10 powodów, przez które jesteś ciągle głodna

Alkohol sprawia, że chce ci się jeść bardziej i więcej. To wina greliny – hormonu, który powoduje, że stajemy się głodni. Podczas badań na Uniwersytecie Laval w Kanadzie część osób jadła wysokotłuszczową przystawkę, do której podawano alkohol. Druga grupa otrzymała przekąskę o małej zawartości tłuszczu, ale nie popijała jej trunkiem. Co ważne, wartość energetyczna obu dań była równa. Osoby z pierwszej grupy konsumowały więcej, zarówno jeśli chodzi o samą przystawkę, jak i późniejszą kolację.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPicture / CC BY

/ 9Zbyt dużo telewizji

Obraz
© Zdjęcie autorstwa kropekk\_pl / CC BY

Osoby, które oglądają telewizję dłużej niż dwie godziny dziennie, są statystycznie bardziej zagrożone nadwagą. Nałogowi oglądacze często spożywają w tym czasie duże ilości niezdrowych przekąsek i słodkich napojów.

/ 9Niewyspanie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPicture / CC BY

Brak wystarczającej ilości snu inicjuje procesy destabilizujące nasz apetyt. Obniża się wówczas poziom leptyny, a zwiększa greliny. Pierwszy z wymienionych hormonów obniża apetyt, drugi sprawia, że jesteśmy głodni. Ta kombinacja powoduje, że jemy więcej.

/ 9W sidłach "food porno"

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Wszechobecny konsumpcjonizm powoduje, że jesteśmy zewsząd bombardowani obrazami jedzenia. Są to zarówno zdrowe dania, jak i przekąski niemające zbyt wiele wspólnego z zachowaniem prawidłowej diety. Tymczasem widok jedzenia sprawia, że w mózgu stymulowany jest ośrodek nagrody, co sprzyja reakcjom psychicznym powodującym objadanie się ponad miarę. Pobudzana jest wówczas także produkcja greliny, która powoduje odczuwanie głodu. Badania dowodzą, że osoby na diecie redukcyjnej, oglądające program telewizyjny, w którym słodkości odgrywały dużą rolę, zjadły o 60 kcal więcej niż osoby, które się nie odchudzały – i to niezależnie od tego, czy widziały łakocie w telewizji, czy nie.

/ 9Towarzyskie spotkania przy stole

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Zgodnie z badaniami naukowymi ludzie mają tendencję do wzajemnego naśladowania swoich zwyczajów przy stole. Chodzi tu nawet o nabieranie kęsów w tym samym czasie. Jeśli uważasz na to, co jesz, a twój znajomy zamówił właśnie niezdrowe jedzenie, trudniej ci będzie mu się oprzeć.

/ 9Omijanie śniadania

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Nana B Agyei / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Osoby unikające śniadań są cztery i pół raza bardziej zagrożone otyłością niż te, które jedzą je regularnie. Dzieje się tak ze względu na zwalniający metabolizm, który przestawia organizm na magazynowanie oraz powoduje, że prawdopodobnie i tak zjesz więcej przy następnym posiłku.

/ 9Pochłanianie porcji

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Bruce Tuten / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zjadanie posiłków zbyt szybko to kolejna przyczyna odczuwania się głodu. Żołądek nie nadąża wówczas z produkcją hormonów informujących mózg, że jesteśmy syci. W efekcie zjadamy więcej.

/ 9Słodycze w rozmiarze XS

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Jedzenie wysokokalorycznych łakoci produkowanych w wersji mini powoduje, że zjadamy więcej, niż gdy mamy do czynienia z tym samym smakołykiem w dużym rozmiarze. Ponadto małe przekąski są i tak sprzedawane zazwyczaj po kilka sztuk, co utrudnia powiedzenie sobie "dość".

/ 9Wypalenie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPicture / CC BY

Okazuje się, że nasza sytuacja emocjonalna, która odzwierciedla problemy zawodowe czy osobiste, może mieć wpływ na zwyczaje żywieniowe. Wśród 230 przebadanych kobiet, te z nich, które czuły się wypalone, były bardziej skłonne do niekontrolowanego obżarstwa niż panie usatysfakcjonowane ze swojej pracy.

/ 9Napoje dietetyczne

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPicture / CC BY

Mózg uczy się wykorzystywać związek pomiędzy słodkościami a kaloriami, które wprowadzamy do organizmu tak, by wesprzeć regulację prawidłowego przyjmowania pokarmów. Systematyczne picie napojów dietetycznych pobudza receptory czucia słodkiego smaku, ale organizm nie otrzymuje oczekiwanych kalorii. Zmylony mózg przestaje być czujny, kiedy odczuwa słodki smak i w tych okolicznościach może się zdarzyć, że zaczniemy tracić kontrolę nad ilością zjadanych słodyczy w ogóle.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka