7 najzdrowszych polskich produktów, które powinny wejść do naszego jesiennego menu

Pewne produkty kojarzą się tylko z jesienią i właśnie o tej porze roku możemy je dostać w polskich sklepach i wyczarować z nich pyszne dania. Oto lista najzdrowszych z nich.

7 najzdrowszych polskich produktów, które powinny wejść do naszego jesiennego menu7 najzdrowszych polskich produktów, które powinny wejść do naszego jesiennego menu
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa liz west / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Aleksandra Miłosz

Śliwki

Chociaż pojawiają się już późnym latem, to ich największy wybór spotykamy właśnie jesienią. Te fioletowe, żółte i zielone przysmaki są doskonale znane jako regulatory trawienia. Jedząc je, unikniemy zaparć i poprawimy pracę jelit, a to wszystko dzięki kwasom organicznym, winowym i jabłkowym. Dzięki witaminie A i E uważane są za przeciwutleniacze.

Zawierają też magnez, żelazo, wapń i fosfor. Warto przyrządzać je jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Można je jeść na surowo, przygotowywać z nich przetwory albo dodawać do ciast. Znakomitym przysmakiem są też pierogi i knedle ze śliwkami.

Dynia

To chyba jedno z najbardziej kojarzących się z jesienią warzyw. Można ją długo przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, ale też mrozić po uprzednim wyjęciu pestek.

Dynia to niskokaloryczne warzywo. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, cynku, potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecana diabetykom. Ma za to właściwości odkwaszające organizm, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga też w leczeniu nadciśnienia.

Zawarty w niej cynk jest bardzo potrzebnym składnikiem w męskiej diecie, wspomaga działanie prostaty i poprawia sprawność seksualną. Dynię można poddawać każdej obróbce termicznej: gotować, piec, dusić, marynować, smażyć i mrozić. Doskonale smakuje jako samodzielne danie, np. zupa krem, ale także jako dodatek do mięs czy ryb.

Cukinia

To po włosku mała dynia. W polskiej kuchni występuje najczęściej jako składnik leczo. Warto jednak jeść ją na surowo i smażyć jej pomarańczowe kwiaty. Jest lekkostrawnym warzywem, zawierającym potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten.

Jej właściwości odkwaszające organizm pomagają w procesie trawienia. Młodą cukinię możemy jeść na surowo, nie musimy nawet obierać jej ze skórki. Można przyrządzić z niej także placuszki, ciasto czy zapiekankę. Doskonale sprawdzi się także w marynacie.

Cukinia zawiera wiele składników dobrych dla organizmu
Cukinia zawiera wiele składników dobrych dla organizmu © 123RF

Fasola

Fasolowych niejadków powinny przekonać jej właściwości odżywcze. Jest trzecim największym, po soi i grochu, źródłem biała. Zawiera go dwa razy więcej niż mięso, jednak należy pamiętać, że białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego.

Chociaż fasola występuje w 400 odmianach, to wszystkie zawierają potas, wapń i fosfor. Niektóre mają jeszcze kwas foliowy, żelazo, selen i cynk. Potwierdzono też, że w jej składzie występują substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jedyną wadą fasoli jest to, że może powodować wzdęcia.

Pigwa

Pigwa powinna stać się obowiązkowym elementem jesienno-zimowej diety Polaków. Zawiera mnóstwo witaminy C, dlatego pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.

„Polska cytryna” znana jest głównie w postaci kompotów, dżemów, powideł, soków i nalewek. Dodatkowym wzmocnieniem układu odpornościowego oprócz witaminy C są: magnez, fosfor, potas, żelazo i wapń. Lecznicze są też nasiona pigwy, które łagodzą niestrawność i zgagę.

Bakłażan

Bakłażan to warzywo niezwykle niskokaloryczne. 100 g tego produktu ma tylko 20 kcal. Wprowadzenie oberżyny do naszej diety zapewni organizmowi utrzymanie na odpowiednim poziomie potasu, magnezu i wapnia. Jest to też doskonałe źródło błonnika, dlatego tak chętnie podawany jest z ciężkostrawnymi i tłustymi produktami, takimi jak baranina.

Udowodniono też, że bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest podczas kuracji antybiotykami. Pomaga też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo, uważany jest za afrodyzjak i nazywany „gruszką miłości”.

Bakłażan ma bardzo niewiele kalorii
Bakłażan ma bardzo niewiele kalorii © 123RF

Burak

Okazuje się, że to niedocenione w Polsce warzywo może zwiększyć naszą odporność, sprawić, że będziemy się wolniej starzeć oraz zapobiec rozwojowi nowotworu. Skład buraka obfituje w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, sód, rubid i cez.

Kwas foliowy odpowiada za usunięcie z organizmu homocysteiny, której wysoki poziom może powodować choroby serca. Zarówno piękny kolor, jak i właściwości chroniące przed nowotworem, burak zawdzięcza betaninie. Dowiedziono też, że powinien on wejść na stałe do diety kobiet w trakcie menopauzy. Skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i łagodzi objawy przekwitania, zmniejsza ciśnienie krwi, dotlenia serce i wyrównuje jego pracę.

Po wymienione wyżej produkty warto sięgać zwłaszcza jesienią, nie dość, że w tym okresie będziemy mieć pewność, że produkty te są świeże, to wiele z nich pomoże nam zwiększyć odporność na sezonowe przeziębienia. Już dziś warto więc udać się na zakupy i wypełnić koszyk tymi pysznymi, zdrowymi produktami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka