- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
6 produktów, przez które twój zapach może odstraszać
Nie tylko higiena osobista wpływa na zapach naszego ciała. Dodatkowo mogą na niego oddziaływać hormony, przyjmowane leki, choroby, używki takie jak papierosy czy alkohol, a nawet dieta, którą stosujemy! Niektóre składniki naszego menu powodują zmiany zachodzące w organizmie, przez które skóra wydziela nieprzyjemny zapach. Każdy z nas przecież chce czuć się atrakcyjnie i dobrze we własnej skórze, a przyjemny zapach jest tego gwarancją. Jeśli więc zależy ci na tym, aby twój zapach nikogo nie odstraszał, jeśli planujesz randkę, spotkanie, publiczne wystąpienie etc. - sprawdź, dlaczego i których produktów powinieneś unikać.
Wegetarianie pachną bardziej apetycznie
W 2006 roku wykonano w Czechach badanie, w którym pobrano próbki potu od mężczyzn jedzących czerwone mięso i tych, którzy spożywali jedynie warzywa. Naukowcy zwrócili się następnie do grupy kobiet, aby zidentyfikowały najgorszy zapach. Okazało się, że wegetarianie pachną o wiele atrakcyjniej niż mięsożercy. Jeżeli chcesz uniknąć przykrego zapachu, ale nie wyobrażasz sobie rezygnacji z mięsa, zastąp go owocami morza lub drobiem.
Postrach wampirów
Nieprzyjemny zapach czosnku emanuje ze skóry, ponieważ allicyny uwalniają się, gdy czosnek jest posiekany lub zmiażdżony. Allicyny szybko psują się po zjedzeniu i łączą z innymi substancjami, a bakterie mieszają się z potem i powodują jego silny, nieprzyjemny zapach.
Afrodyzjak, który zniechęca do zbliżeń
Zapach świeżych szparagów jest nieszkodliwy. W dodatku to bardzo smaczne i zdrowe warzywa. Niestety po spożyciu szparagów mocz zyskuje nieprzyjemną woń. Dlaczego? Wszystko za sprawą merkaptanu, siarkowego odpowiednika alkoholu, rozkładającego się w układzie pokarmowym. Ludzki organizm nie posiada enzymu, który mógłby zniwelować jego działanie.
Trujące gazy
Warzywa takie jak brokuły, brukselka czy kapusta, chociaż są bogate w składniki odżywcze, antyoksydanty i mają właściwości antyrakowe oraz oczyszczające z toksyn, są też odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach gazów jelitowych. Jeżeli chcesz ustrzec się przed przykrymi skutkami ich jedzenia - przypraw je kurkumą, kminkiem lub kolendrą.
Środek antykoncepcyjny starożytnych Egipcjan
Po zjedzeniu cebuli w naszym organizmie rozpoczyna się proces trawienia, w trakcie którego ostre oleje wchłaniają się do krwiobiegu, przedostają się do płuc, a następnie wracają na zewnątrz przez oddech. Im więcej cebuli jemy, tym bardziej narażamy się na jej specyficzny zapach wydobywający się z naszych ust. Dopóki cebula będzie w twoim układzie pokarmowym, ciało będzie wydalało nieprzyjemną woń.
Pachnąca, aromatyczna kawa
Czyż to nie piękne uczucie, gdy rano budzi cię zapach świeżo zaparzonej kawy? Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy, dzięki czemu aktywuje też gruczoły potowe. Dzięki temu, że jest kwaśna, natychmiast wysusza usta. Gdy brakuje śliny, liczba bakterii rośnie i żywi się związkami siarki, dzięki czemu oddech po wypiciu kawy nie należy do najprzyjemniejszych. Zamiast porannej kawy warto więc wypić herbatę ziołową, która jest nie tylko zdrowsza, ale utrzyma w ryzach nieświeży oddech.Wyeliminowanie opisanych produktów z diety pozwoli ci zapomnieć o towarzyszącym na co dzień przykrym zapachu. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, to staraj się je jeść wtedy, kiedy nie musisz wychodzić z domu.