10 powodów, przez które jesteś ciągle głodna
Alkohol sprawia, że chce ci się jeść bardziej i więcej. To wina greliny – hormonu, który powoduje, że stajemy się głodni. Podczas badań na Uniwersytecie Laval w Kanadzie część osób jadła wysokotłuszczową przystawkę, do której podawano alkohol. Druga grupa otrzymała przekąskę o małej zawartości tłuszczu, ale nie popijała jej trunkiem. Co ważne, wartość energetyczna obu dań była równa. Osoby z pierwszej grupy konsumowały więcej, zarówno jeśli chodzi o samą przystawkę, jak i późniejszą kolację.
Zbyt dużo telewizji
Osoby, które oglądają telewizję dłużej niż dwie godziny dziennie, są statystycznie bardziej zagrożone nadwagą. Nałogowi oglądacze często spożywają w tym czasie duże ilości niezdrowych przekąsek i słodkich napojów.
Niewyspanie
Brak wystarczającej ilości snu inicjuje procesy destabilizujące nasz apetyt. Obniża się wówczas poziom leptyny, a zwiększa greliny. Pierwszy z wymienionych hormonów obniża apetyt, drugi sprawia, że jesteśmy głodni. Ta kombinacja powoduje, że jemy więcej.
W sidłach "food porno"
Wszechobecny konsumpcjonizm powoduje, że jesteśmy zewsząd bombardowani obrazami jedzenia. Są to zarówno zdrowe dania, jak i przekąski niemające zbyt wiele wspólnego z zachowaniem prawidłowej diety. Tymczasem widok jedzenia sprawia, że w mózgu stymulowany jest ośrodek nagrody, co sprzyja reakcjom psychicznym powodującym objadanie się ponad miarę. Pobudzana jest wówczas także produkcja greliny, która powoduje odczuwanie głodu. Badania dowodzą, że osoby na diecie redukcyjnej, oglądające program telewizyjny, w którym słodkości odgrywały dużą rolę, zjadły o 60 kcal więcej niż osoby, które się nie odchudzały – i to niezależnie od tego, czy widziały łakocie w telewizji, czy nie.
Towarzyskie spotkania przy stole
Zgodnie z badaniami naukowymi ludzie mają tendencję do wzajemnego naśladowania swoich zwyczajów przy stole. Chodzi tu nawet o nabieranie kęsów w tym samym czasie. Jeśli uważasz na to, co jesz, a twój znajomy zamówił właśnie niezdrowe jedzenie, trudniej ci będzie mu się oprzeć.
Omijanie śniadania
Osoby unikające śniadań są cztery i pół raza bardziej zagrożone otyłością niż te, które jedzą je regularnie. Dzieje się tak ze względu na zwalniający metabolizm, który przestawia organizm na magazynowanie oraz powoduje, że prawdopodobnie i tak zjesz więcej przy następnym posiłku.
Pochłanianie porcji
Zjadanie posiłków zbyt szybko to kolejna przyczyna odczuwania się głodu. Żołądek nie nadąża wówczas z produkcją hormonów informujących mózg, że jesteśmy syci. W efekcie zjadamy więcej.
Słodycze w rozmiarze XS
Jedzenie wysokokalorycznych łakoci produkowanych w wersji mini powoduje, że zjadamy więcej, niż gdy mamy do czynienia z tym samym smakołykiem w dużym rozmiarze. Ponadto małe przekąski są i tak sprzedawane zazwyczaj po kilka sztuk, co utrudnia powiedzenie sobie "dość".
Wypalenie
Okazuje się, że nasza sytuacja emocjonalna, która odzwierciedla problemy zawodowe czy osobiste, może mieć wpływ na zwyczaje żywieniowe. Wśród 230 przebadanych kobiet, te z nich, które czuły się wypalone, były bardziej skłonne do niekontrolowanego obżarstwa niż panie usatysfakcjonowane ze swojej pracy.
Napoje dietetyczne
Mózg uczy się wykorzystywać związek pomiędzy słodkościami a kaloriami, które wprowadzamy do organizmu tak, by wesprzeć regulację prawidłowego przyjmowania pokarmów. Systematyczne picie napojów dietetycznych pobudza receptory czucia słodkiego smaku, ale organizm nie otrzymuje oczekiwanych kalorii. Zmylony mózg przestaje być czujny, kiedy odczuwa słodki smak i w tych okolicznościach może się zdarzyć, że zaczniemy tracić kontrolę nad ilością zjadanych słodyczy w ogóle.