12 surowych produktów, które warto jeść dla pięknej skóry

Likopen to związek, któremu pomidor zawdzięcza swoją czerwoną barwę. To również substancja, która eliminuje ze skóry wolne rodniki, uwrażliwiające ją na działanie szkodliwego promieniowania ultrafioletowego.

Pomidory bogate są także w karotenoidy zapewniające skórze piękny kolor i zdrowy wygląd. Jabłka z kolei pełne są witaminy C, która pomaga organizmowi w produkcji kolagenu. W dodatku zawarta w nich miedź wspomaga produkcję melaniny – brązowego pigmentu, który odpowiada za zdrowy, oliwkowy odcień cery.

Dzięki tym składnikom owoce zapewniają ochronę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.

Przeczytaj również: Chcesz mieć piękną skórę? Oto najlepsze witaminy

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie pomidorów/Shutterstock
Aleksandra Miłosz

/ 6Orzechy włoskie i owsianka

Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Wpływa na kondycję skóry, opóźniając jej starzenie. Warto nosić przy sobie małe opakowanie orzechów włoskich lub pistacji i przegryzać je między posiłkami w ciągu dnia.

Witaminy z grupy B zapobiegają stanom zapalnym skóry, łagodzą wysypkę, pomagają pozbyć się wyprysków. Regulują wydzielanie sebum, którego nadmiar w dużej mierze odpowiada za pojawienie się zmian trądzikowych na skórze.

/ 6Papryka

Obraz
© Zdjęcie papryki/Shutterstock

Czerwona odmiana tego warzywa zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Substancje znajdujące się w papryce pobudzają krążenie i wspomagają uwalnianie się toksyn ze skóry, pochodzących z dymu tytoniowego i zanieczyszczenia środowiska. Poprawiają również koloryt skóry.

Uważaj jednak na ostre papryczki – co prawda wspomagają pracę układu pokarmowego, ale mogą powodować podrażnienia skóry.

/ 6Marchew

To najlepsza naturalna broń do walki z przebarwieniami skóry spowodowanymi promieniowaniem UV. Ochrania również naszą cerę podczas zażywania słonecznych kąpieli, dlatego wyciąg z marchwi znajdziemy w kremach i olejkach do opalania.

Jeśli chcemy szybko odżywić i poprawić wygląd skóry, warto trzy razy w tygodniu przetrzeć twarz wacikiem nasączonym sokiem z marchewki. Również regularne spożywanie warzywa pomaga uzyskać zdrowy, lekko opalony odcień cery.

/ 6Jarmuż i szpinak

To warzywa, które pomagają utrzymać jędrność skóry, ponieważ zawierają składniki odżywcze zapewniające dodatkową ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Szpinak jest szczególnie wartościowy. To najbogatsze źródło beta-karotenu i luteiny, które poprawiają elastyczność skóry. Te zielone warzywa możesz przygotować na wiele sposobów. Dodaj je do sałatki lub ulubionego zielonego smoothie.

Jarmuż dzięki dużej zawartości witaminy A oraz siarki pomaga pozbyć się krost, wyprysków i zaskórników, a także utrzymuje prawidłową pigmentację skóry.

/ 6Migdały i mleko migdałowe

Obraz
© Zdjęcie migdałów i mleka migdałowego/Shutterstock

Orzechy migdałowca są bogatym źródłem witaminy E, przeciwutleniacza, który – tak jak w przypadku zielonych warzyw i jabłek – chroni przed słońcem.

Migdały pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała – jedzenie już kilku porcji w tygodniu zapobiegnie odkładaniu się zbędnych kilogramów. Z tych samych powodów warto pić mleko migdałowe i zastępować nim zwykłe mleko krowie.

Dodanie go do ulubionego koktajlu tylko polepszy jego smak. Dzięki regularnemu spożywaniu migdałów, już po tygodniu zauważysz, że skóra jest bardziej nawilżona i gładka.

/ 6Pestki słonecznika i nasiona sezamu

Obraz
© Zdjęcie pestek i nasion/Shutterstock

Pestki słonecznika są przede wszystkim bogate w selen, dzięki któremu skóra odzyskuje utraconą sprężystość. Nasiona zawierają dodatkowo witaminę E, która wzmacnia skórę, a gdy występuje w towarzystwie selenu, wspomaga jego działanie.

Nasiona sezamu mają w sobie cynk redukujący wydzielanie sebum, które zatyka pory i przyczynia się do tworzenia nieestetycznych zaskórników. Jedzenie tych małych nasionek sprawi, że skóra nie będzie już taka błyszcząca, a wypryski z dnia na dzień zaczną znikać.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka