10 produktów, dzięki którym będziesz mądrzejszy

Zdrowe odżywianie ma znaczący wpływ nie tylko na fizyczną wydajność, ale poprawia też wydajność mózgu. Jeżeli chcesz wzmocnić pamięć lub koncentrację, weź pod uwagę 10 poniższych składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Zdenko Zivkovic / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 10Węglowodany złożone

Obraz
© Zdjęcie autorstwa juttazeisset / CC BY

Ten rodzaj węglowodanów zapewnia powolne uwalnianie glukozy do mózgu. Ten związek jest konieczny do napędzania komórek mózgu, które odpowiedzialne są za koncentrację, pamięć i uczenie się.

Źródła węglowodanów złożonych to pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.

/ 10Antyoksydanty

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Janine / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia się mózgu. Przeciwdziałają one uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki, czylli atomom lub cząsteczkom, które przyczyniają się do wielu chorób - od raka po demencję. Bogatym źródłem antyoksydantów są w owoce i warzywa, np. jagody, marchew, awokado, czerwona fasola kidney, jabłka, śliwki i orzechy pekan.

/ 10Żółtko jajka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Nick Ares / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Jajka to nie tylko znakomite źródło białka, ale także choliny wspomagającej pamięć. Jest ona niezbędna w do syntezy kilku istotnych fosfolipidów (w tym fosfatydylocholiny i sfingomieliny), które budują błony komórkowe. By wykorzystać ich zalety, jedz 1-2 jajka 3-4 razy w tygodniu.

/ 10Kawa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa None of Your Business / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Poranna kawa nie tylko pobudza – wspomaga również wydolność mózgu. Badania pokazują, że kawa poprawia pamięć i przyspiesza czas reakcji, wpływając na przedczołową korę mózgową odpowiedzialną za pamięć krótkotrwałą. Obniża też ryzyka choroby Alzheimera.

/ 10Szałwia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Najnowsze badania pokazują, że spożycie olejku z szałwii może polepszyć zdolność zapamiętywania. Z szałwii można przygotować też napar – zalej 2 łyżeczki świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej szałwii wrzątkiem, przykryj i zaparzaj 10 minut, a następnie wyjmij liście. Aby dłużej zachować świeżość liści, zawijamy je w wilgotny papierowy ręcznik lub torebkę, wkładamy do luźnego plastikowego woreczka i przechowujemy w zamrażalniku.

/ 10Woda

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mcability / CC BY

Mózg w około 75 proc. składa się z wody, w związku z czym należy dostarczać mu odpowiednich ilości płynów. Eksperci twierdzą, że najczęstszym powodem kłopotów z pamięcią, bez względu na wiek, jest odwodnienie. Zaczynaj dzień od wypicia wody i pamiętaj o niej w pracy i szkole.

/ 10Tłuste ryby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC BY

Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA. EPA ma działanie przeciwzapalne oraz zapobiega zakrzepom krwi, które mogą powodować zawał lub udar. DHA występuje w mózgu w skoncentrowanych ilościach i jest uważany za kluczowy składnik wspomagający zdolność uczenia się. Ryby, które zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych to tuńczyk, makrela, łosoś, pstrąg i sardynki.

/ 10Kakao

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jhusemannde / CC BY

Kakao to czekolada w najczystszej postaci - pozbawiona cukru i innych niezdrowych składników. To superprodukt, ponieważ zawiera duże ilości antyoksydantów oraz epikatechinę. Badania pokazują, że połączenie ćwiczeń i diety bogatej w epikatechinę wspomaga funkcji mózgu w obszarze odpowiedzialnym za uczenie się i pamięć. Wypij więc kubek kakao lub dodaj łyżeczkę kakao do smoothie – to smakołyk, który możesz spożywać bez wyrzutów sumienia.

/ 10Orzechy włoskie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa inyucho / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Spowalniają starzenie komórek nerwowych, a jedzone regularnie chronią przed chorobą Alzheimera. To wszystko dlatego, że orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i Omega- 6, witamin z grupy B i witaminy E, która zapobiega demencji chroniąc mózg przed działaniem wolnych rodników.

10 / 10Listownicowce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa NOAA's National Ocean / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Listownicowce to wodorosty bogate w magnez, wapń i jod. Ten ostatni konieczny jest do normalnego wzrostu i rozwoju mózgu. Oczywiście zapewne łatwiej będzie nam skorzystać z innych źródeł jodu - owoców morza czy soli jodowanej.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka