10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

Żywność ekologiczna może zawierać mniejsze ilości pestycydów w porównaniu do żywności tradycyjnie uprawianej. Jednak składniki odżywcze poszczególnych grup produktów spożywczych są takie same w przypadku żywności ekologicznej oraz tradycyjnie uprawianej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

/ 9Produkty typu light są korzystniejsze dla zdrowia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Klearchos Kapoutsis / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Hasło typu „niskotłuszczowy” czy „0% tłuszczu” może czynić produkt spożywczy bardziej atrakcyjnym dla zwykłego konsumenta. Niemniej jednak, obniżenie zawartości tłuszczu w danym produkcie jest często związane z podwyższeniem ilości substancji chemicznych, np. sztucznych słodzików, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

/ 9Mrożone warzywa są pozbawione wszelkich wartości odżywczych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Stan Dalone & Miran Ri / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Najnowsze techniki mrożenia żywności umożliwiają zachowanie ok. 80% składników odżywczych występujących w świeżych warzywach. Mrożonki stanowią dla nas cenne źródło witamin oraz mikroelementów – w szczególności w okresie zimy, gdy wybór świeżych warzyw jest niewielki.

/ 9Słodkie produkty są niezdrowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tim Sackton / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Niekorzystny dla naszego zdrowia jest cukier prosty spożywany w nadmiarze, zawarty w słodyczach, nektarach czy rozmaitych napojach. Jednak kostka gorzkiej czekolady czy kilka orzechów w czekoladzie mogą być korzystne dla zdrowia. Czekolada powoduje wzrost poziomu hormonu szczęścia, z kolei orzechy stanowią źródło białka oraz korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych.

/ 9Lepiej unikać soków owocowych, bo zawierają cukier

Obraz
© Zdjęcie autorstwa WikiImages / CC BY

Nie istnieje taki produkt przetworzony, który pod kątem zawartości składników odżywczych zastąpiłby świeże warzywa czy owoce. Niemniej jednak, od czasu do czasu warto wypić szklankę 100% soku owocowego czy warzywnego. W szczególności jeżeli nie jesteśmy w stanie zapewnić organizmowi 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Ważne jest to, aby unikać nektarów i napoi, gdyż są one rozcieńczone wodą oraz dodatkowo słodzone cukrem.

/ 9Należy jeść tylko produkty pełnoziarniste

Obraz
© Zdjęcie autorstwa juttazeisset / CC BY

To oczywiste, że produkty pełnoziarniste w przeciwieństwie do przetworzonych zawierają w składzie więcej substancji odżywczych. Niemniej jednak, nie każdy dobrze toleruje tego rodzaju produkty, a przy niektórych schorzeniach układowych są one niekiedy niewskazane, np. przy zaostrzeniu objawów wrzodziejącego zapalenia jelita.

/ 9Dzieci lepiej zostawić w domu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Caitlin Regan / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Warto zabierać dzieci na zakupy i uczyć je zdrowych nawyków, typu czytanie etykiet znajdujących się na żywności. Można nawet pokazać dziecku skład cukierków czy żelków, które zawierają rozmaite barwniki oraz konserwanty, i uczyć je, czego lepiej unikać w codziennym żywieniu. Oczywiście przed wyjściem na zakupy lepiej zadbać o to, aby dziecko było najedzone.

/ 9Nie opłaca się kupować sałaty w gotowych paczkach

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Stefan / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Rzeczywiście zakup główki sałaty może być tańszy niż kupno paczkowanego mixu sałat. Jednak często paczkowane sałaty są od razu gotowe do jedzenia i okazuje się, że ich spożycie przez członków rodziny jest zdecydowanie większe. Czasami nie mamy czasu lub po prostu nam się nie chce przygotowywać sałatki i w ogóle rezygnujemy z jej spożycia.

/ 9Nabiał jest tuczący, więc lepiej go unikać

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Benson Kua / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Produkty nabiałowe zawierają w składzie wapń, białko oraz witaminy z grupy D – składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zaleca się całkowitej eliminacji tej grupy produktów z diety. Można ewentualnie zastąpić tłuste mleko czy twaróg półtłustym.

/ 9Makaron tuczy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andrew Malone / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Makaron pełnoziarnisty czy ten składający się w 100% z pszenicy durum stanowi cenne źródło węglowodanów złożonych. W rzeczywistości sam makaron nie powoduje tycia. Odpowiadają za to kaloryczne sosy na bazie śmietany. Z tego względu lepiej je zastąpić sosami przyrządzonymi z pomidorów.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka