10 produktów, które powinny znaleźć się w twojej diecie w 2015 roku
Wraz ze zbliżaniem się końca starego roku, warto pomyśleć o tym, aby nowy był inny, lepszy. Oczywiście, na pewno zrobisz listę noworocznych postanowień, aby po pewnym czasie stwierdzić, że nie są jednak dobrym pomysłem. Możesz jednak zmienić nadchodzący rok bez planowania wyrzeczeń, za to z listą nowych, modnych produktów spożywczych, które powinny znaleźć się w twojej diecie, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem i szczupłą figurą.
Herbata Matcha
Nie słyszałaś jeszcze o niej? Na pewno usłyszysz. Herbata Matcha to suszone liście zielonej herbaty zmielone na proszek. Zanim liście zielonej herbaty zostaną zebrane i zmielone, najpierw są zacieniane na 30 dni, aby zwiększyć ich produkcję chlorofilu. Oznacza to, że kiedy pijesz tę herbatę, dosłownie pijesz jej liście i zdrowy chlorofil, który jest w nich zawarty, w przeciwieństwie do picia wody z wywaru z liści zielonej herbaty. Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że picie tej herbaty przez szczury spowalniało u nich postęp uszkodzenia nerek i wątroby. Jeśli jednak lubisz bawarkę, to nie wybieraj Matchy, ponieważ mleko zmniejsza jej właściwości antyoksydacyjne. Chociaż właściwości zielonej herbaty są już dobrze poznane, to więcej informacji dotyczących jej parzenia i picia możemy spodziewać się w 2015 roku.
Kiełki brokułów
W wyglądzie przypominają kiełki lucerny i powoli zaczynają podbijać modne restauracje. Pomimo tego, że doskonale wyglądają obok kawałka ryby, to ich właściwości zdrowotne mogą być zaskakujące, szczególnie zdolności do walki z rakiem. Kiełki brokułów są wyjątkowo bogate w enzym o nazwie myrozynaza, który doskonale wspiera działanie innego enzymu – sufolafranu. Bez myrozynazy sufolafran nie działa tak dobrze, a wszystkie korzyści brokułów są ograniczone. Oba ta enzymy odpowiadają za walkę organizmu z rakiem. Badania wykonane w 2011 roku potwierdziły, że spożywanie kiełków brokułów razem z brokułami pomaga wchłaniać sufolafran o 50%. To oznacza, że jeżeli zabijasz właściwości brokułów przez ich niewłaściwe gotowanie, to możesz je odzyskać poprzez połączenie z kiełkami. Kiełki brokułów mogą odgrywać dużą rolę w zapobieganiu nowotworów żołądka, pęcherza moczowego i skóry.
Kalettes
Na pewno słyszałaś o właściwościach brukselki i wszystko wiesz o jarmużu. Skoro tak, to wyobraź sobie połączenie tych dwóch kapustnych warzyw. Pewnie myślisz sobie teraz: Ka-co? No cóż, na razie nie wiadomo o tym zbyt wiele, ale już światowe media okrzyknęły ten zielony wytwór „Brangeliną warzyw”. To hybryda brukselki i jarmużu, a wygląda jak brukselka z wyrastającymi z niej liśćmi.
Plantany
Te małe banany zaczęły być popularne już w tym roku, ale ich trend będzie utrzymywał się w najbliższej przyszłości. Badania z 2010 roku wykazały, że rozpuszczalny błonnik w plantanach może pomóc w chorobie Leśniowskiego-Crohna, czyli chorobie zapalnej jelit. Oprócz tego plantany są bogate w błonnik, potas, witaminę C i A. Kluczem jest spożywanie ich w jak najzdrowszy sposób. Zamiast ich smażenia, co niestety jest najczęstszym sposobem na ich przyrządzenie, warto spróbować typowo dominikański sposób. Na Dominikanie gotuje się je i tworzy purée z dodatkiem zdrowego oleju roślinnego i smażoną cebulą na górze.
Rzeżucha
Znowu powraca do łask. Badana w 2014 roku, uzyskała najlepszy wynik składników odżywczych niż jakikolwiek inny owoc czy warzywo. Nie po raz pierwszy zajęła najwyższe podium w plebiscycie najzdrowszych warzyw. W 2009 i 2010 roku naukowcy odkryli, że rzeżucha może faktycznie pomóc w leczeniu raka piersi.
Kapary
Jeśli rezerwujesz kapary tylko do dodawania ich do sałatek, to wiedz, że tracisz ogromne źródło substancji zapobiegających chorobom. Badania z 2007 roku wykazały, że gdy kapary dodano do mięsa, znacznie obniżyły one dolegliwości powstałe w wyniku trawienia, które związane były z ryzykiem wystąpienia raka. Oznacza to, że za każdym razem, gdy jesz mięso, należy rozważyć przyprawienie go tym warzywem. Kaparami możesz urozmaicić jajka, dania z makaronu, sałatki z mięsem, a nawet możesz dodać je do martini.
Pszenica Khorasan
Warto znaleźć lokalny sklep ze zdrową żywnością lub restaurację, w której znajdziesz to starożytne ziarno. Badanie przeprowadzone przez Journal of European Clinical Nutrition pozwoliło na zbadanie korzyści zdrowotnych pszenicy Khorasan, znanej też pod nazwą Kamut. Naukowcy odkryli, że jej spożywanie związane jest z imponującą redukcją sercowo-naczyniowych czynników, które mogą zagrażać naszemu życiu.
Fioletowa papryka
Fioletowa żywność od dawna wiązana jest ze wspaniałymi właściwościami dla zdrowia. Badania pokazują, że fioletowe odmiany roślin, takich jak pomidory, ziemniaki, kukurydza i jagody, zawierają więcej związków wzmacniających zdrowie niż ich kuzyni. Wszystko to dzięki antycyjanom, które zapewniają tym warzywom też głęboki, fioletowy odcień.
Rozmaryn
Jeżeli jest rzadkim gościem w twojej kuchni, to w przyszłym roku powinnaś to zmienić. Każda z przypraw niesie dodatkowe korzyści dla potraw, do których jest dodawana, ale rozmaryn ma bardziej imponujące korzyści niż inne. Wpływa na redukcję związków wywołujących raka, dlatego tak ważne jest dodawanie go do potraw mięsnych. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy, choroby Alzheimera i zwyrodnienia plamki żółtej. Odgrywa ponadto istotną rolę w poprawie pracy mózgu, dlatego warto, aby na półce z przyprawami znalazł się zapas rozmarynu.
Mąka kokosowa
Moda na bezglutenowe mąki trwa, ale mąka kokosowa jest najlepsza ze wszystkich. Ma więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny niż jakakolwiek inna mąka, co czyni ją idealną opcją do pieczenia dla osób, które pragną schudnąć oraz tych, które chorują na cukrzycę. Jest bardzo uniwersalna i nadaje się do prawie każdego wypieku. Warto więc zastąpić niezbyt zdrową mąkę pszenną cudowną mąką kokosową.
Już dziś warto wpisać powyższe produkty na listę zakupów, szukać ich w sklepach i czekać na informacje o kolejnych ich właściwościach. Być może używasz ich od lat, ale jedno jest pewne – bez względu, czy debiutują w twojej diecie, czy spożywasz je od dawna – wszystkie przyczynią się do poprawy twojego zdrowia. I pamiętaj! Zdrowie to trend, który nigdy nie wychodzi z mody.