5 przysmaków zimowych, które poprawią stan twojego zdrowia
Za oknem plucha, a ty tęsknisz za słońcem? Do tego dochodzi jeszcze ochota na jakiś świeży, pyszny owoc lub pożywne warzywo. To przecież oczywiste, że nasz organizm potrzebuje porcji witamin. Myślisz więc, że skoro jest zima, będziesz musiała obejść się smakiem? Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Zimową porą na sklepowych półkach można znaleźć przysmaki, które są zdrowsze niż niejeden letni owoc czy warzywo.
Grapefruit
Może być żółty, czerwony lub zielony. Ma smak słodko-kwaśny z gorzką nutą. Owoc ten posiada wiele cennych składników. Osoby, które spożywały pół grapefruita przed każdym posiłkiem przez okres 3 miesięcy, zmniejszały negatywne skutki insulinooporności. Osoby te zauważyły również, że zmniejszyła się ich waga o prawie 2 kg. Grapefruit jest źródłem witaminy C, spala tkankę tłuszczową, redukuje poziom cholesterolu.
Granat
Owoce te zawierają w sobie składniki, które zwiększają produkcję kolagenu oraz przyspieszają odnowę komórek skóry, dzięki czemu wyglądamy młodziej. Granaty mają też znacznie więcej związków zwalczających wolne rodniki niż zielona herbata czy czerwone wino. Wskazane jest, aby mężczyźni również włączyli do swojej diety te owoce, ponieważ zapobiegają one rozwojowi raka prostaty, chronią także przed impotencją.
Jarmuż
Jarmuż to odmiana kapusty. Warzywo to jest źródłem wielu witamin, m.in. C, K oraz A. Zawiera w swoim składzie wapń, żelazo, magnez, cynk. Jedząc jarmuż, można dostarczyć organizmowi cennych przeciwutleniaczy. Warzywo to zaliczane jest do grupy superżywności.
Zimowe dynie
To rośliny, które ze względu na czas dojrzewania i przydatności do spożycia mogą być wykorzystane dopiero zimą. Należą do nich m.in. acorn squash czy dynia makaronowa. Dzięki spożywaniu dyni dostarczamy organizmowi żelaza, witamin C, A oraz z grupy B. Ponadto warzywo to wzmacnia układ immunologiczny. Ważna informacja dla osób odchudzających się – dynie zawierają małą liczbę kalorii.
Persymona
Ten owoc egzotyczny coraz częściej możemy spotkać w sklepach. Nazywany jest również owocem kaki. Jedząc persymonę, możemy łączyć przyjemne z pożytecznym. Ma ona bardzo słodki smak, a jednocześnie dostarcza cennych składników pokarmowych. Jest źródłem witaminy C (zaspokaja 21 proc. dziennego zapotrzebowania), witaminy A (55 proc. dziennego zapotrzebowania), magnezu (30 proc. dziennego zapotrzebowania). To jednak nie wszystko. Persymona dostarcza również przeciwutleniaczy oraz błonnika.