5 produktów spożywczych, które przepisałby ci lekarz. Jedz do woli
Nie tylko w aptece znajdziesz produkty, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. "Leki" kupisz także w zwykłym sklepie spożywczym. Są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i składników mineralnych.
Produkty przez nas polecane warto spożywać regularnie. O czym mowa?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wiązanie włosów w kucyk może mieć przykre konsekwencje
Leki ze spożywczaka
Nie tylko w aptece znajdziesz produkty, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. "Leki" kupisz także w zwykłym sklepie spożywczym. Są nie tylko smaczne, ale także pełne witamin i składników mineralnych.
Produkty przez nas polecane warto spożywać regularnie. O czym mowa?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ostrygi
Na początek polecamy ostrygi, czyli mięczaki jadalne z rodziny małżowatych. To najbogatsze naturalne źródło cynku. 100 g surowych ostryg to aż 63 mg tego składnika mineralnego. Wzmacnia on produkcję testosteronu, wpływa na jakość i ilość nasienia oraz reguluje cykl miesiączkowy.
Ich mięso zawiera także sporo witaminy E. Właśnie dlatego ich jedzenie poprawia stan skóry. Mięczaki wpływają na zmniejszenie bezsenności i zwiększają odporność na stres.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jajka
Produktem, który musi znaleźć się w zbilansowanej diecie, jest jajko. Znajdujące się w nim substancje obniżają poziom cholesterolu. Mowa o lecytynie i kwasach omega-3.
WHO zaleca spożywanie 10 jajek tygodniowo. To źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K, licznych aminokwasów i zdrowych tłuszczów. Białka możemy jeść bez ograniczeń.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Koniec z kolejkami w przychodni. Duże ułatwienie dla pacjentów
Oliwa
Kolejnym produktem, który powinien znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, jest oliwa. Zawiera ona kwas oleinowy, nasycone tłuszcze oraz kwasy omega-3 i omega-6. To właśnie kwas oleinowy zmniejsza stany zapalne i chroni organizm przed rozwijaniem się komórek nowotworowych.
Oliwa to również źródło witamin E, K i silnych antyoksydantów. Spożywana regularnie chroni serce i ma dobry wpływ na naszą wagę.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wygląda jak mały kaszak. Jest trudny w leczeniu
Owies
Zakupy nie będą pełne bez artykułów produkowanych z owsa. Kasza czy płatki owsiane to bogactwo wielu składników mineralnych – wapnia, magnezu, sodu, miedzi i potasu. Ziarna zawierają też witaminy z grupy B i błonnik.
To właśnie włókno pokarmowe zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, udaru mózgu czy cukrzycy. Owies to też źródło betaglukanu, czyli naturalnego związku wzmacniającego odporność. Dzięki niemu organizm wchłania mniej tłuszczu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Orzechy włoskie
Chociaż wszystkie orzechy zawierają zdrowe i potrzebne organizmowi tłuszcze, ich włoska odmiana jest najlepsza. Już garść orzechów dostarcza nam pełnowartościowe białko, kwasy omega-3 oraz L-argininę, która rozszerza naczynia wieńcowe.
Orzechy włoskie to też bogactwo kwasu fenolowego i elagowego. Oba mają działanie antynowotworowe. Zawarte w nich sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają lepkość krwi i działają przeciwzapalnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.