10 produktów, dzięki którym będziesz mądrzejszy
Zdrowe odżywianie ma znaczący wpływ nie tylko na fizyczną wydajność, ale poprawia też wydajność mózgu. Jeżeli chcesz wzmocnić pamięć lub koncentrację, weź pod uwagę 10 poniższych składników.
Węglowodany złożone
Ten rodzaj węglowodanów zapewnia powolne uwalnianie glukozy do mózgu. Ten związek jest konieczny do napędzania komórek mózgu, które odpowiedzialne są za koncentrację, pamięć i uczenie się.
Źródła węglowodanów złożonych to pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
Antyoksydanty
Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia się mózgu. Przeciwdziałają one uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki, czylli atomom lub cząsteczkom, które przyczyniają się do wielu chorób - od raka po demencję. Bogatym źródłem antyoksydantów są w owoce i warzywa, np. jagody, marchew, awokado, czerwona fasola kidney, jabłka, śliwki i orzechy pekan.
Żółtko jajka
Jajka to nie tylko znakomite źródło białka, ale także choliny wspomagającej pamięć. Jest ona niezbędna w do syntezy kilku istotnych fosfolipidów (w tym fosfatydylocholiny i sfingomieliny), które budują błony komórkowe. By wykorzystać ich zalety, jedz 1-2 jajka 3-4 razy w tygodniu.
Kawa
Poranna kawa nie tylko pobudza – wspomaga również wydolność mózgu. Badania pokazują, że kawa poprawia pamięć i przyspiesza czas reakcji, wpływając na przedczołową korę mózgową odpowiedzialną za pamięć krótkotrwałą. Obniża też ryzyka choroby Alzheimera.
Szałwia
Najnowsze badania pokazują, że spożycie olejku z szałwii może polepszyć zdolność zapamiętywania. Z szałwii można przygotować też napar – zalej 2 łyżeczki świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej szałwii wrzątkiem, przykryj i zaparzaj 10 minut, a następnie wyjmij liście. Aby dłużej zachować świeżość liści, zawijamy je w wilgotny papierowy ręcznik lub torebkę, wkładamy do luźnego plastikowego woreczka i przechowujemy w zamrażalniku.
Woda
Mózg w około 75 proc. składa się z wody, w związku z czym należy dostarczać mu odpowiednich ilości płynów. Eksperci twierdzą, że najczęstszym powodem kłopotów z pamięcią, bez względu na wiek, jest odwodnienie. Zaczynaj dzień od wypicia wody i pamiętaj o niej w pracy i szkole.
Tłuste ryby
Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA. EPA ma działanie przeciwzapalne oraz zapobiega zakrzepom krwi, które mogą powodować zawał lub udar. DHA występuje w mózgu w skoncentrowanych ilościach i jest uważany za kluczowy składnik wspomagający zdolność uczenia się. Ryby, które zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych to tuńczyk, makrela, łosoś, pstrąg i sardynki.
Kakao
Kakao to czekolada w najczystszej postaci - pozbawiona cukru i innych niezdrowych składników. To superprodukt, ponieważ zawiera duże ilości antyoksydantów oraz epikatechinę. Badania pokazują, że połączenie ćwiczeń i diety bogatej w epikatechinę wspomaga funkcji mózgu w obszarze odpowiedzialnym za uczenie się i pamięć. Wypij więc kubek kakao lub dodaj łyżeczkę kakao do smoothie – to smakołyk, który możesz spożywać bez wyrzutów sumienia.
Orzechy włoskie
Spowalniają starzenie komórek nerwowych, a jedzone regularnie chronią przed chorobą Alzheimera. To wszystko dlatego, że orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i Omega- 6, witamin z grupy B i witaminy E, która zapobiega demencji chroniąc mózg przed działaniem wolnych rodników.
Listownicowce
Listownicowce to wodorosty bogate w magnez, wapń i jod. Ten ostatni konieczny jest do normalnego wzrostu i rozwoju mózgu. Oczywiście zapewne łatwiej będzie nam skorzystać z innych źródeł jodu - owoców morza czy soli jodowanej.