu.