- mgr Olga Marzol
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
7 chłodzących deserów, których musisz spróbować jeszcze tego lata
Zamiast piec tradycyjny sernik, latem spróbuj wersji na zimno. Podany ze świeżymi owocami będzie nie tylko doskonale smakował, ale także wyjątkowo wyglądał. Pamiętaj jedynie, aby użyć czekolady jak najlepszej jakości – wtedy jego smak będzie bardziej intensywny – Aleksandra Miłosz.
Jeśli lubicie serniki na zimno i czekoladę, to w tym również się zakochacie. Puszysty, ale dość zwarty, z dodatkiem białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Mimo wszystko nieprzesłodzony, bo warstwa z gorzkiej czekolady i mało słodka polewa czekoladowa neutralizują słodycz białej i mlecznej czekolady.
Trifle truskawkowe
Czy jest bardziej klasyczne połączenie smaków niż truskawki z bitą śmietaną? Kochają je niemal wszyscy. Jeśli więc planujesz letnie przyjęcie w gronie znajomych, przygotuj przekładane trifle truskawkowe, a na wierzch pokrusz przygotowaną wcześniej bezę. Przekonasz się, że tym deserem podbijesz serce niejednego gościa – Aleksandra Miłosz.
Trifle truskawkowe z wanilią i bezami to typowo letni deser. Wanilia idealnie komponuje się ze świeżymi, słodkimi truskawkami, które są symbolem letnich owoców. Deser wygląda imponująco, przygotowuje się szybko, znika jeszcze szybciej.
Domowe lody z herbatą Matcha
Herbata Matcha podbiła już serce niejednego miłośnika zdrowego odżywiania. Okazuje się jednak, że jej codzienne picie nie jest jedynym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych składników mineralnych i antyoksydantów. Wypróbuj przepis na domowe lody Matcha, a szybko przekonasz się, że zostaną twoim ulubionym letnim deserem – Aleksandra Miłosz.
To idealny deser na upalne dni. Lody mają lekko wyczuwalny smak herbaty Matcha i piękny zielony kolor. Smacznego!
Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt
Lody to deser, który najczęściej pojawia się na naszych stołach latem. Czemu jednak nie połączyć ich z zapiekanymi pod kruszonką jagodowymi owocami? Crumble z owocami i lodami okaże się idealnym deserem na wieczory późnym latem. Jeśli więc masz ochotę na połączenie słodkiego smaku lodów i kwaśnego smaku owoców, to wypróbuj ten pyszny przepis -– Aleksandra Miłosz.
Przygotuj owoce pod kruszonką, popularnie zwane Crumble. Jednak to nie taka typowa kruszonka, jakiej używamy do drożdżówek, tylko o wiele zdrowsza wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami!
Jogurtowiec z jagodami i galaretką
Jeśli potrzebujesz efektownego deseru, którym zrobisz wrażenie na swoich gościach, przygotuj torcik jogurtowo-jagodowy z galaretką. To prosty deser, który przyrządzisz już w 30 minut. Przygotuj go, gdy sezon jagodowy jest jeszcze w pełni – w ten sposób smak twojego ciasta będzie jeszcze bardziej intensywny – Aleksandra Miłosz.
Zimny torcik jogurtowy ze świeżymi jagodami osłodzi miłe spotkanie i orzeźwi w gorące popołudnie. Jest lekki, piankowy, wcale nie za słodki – po prostu pyszny! Spróbujcie koniecznie!
Letnia serowa kostka na zimno
Masz ochotę na ciasto z galaretką i świeżymi owocami, jednak ani myślisz piec biszkopt? Możesz cieszyć się smakiem pysznego ciasta bez konieczności pieczenia. Wystarczy, że przygotujesz letnią serową kostkę ze świeżymi owocami, galaretką i jogurtowym kremem, a zobaczysz, że ciasto w mig zniknie z foremki – Aleksandra Miłosz.
Pogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody warto spróbować najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym. Puszystość serka oraz słodkie owoce letnie sprawiły, że zakochaliśmy się w tym serniku.
Granita z bzu z truskawkami
Ten trzyskładnikowy deser nie tylko świetnie smakuje, ale też wyjątkowo wygląda. Jedyne, czego potrzebujesz do jego przygotowania, to zimna woda, syrop z czarnego bzu i truskawki. To idealny deser na nawodnienie organizmu. Do dzieła – jego przygotowanie jest banalnie proste! – Aleksandra Miłosz.
Zmrożona granita z dodatkiem owoców to chyba jeden z najlepszych sposobów na ochłodę w upalny, letni dzień. A kiedy "ochładzacz" jest dodatkowo bardzo aromatyczny i kusi nie tylko smakiem, ale i aromatem, ma się na niego jeszcze większą ochotę. Tak jest właśnie w przypadku granity, którą zrobiłam z dodatkiem soku z kwiatów czarnego bzu.