Cztery powody, dla których warto codziennie pić rosół
Czas przekazać babciom, że ich kuchnia jest trendy.
Na punkcie rosołu oszalała Ameryka, zachwycają się nim gwiazdy sportu i ekranu (jak choćby Gwyneth Paltrow i Shailene Woodley).
Przypominamy kilka powodów, dla których warto częściej sięgać po tę tradycyjną zupę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rosół na dobre trawienie
Rosół na kościach ma w sobie dużo kolagenu, który podczas gotowania zmienia się w żelatynę.
Ta z kolei świetnie działa na jelita. Jest bogatym źródłem glicyny, czyli dobroczynnego aminokwasu o działaniu przeciwzapalnym, w którym znajdują się inne związki o leczniczych właściwościach, jak magnez, prolina i arginina.
Dobry stan jelit to konieczny warunek dobrego zdrowia i ładnej figury
W jelitach znajdują się ogromne ilości mikroorganizmów, które składają się na mikrobiom, czyli swego rodzaju własny ekosystem organizmu człowieka.
Jego dobra kondycja może zostać zachwiana przez wiele czynników, np. antybiotyki, nieodpowiednią dietę czy też stres.
Rosół dla gładkiej cery
Wysokiej klasy kremy przeciwzmarszczkowe często zawierają duże ilości kolagenu, który ujędrnia i wzmacnia komórki skóry.
Jednakże znacznie skuteczniejsze będzie wspomaganie produkcji kolagenu od wewnątrz. Picie wywaru z kości działa równie skutecznie, co zastrzyk z tej substancji w skórę.
Bulion z kości zawiera także kwas hialuronowy, który nawilża skórę i usuwa drobne zmarszczki.
Skóra niemowląt ma wysoką zawartość kwasu hialuronowego, dlatego jest taka miękka.
Możemy oczywiście wydawać krocie na kremy zawierające obie te substancje. Jednak, jeśli możemy karmić nimi nasze komórki od środka i to w naturalny oraz tańszy sposób, to czemu nie?
Rosół na odchudzanie
Porządny, bogaty bulion gotowany na kościach jest sycący i pożywny.
Już jedna filiżanka sprawi, że poczujemy się najedzeni, a przy tym spożyjemy jedynie około 50-60 kcal.
Uczucie sytości pozostaje na dłużej i może pomóc uporać się również z podjadaniem słodyczy i śmieciowego jedzenia. J
est to zatem dobre danie dla osób, które chcą schudnąć.
Rosół na zdrowe stawy
W stawach znajduje się chrząstka, którą pokryte są powierzchnie stawowe kości.
Chrząstka stawowa jest odporna na ścieranie i niweluje tarcie. Jest ona bogata w kolagen, glukozaminę i siarczan chondroityny.
Jeżeli zgłosisz się do lekarza w sprawie bólów stawowych, prawdopodobne jest, że zaleci ci suplementację właśnie tymi składnikami odżywczymi.
Ich naturalne źródło to również kości zwierzęce, takie jak w babcinym rosole.
Regularne spożywanie rosołu może więc pomóc ci utrzymać stawy w zdrowiu.